2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 納茨瓦王國 地型/壓線/職業 分析以及分享!!請多發言!(停止更新13/3, ...
go

地型/壓線/職業 分析以及分享!!請多發言!(停止更新13/3,請再加強發言改善) [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

地型:
沒錯
以現階段紅國打平地場絕對不利
所以暫時歸職業問題,
而其他場地方面,如何運用
共識如何,大家大可討論!
我先出一個
德哥a1攻勢
以一隊一開始先上a1山上,引敵方大量人仕守
一上山便可擊殺,而敵方無視而有ob
立拆,
好處是令前線輕鬆方便行動,以及可爆ob

而其他地型山位,如何包,何時跳
大家都可以多了解,有新分享一定再更新!!

壓線,職業:
上文提及職業問題
每個團都會有自己所想的理想職業
我個人認為,大家都可作討論
再由本人分析加總合!
暫不加個人意見!!!

請努力討論!!!!

職業問題:(26/02)
有兩位都提及弓遊問題
各團會否留意在人流最多的黃金時間內的入場分佈嗎?
如果可以,正正式式地組織的人又在那?

還是老問題,外國人入場?
今天的紅國還是在對綠國團時輸一行

地型問題:
走位太差了吧...
就算是平地,也有平地的走位
是否交流不足?!]

3月1日早上更新:
28號晚在紅國打了幾場
本人為加攻雙手戰
發現問題如下

戰線經常出現大量弓遊,加一般雷法,小量雙手戰加極小量盾戰,加兩三雙刀遊,加無腦大劍,加小量不是秒殺誤人的吉劍
而對面戰線多法,盾,雙手戰,小量遊(弓或刀差不多)
正常情況戰線理應健康!!
雙手戰一有機會就可上前重壓而不受大法影響(火d,雷b,冰d或b)
而因我方法不足,正常冰b長出
弓遊有共識打法打遊,有遠雞便執
盾戰照暈,pw不足離開

以上是正常不過的一般fez常識

我見問題:
雙手戰,單體巨龍蓋重壓/解冰/火d

弓遊亂射(什麼技能都有,8成在亂射)

刀遊,有暈敵時要扼傷,但不看清身邊人數,人物
動作為>拆武,減魔,慢足什麼都有,就不先破防

盾戰,多是無心之失,大地打其他人時有時蓋傷
但亦有暈>火劍蓋火d重壓而不知

雷法,亂雷d,有時要幫盾冰b也不出
雷c吹近不吹遠,其他職到位便吹走

火法,有些火法火c無限loop,引導要火d時pw不足

大劍,小跳xn>暴跳劍>死

以上為技能/技術問題

職業分配依然不佳,但見已有人落手進行改善
我見問題如下
G團:為數30人內,弓手已有6,7隻
妖尾:不合識該職玩家在玩某職業
櫻龍:戰士過多
血染:不明=[
其他團:不起眼=[
而本人希望各團會在這話題內提出職務問題從而得到共職

紅國:
其實冰法是需要的,但是否真需要4,5隻,我看不必,因為不是包場,所以一團2隻已經極足夠
請所有法師們留意你們是有冰A,B的=]

盾戰:
暫時來看,所以盾或有盾擊的戰士,千萬別以前有暈眩後無敵時間狂衝,
你們一死,後方保護力會不足,PW量以及血量不足請退一退

雙手戰/大劍共通:
你們一定要忍手,等候時機,後方有法弓,刀幫磨血,差不多磨了1/3就上,盡量小死多殺
雙手戰:
任何時候需要走時,一定要留PW衝斬走,沒人/建築物就巨龍,會救到自己的
大劍:
力衝/音爆幫忙CUT或打停人,一有機會上前重壓吧
火法:
記著記著你們火D盡量打多一兩人=[就算有雷A,都要小心自身安全才執雞
雷法:
我方盾戰有目標其實好易看穿,不妨幫冰B,不要只一味雷DDDDDDDDDDDDD,悶吧=[
法師共通:
其實敵人暈後,不夠PW的不妨幫吉劍補一下冰A,9成必死(當然小心蓋傷=])
吉劍:
已知對方盾戰極煩,請發現暈後大吉大大力,什麼都要秒=]但,大吉後小心自身安全囉
刀遊:
就算殘廢/放黑,都不要貪心,以免突然死亡=[(太多了= =)

