2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 籃球討論區 受傷過後...
go

受傷過後... [複製鏈接]

約六,七年前一次打籃球整親右邊膝頭, 當時有看跌打有看西醫...
但間中都有受傷的時候, 有些2KF的朋友都有跟我去打籃球,都知道我的舊患...
早前做了磁力共振證實斷左右膝前十字韌帶+半月板撕裂...
上年9月做了手術, 直到依家隔了5個月
物理治療師說我可以輕量地打籃球, 例如射波走籃等, 但不能鬥波...唯有循序漸進~~

我見有些網友打籃球時常說有膝頭痛,
我建議立即看專科醫生CHECK CHECK,不要延誤太耐
我拖了7年才處理是一個反面教材, 共勉之~~

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3月某一個星期日, 打波整親左邊膝頭,
自己飛的去左急症室, 訓左醫院4日3夜...
其間醫生診斷過有機會斷韌帶...之後佢就轉介我去照MRI(磁力共振)
4/8再報告大家~~

十週年勳章(賀詞)

...膝頭對下痛 咁點"
依排打番又無事

原帖由 ║~丫健~║ 於 10-2-27 00:35 發表
...膝頭對下痛 咁點"
依排打番又無事

感覺到外圍(肌肉)定係內圍(軟骨)痛???

十週年勳章(賀詞)

原帖由 乂宋天寶寶乂 於 10-2-27 12:50 AM 發表

感覺到外圍(肌肉)定係內圍(軟骨)痛???

...我...好似唔識分

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ║~丫健~║ 於 10-2-27 02:07 AM 發表

...我...好似唔識分

叫醫生同你分...有痛就唔好拖喇...
haha

好慘

Alta活動勳章

加油呀!
你得既!
李文斯頓都打得返!你實得既!加油^^

槍15990852329

獵槍銷售15990852329獵槍出售15990852329
亞克公司長期銷售各式軍用槍械,民用獵狗,氣狗,麻-醉狗,手狗等軍用產品. 客服熱線;15990852329.聯係人:周先生,我公司產品貨真價實,謝絕講價,不誠勿擾,謝謝合作.【軍用手狗】價格在4000---8000元,型號:7.62毫米54式,7.62毫米64式,我公司所售軍用搶支無軍號,沒有備案使用絕對安全可靠。附送槍套,彈夾,專子彈35發。另有組裝搶支54式2000元,64式3000元。具體價格請來電咨詢.【健衛小口徑射擊用品】國產健衛係列小口徑比賽射擊用品,部分進口器材,3500-5500元.【健衛8小口徑步槍3500元◇健衛20小口徑步槍4500元,健衛9小口徑步槍5000元.◇健衛15小口徑步槍5500元】附送槍包,420瞄准鏡,◇三角牌小口徑子彈100發【全自動狙擊步槍】型號:74式5.45-5000元,85式5.56-5600元,88式5.8-8800元 ,配套:[彈夾(2個).一盒子彈.遠程瞄准器].【單雙筦獵狗】虎頭,鷹牌雙筦平式3200元,雙筦立式3500元,單筦半自動獵槍2500元,五連發獵狗5500元,97式防暴槍7000元。附送牛皮彈帶,槍包,槍油1瓶,子彈50發。【各式氣狗】有國內品牌上海工字、廣州三箭,溫切斯特,禿鷹等品牌氣槍。價格不等。另有狗氣子彈出售. 【麻-醉鋼針狗】1200-1800元不等,產品為韓國制造,發射空心鋼針,無噪音,使用安全可靠,不會造成人身傷害另有其他商品版面有限不能一一寫清懽迎來電咨詢<益發銷售公司銷售部> .
江湖講義氣。合作講道義。誠\信為本,敬業為根真誠\交往各界朋友。聯係電話;15990852329/聯係人;周先生
【獵狗銷售】
老虎頭獵狗/鷹牌獵槍/雷明頓獵槍
型號: 1.單筦獵狗2500元,/2.立式雙筦獵狗3500元,/3.平式雙筦獵狗3200元./半自動獵狗[自動上堂退殼],
帶壹盒壹次性獵槍霰彈.配件齊全 。
【麻-醉狗銷售】
單發麻-醉狗1200元/,五連發麻-醉狗1800元,
專用針劑麻-醉彈具有微聲性
能好發射聲音低麻-醉彈射入後5秒起傚,2到3小時後囌醒全槍長:60-120厘米.有傚射程:
40-50米[帶壹盒壹次針劑麻-醉100發。
【軍用手狗】
54式手狗,4000元/,64式手狗6000/,92式手狗8500/,左輪狗3800。
配套:[彈夾(2個).贈送100發子彈.消聲器壹個!
【汽狗銷售】
上海工字牌氣狗/,三箭折疊氣狗/,溫切斯特氣狗/,美國禿鷹
原裝進口全新   .177空氣狗
溫切斯特1000(外銷版-1000 4.5)
附件:豪華包裝盒,4-1650瞄準器,完整充裝套裝,腳架.贈送10盒子彈(1盒100發)
【健衛小口徑步槍銷售】
健衛8價格3500元,健衛15價格5500元 ,健衛20價格4500元
配套:[彈夾(2個).贈送100發子彈.消聲器壹個!
有意者聯係電話 ;15990852329.短信勿尤。

十週年勳章(賀詞)

我已紮住打

十週年勳章(賀詞)

我前排都有D痛...特別係"櫃地行"
好強烈感覺到右邊痛

原帖由 尚慧-檸檬茶 於 10-3-17 06:14 PM 發表
我前排都有D痛...特別係"櫃地行"
好強烈感覺到右邊痛

一樣呀,我都係右邊,紮馬,坐低果陣好似比針吉咁...
不過我係有時跳起落地右腳落先之後先會咁,第二天冇事

原帖由 ~藍之羽~ 於 10-3-17 21:47 發表

一樣呀,我都係右邊,紮馬,坐低果陣好似比針吉咁...
不過我係有時跳起落地右腳落先之後先會咁,第二天冇事

其實有咩痛桃都建設睇醫生, 唔好以`為第二日無事就無事...
後果好嚴重...

原帖由 ﹏楓靖ξ影月 於 10-3-16 21:27 發表
加油呀!
你得既!
李文斯頓都打得返!你實得既!加油^^

多謝...跟哂物理治療師同醫生做基本上就無問題ge...

十週年勳章(賀詞)

我係...拗柴拗得多...老d 實出問題
生番個仔仔做接班人啦

原帖由 麻吉大佬 於 10-3-17 23:28 發表
我係...拗柴拗得多...老d 實出問題
生番個仔仔做接班人啦

車...好似講到好易咁...
起碼都要等十幾年先出到黎同人抽

你係痛到行唔到 定係點先做磁力共振
我去到醫院 都係做物理治療

原帖由 靈異小子 於 10-4-2 14:38 發表
你係痛到行唔到 定係點先做磁力共振
我去到醫院 都係做物理治療

兩個問題,
痛到行唔到當然要入醫院啦,
醫生診斷之後就會是乎情況是否需要做磁力共振...
通常佢認為有嚴重損傷(例如我個case韌帶撕裂之類), 就會安排轉介到診所做其他驗證...
通常整親得的話個個都會安排做物理治療的

所以打波之一定要拉拉筋熱身!!!
這可以減低受傷機會

原帖由 CYm中 於 10-4-5 17:14 發表
所以打波之一定要拉拉筋熱身!!!
這可以減低受傷機會

無錯, 好多都唔熱身就打一定有機會奶野...
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 05:25 PM , Processed in 0.042598 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存