2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 開心Online 【開心好文章】尋火者同你解構5大門派 - 密宗 ...
go

【開心好文章】尋火者同你解構5大門派 - 密宗 [複製鏈接]

我所講既主要都係圍繞 pk / 比賽 / 寵物 組合方面心得

係唔係好奇怪我會出密宗心得呢, 其實我第1次接觸就係玩密宗,所以對呢個門派都有一定認識

首先講下裝備同屬性方面 ,  係人都知要用攻裝 , 不過耳環,鞋腰又點分配呢?

法佩/耳環 一定最少要有一個加法力, 確保每回合都有技能用 ,  因為技能係100%命中率 且不能"保護" ,係保護,唔係護主 , 而仲有2個位, 可以2個加血/ 1個加血1個加法 , 其實無乜分別,因為血方面基本上都有護主寵食,所以唔係大問題

輪到最關鍵既 鞋 同 腰 , 究竟用敏定防好? 以下講戰術果到會再講,配合唔同打法有唔同裝備

寵物, 每人都有12個位(連主副將) , 有限既幻獸,點樣做出無限既戰術同威力? 寵物定位係非常重要 , 拎密宗為例 , 護主寵最少要4隻 , 攻寵方面 , 攻敏/攻血/攻防 都無所謂,因為密宗各方面都比較獨立 , 我上個post都講左加點方面應該點分配, 我就係呢到略過呢一part,直接跳去寵物建議組合

建議組合:
原生x 2-3 , 金角x1/2, 鯰魚x1/2 , 波塞x1 , 海賊羊x1 , 金剛x1 , 酋長x2 , 仲有d位自可自由配搭 , 以下會講下好處
鯰魚衛 , 金角 最少都要各1隻 , 官職+護主所用 ,  密宗本身抗性以經比其他門派高,加上被動技 同 鯰魚衛既加成 (密宗%加得比其他門派多,可參考game入面)
原生寵咁多既原因係 : 易升,易有材料, 軍隊寵,最好用既寵之一  , 升完一隻再一隻, 一有至尊孵到/捉到就儲起佢/升左佢
波塞: 主力之一 , 用法比較被動,意思係防,等人攻再反殺   "攻血防"寵, 敏唔夠, 所以想首先擊殺對面寵物係無可能既事, 但係唔防又會比人秒 , 唯有防黎等人反殺,  主力寵一定係箭靶之一 , 所以想保命係比較難, 以上係比較好既做法, 當然我之後會再講一種進階打法
金剛: 攻血寵, 由於我預大家都會加到12000血以上, 所以我會建議大家用金剛主動攻對面, 當然好多時都要配合返當時情況 , 不過唔建議咁早出金剛, 因為金剛一死, 傷害加成官職就無法發揮作用, 所以盡量最後出/避免佢死
海賊羊 又係...未爆曬對面d牆之前都唔好死, 攻敏寵之一, 定位同酋長一樣, 唔多講

其實寵物唔怕重複出現, 唔會有人笑你,唔會有問題 , 最緊要岩用

到裝備方面
以上都可見,每隻寵表面上無乜關聯,  但可以分為 2小隊黎睇↓
被動形( 波塞+金剛+護主+原生) ,  主動形( 海賊+酋長+護主+原生)

咁點同裝備配合法呢?
防裝配 " 被動形" , 等對面攻曬之後再作攻擊, 咁可以確保200戰以下密宗唔會被攻寵反死 ( 因為對面攻完之後會比你寵反到重傷) , 第2個好處係令護主更耐用 ,(上個post提過護主扣血方面既野)

當然有缺點, 就係太被動,唔係講笑,比人一路壓落去, 寵物出手之前都重傷左,再攻就難逃一死 , 咁落去好難突圍(令形勢有大轉變)

主動形: 敏裝 , 密宗有最高既攻擊力, 配合高敏可以係大部份玩家/寵物行動之前將對方主將秒殺 ( 全攻密宗好易打10000血以上) , 再配合酋長等敏寵,係對面行動前就將對方重創, 不過要小心200戰以下密宗,唔係你秒人就人秒你, 一秒唔到隻寵,一定反得死你(血寵例外)
所以缺點如下 : 角色有被秒的危機 , 護主比較無咁耐用, 不過都仲係好有用

當然,2組寵物可以合埋一齊用,不過戰術方面要諗得更清楚 , 講到最尾,我比較建議大家用敏裝 , 寵物可以跟返上面養,  咩主動形同被動形 都係講清楚d點樣同裝備配合起來

打隊p / 比賽一樣, 密宗主要係重傷對面護主 ,建議技能:虎煞襲 , 唔建議用猛虎破/天雷返
1來虎煞有後加傷害,對高血寵物有更高傷害,  猛虎破雖然傷害同虎煞一樣,不過無後加傷,而天雷返一d都唔好用,浪費1回合,好明顯.....

不過講真,又係果句, 好多野都會係戰場上變化, 所以每一步最後都要自己諗..我只係比個基本概念比大家點用寵/裝

以上仲有好多更深入既野我無講...我有機會遲d會再講下

經驗係自己累積落黎,同人打多d就會發現更多...自己發現的分分鐘比人地既好

........睇黎一係唔好開post...一係就要回復先可以睇先得

自推

推上去比多d人睇先

好多謝你的教學

good丫尋火哥...感謝
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-15 07:26 AM , Processed in 0.032069 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存