3/3更新

關於集火問題:
個人認為有為數不少玩家誤解集火意思
有見及此帶出個人觀點

集火,其實當然地秒敵
但這字眼有很多時候都出現了錯誤做法
是否一定要暈殺,是!!這是一定的
但問題在於,暈對還是暈錯
明知a石滿血盾還要暈?壓線時要留意身邊人士
認為夠的話便暈,這是集火之一

有很多盾戰(包括我之前)都會問,為什麼我暈完沒人打
這就是戰場留意我方問題,盾戰心口帶勇是好事
過份了就是愚勇,
上次更新時都有提及,磨血是很重要的
而後方也不能一直的退,
(這不是矛盾了嗎?_?)
對!是矛盾的,要留意身邊,頻道,死亡率
一但洗版式死法,難道不退一下?
死去的,一留意出現被洗版,最後一兩名要集中人口,這也是集火的一種

壓線:
經常說了,不要十隻圍一隻,明知執不了,便上前幫推
這也是一大問題

而暫時我相信各團都有自己壓線模式
其實此帖也希望各代表交流一下心得
好讓大家磨合

地型:還沒什麼人表態,請盡量提出要求

以上為本人小提示
今次更新為扼GOOD,希望多GODD來吧=]
下面有推薦,CLICK一下吧,如有改善/需要會再更新的=]

停止更新(13/3),冇人理,冇人做,冇人聽
一見到打垃圾波扮特別既
做乜都冇用

已有 4 人評分Good 收起 理由
CaiReN + 1 你說的內容我非常同意
jcchenghk + 1 i agree with you no more
segawa + 1 鼓勵
ocean森 + 1 精品文章

總評分:  Good + 4   查看全部評分

很好...多謝分享

十週年勳章(賀詞)

我覺得職業方面都係最好以冰法 火法 盾戰 雙手為主 我地紅國成日壓線壓得唔好係因為根本職業分佈得勁唔平圴 集火既力道又唔夠 唔少人成日掛住呃傷 有時仲會10條友一齊去爭住汁1個人頭同追1個人    仲有,一場其實唔駛太多遊 遊多既話好容易比對面d戰士一撞就散 其實幾隻已經足夠 你冰法同盾戰識得配合既話 加埋火法雙手戰呢d秒殺職業   其實好容易控到個前線 你睇烏合壓線唔錯就知啦  佢地一場勁少遊 盾戰加冰法包人真係包得令 !!

十週年勳章(賀詞)

嗯,無視了嗎?
呢個POST已經講曬紅國問題
我都唔見有人想/識/會回既

職業問題對紅國泥講我覺得好大
太多弓遊啦
個個人都諗住玩弓遊汁雞
但係冇人幫你重壓佢火D佢打到佢得番幾百血你又點汁呢
所以
紅國而加係太多弓遊
而弓遊們又掛住汁雞唔磨人地血唔cut法師技
請弓遊轉職去玩其他火力大/支援能力強架職啦
(咁到時我雙修戰有排汁)

弓遊多係一個問題
其實唔好單獨行動都好重要
刀遊多d練下自己既技術
而且弓遊/刀遊等太多太多
地型多數要注意下d人怕唔怕死

十週年勳章(賀詞)

第一次更新!
請各團留意

分析中~~~~~~

十週年勳章(賀詞)

爆炸更新!!!扼GOOD希望=[

雙手戰/大劍共通:
你們一定要忍手,等候時機,後方有法弓,隨時食你重壓,刀幫磨血破冰放人走,差不多比自已友食技,自已就比對面磨了1/3就閃,盡量只能信自已,到你就死果時,自已友會背後插你一刀幫你買單

十週年勳章(賀詞)

