2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 UFO及超自然力量 天文台推太空天氣警報 2012年太陽風暴高峰期 ...
go

[神秘現象] 天文台推太空天氣警報 2012年太陽風暴高峰期 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

【明報專訊】近年荷李活    有多齣災難片,例如《2012》及《地球毁滅密碼》,劇情均提到2012年太陽會發生強烈風暴,最終導致地球末日。回到現實世界,科學家其實早就預告,2012年是太陽活動周期進入高峰的年份。由於太陽表面的活動會影響通訊及輸電系統,本港天文台    跟隨世界氣象組織    ,在天文台網頁新增「太空天氣警報」系統,若地球受到太陽活動影響,就會發出不同程度的警報,讓市民得知「受襲」程度,暫未計劃透過傳媒向公眾公布。

該系統與颱風警報的最大分別,是太陽活動對地球的影響避無可避。根據美國    國家海洋及大氣管理局製訂的分級,若太陽發生「地磁風暴」並抵達地球,會造成地磁場騷動,最輕微足以令電壓波動及影響動物遷徙(G1級),最嚴重則會停電、太空船故障及不能接收電台(G5級)。1989年發生的猛烈地磁風暴,令加拿大    魁北克省電力輸送纜的變壓器毁壞,導致停電9小時。

太陽活動恐礙通訊衛星導航

除了「地磁風暴」,太陽活動產生的「輻射    風暴」和「無線電通訊中斷」對地球的影響亦各分成5級,主要干擾通訊及衛星導航系統等。

天文台科學主任林學賢表示,「太空天氣」與市民生活的關係愈來愈密切,「全球衛星定位愈來愈普遍,很多電話都有這個功能」,應提高市民對「太空天氣」的認識,故在原有的「太空天氣」網頁(www.weather.gov.hk/education/edu05spacewx/ele_spwx_curwarn_c.htm)加入警報系統,以及分析對香港的影響。林學賢呼籲市民不用太擔心,因太陽風暴多影響緯度較高地區的磁場,香港屬於低緯度地區,受影響程度較低,但亦不應掉以輕心。

他說,太陽活動周期每11年到達高峰,下次是2012年,太陽表面會出現黑子,擁有極強的磁場,足以影響1.5億公里以外的地球。
.

十週年勳章(賀詞)

球迷驚睇唔到波NBA; 我驚打打下大佬lag住左; 有車既買新版地圖書...唔好坐飛機改坐Oasis of the Seas Queen Mary 2....
已有 1 人評分威望 收起 理由
chan198999 -2 不符合主題

總評分:  威望 -2   查看全部評分

原帖由 winnieyimyim 於 10-2-24 09:38 PM 發表
球迷驚睇唔到波NBA; 我驚打打下大佬lag住左; 有車既買新版地圖書...唔好坐飛機改坐Oasis of the Seas Queen Mary 2....

雖然你話飛機,但都是不符合主題

原帖由 chan198999 於 10-2-24 11:29 PM 發表

其實都小小符合既,因為佢係話唔好坐飛機,太陽風暴會令到地球磁極轉換,到時飛機行唔到

十週年勳章(賀詞)

原帖由 chan198999 於 10-2-24 11:29 PM 發表

哈哈...其實我應該講得清楚d
"球迷驚睇唔到波NBA; 我驚打打下大佬lag住左; 有車既買新版地圖書...唔好坐飛機改坐Oasis of the Seas Queen Mary 2.... "
球迷驚睇唔到波NBA: 係因為太陽風會減低even解除所有人造衛星收發訊號配件既工能; 另外人造衛星本身既運作亦包括衛星自身定位...粒衛星大多數情況都唔洗微調教位置, 靠起初進入軌道時既精密運作已經可以以憤性係預設軌道行好耐...粒衛星自己知道自己係預設軌道邊點, 比起地面人員下下搵佢係邊慳太多時間了......我唔知歐洲加利略定位系統大概點行...gps就好靠準確計時的, 太陽風可以搞到佢計錯時間...
我驚打打下大佬lag住左: 係因為就算海底光纖無事, 上到陸地...至少係我依邊因為地方大, 就算行adsl2實際上都係地區isp天線發訊站同大廈天線收發...完全露天, 唔好話打大佬, check email都未必得...投降...
有車既買新版地圖書: 係因為查車靠晒palm有gps地圖果d變晒路盲啦會...唔買番最新地圖你只有一路開車一路問你個fd屋企係邊同一路睇住唔好俾警察見到你邊開車邊講電話...
唔好坐飛機改坐Oasis of the Seas Queen Mary 2.... : 係因為就算得一架飛機飛緊, 第一佢係飛緊唔係浮緊, 有咩電子機件出事係無得話等等先...點都要飛..無論會否連前面天氣情況都已經測唔到如可以使航機急趺幾千尺既晴空喘流...點都要飛...直至安全降落; 第二, 機師降落果時情況可能係導航系統俾太陽風傷得七七八八九九, 通訊得番若有若無既無線電湣水空管人員指令, 係如果太陽風無搞到個基本飛行系統會同機師搞對抗既情況之下, 係晴天能見度好下作目視降落; 而家入油無預太多, 如果要轉飛其他機場, 就要果個機場跑道夠隻航機滑行, 天氣同通訊等都ok先得; 而家講緊唔係一隻而係全球航空交通...靜係係youtube睇下北美內陸既航班...全球如此既航空交通仲可以安全包括準時...係幾乎全賴精密既航空管制系統同中轉站...無論係機場既抑或係中轉站既系統一旦失靈, 就算d飛機唔緊住降落只係飛緊, 佢地既空中航導編排都唔係人手可以應付...更何況係有降落?  當中航機燃油存量, 人肉航管, 電子系統既剩餘能力, 天氣......我估全球起碼有1/5既飛機率之......
點解係Oasis of the Seas或者係Queen Mary 2係因為佢地夠大隻...其實過十萬噸都得...就算電子推進系統失靈加遇上十級海像, 佢地都應該定過抬油...

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

唔怕
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-14 03:13 AM , Processed in 0.031216 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存