原帖由 kuok1234 於 10-3-1 06:31 AM 發表
雙手戰/大劍共通:
你們一定要忍手,等候時機,後方有法弓,隨時食你重壓,刀幫磨血破冰放人走,差不多比自已友食技,自已就比對面磨了1/3就閃,盡量只能信自已,到你就死果時,自已友會背後插你一刀幫你買單

笑了=]
這都是問題
BTW你其實係邊個

其實冰法是需要的,但是否真需要4,5隻,我看不必,因為不是包場,所以一團2隻已經極足夠

你真係信佢地d  A,B 單體技就死得
火d 咁遠燒得一隻
雷d 咁大電得一隻,仲要一下
冰d 又隨時打空氣
要信佢地d  A,B 單體,好無說服力

原帖由 kawah1111 於 10-3-1 06:35 AM 發表

笑了=]
這都是問題
BTW你其實係邊個

花生友

十週年勳章(賀詞)

原帖由 kuok1234 於 10-3-1 06:35 AM 發表

你真係信佢地d  A,B 單體技就死得
火d 咁遠燒得一隻
雷d 咁大電得一隻,仲要一下
...

老老實實,
提示黎既者,
做唔做到,就真係睇呢一大班大哥大姐啦=[
唔好話冇人分享,我打出黎可能仲有人有其他諗法
但係唔出聲睇完算過D大有人在=[

緋紅星塵 報到
本團 盾戰較為 其他職多  
攻擊輸出為低
在線人數 1x 不等
完畢

十週年勳章(賀詞)

原帖由 傻K!nG 於 10-3-1 06:39 AM 發表
緋紅星塵 報到
本團 盾戰較為 其他職多  
攻擊輸出為低
在線人數 1x 不等
完畢

NOTICE:未成形時請盡快加入其他部隊,
分散不是好方法
或可試試進入其他部隊VENT內加以理解/互補不足
以我所知,櫻龍VENT一係靜到HIHI,一係粗口橫飛但笑料百出
妖尾VENT超認真作戰,但都係有粗口XD

原帖由 kawah1111 於 10-3-1 06:38 AM 發表

老老實實,
提示黎既者,
做唔做到,就真係睇呢一大班大哥大姐啦=[
唔好話冇人分享,我打出黎可能仲有人有其他諗法
但係唔出聲睇完算過D大有人在=[

講開又講,一團2、3隻冰法邊度夠??
你估佢地真係日日on咩
你當佢地3日on 1次
計落都要10隻8隻
平均每日先有2、3隻

戰場上,左中右3線,如果分到每線有一隻冰法就 perfect,主戰線再加一隻,總共都要4隻

不過事實又點會咁perfect

十週年勳章(賀詞)

原帖由 kuok1234 於 10-3-1 06:51 AM 發表

講開又講,一團2、3隻冰法邊度夠??
你估佢地真係日日on咩
你當佢地3日on 1次
計落都要10隻8隻
平均每日先有2、3隻

戰場上,左中右3線,如果分到每線有一隻冰法就 perfect,主戰線再加一隻,總共都要4隻
...

其實講緊係多上線果乍啦,唔ON既,踢Q左佢啦
計落一場有20戰23法3遊4吉咁
如果一團3法,咁唔好彩ON既都係冰法,3隻度
咁岩4團都冇咩人要一齊打
就十9幾隻架啦=[
唔通真係你冰我又冰咩=[

當然~團入邊都要有番10隻度好正常,但係上線多既要2,3隻IS GD

原帖由 kawah1111 於 10-3-1 06:56 AM 發表

其實講緊係多上線果乍啦,唔ON既,踢Q左佢啦
計落一場有20戰23法3遊4吉咁
如果一團3法,咁唔好彩ON既都係冰法,3隻度
咁岩4團都冇咩人要一齊打
就十9幾隻架啦=[
唔通真係你冰我又冰咩=[

當然~團入 ...

4個團都係得冰法on
1場仲要入得哂4個團d冰法
1場有10幾隻冰法
咁就真係紅國7不思議事件

期望過大
未能為人所認同之發言
將發言之文刪除

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 04:38 PM , Processed in 0.043479 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存