2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 開心Online 【開心好文章】尋火者同你解構5大門派 - 望月 ...
go

【開心好文章】尋火者同你解構5大門派 - 望月 [複製鏈接]

望月 , 一個pk最有利既職業, 高攻擊加上可以對敵人角色直接傷害, 加速對面既護主死亡, 不過... 要做一個勁既望月就唔簡單 , 我以下講下望月之道

裝備, 攻敏裝 , 1-2法飾, 1-2血飾, 不用懷疑既裝備組合...

基本知識:
望月原生寵高星會對傷害加成好高 , 例如打boss, 一個正常望月都可以對boss造成50000血以上傷害(頭果1-2次攻擊) , 當然其他怪都會有特別高既傷害,不過只限血量高過90%, 但傷害點計...我仲未研究到
望月技能: 萬箭穿心打唔飛人 (打唔到人離場), 如果離場就唔可以復活,無離場就可以復活...應該明萬箭穿心有咩缺點
推浪: 係打boss/捉鬼 ( 你地所講既任王) 第1-第2回合都可以大範圍重創怪物(原生寵要高星同無死)

以上講到萬箭打唔飛人,而傷害又同火雨一樣, 所以我建議用火雨好過用萬箭, 不過要衡量下自己mp , 要確保每回合都有mp放技 (技能100%命中且不能保護(唔係護主)), 所以用技能係必須
6合箭方面, 我建議大家最少都升到4級, 因為4級可以打3個, 其他職業群傷技一樣(萬劍,橫掃千均)

幻獸組合:
飛天x2-3, 金角x2,魚x2,酋長x1/2,小龍女x1,紅刀x1,金剛x1 , (可升海賊羊)其他可以自己揀
解釋:
飛天40星免反,易升星同屬性(每日都有材料),不受牆既障礙,閃避極高,唔建議第1時間出做官職果隻飛天,因為死左既話,官職效果無左...傷害會幾何級數減少
金角: 做全血護主 / 血攻寵 , 加上官職扣傷, 令護主更耐用
魚: 全血護主,加上官職,所以高星係必要
酋長: 主力攻敏寵之一, 另一用處係加戰(直接攻擊對手有+10%)
小龍女: 血攻/攻血寵 , 另一用處又係加戰...
金剛: 攻血寵, 主要用途係加攻傷害, 所以唔建議咁早出場送死,死左會無左官職效果

望月係特別既職業...只要靠自己角色就可以令對手'促'手無策, 所以保命用留mp放技係必要
所以如果遇到第1隊入面有位...將寵加全血,保護護主又好...護自己又好,分散對方攻擊又好..係一個最好既做法...點都好過加全攻送死,

望月打法方面...角色一定係每回合都攻擊對面角色..而高敏攻既飛天可以殺對面攻寵/打護主又好... 如果面對換位問題...飛天打前面,人打後排, 點換法都可以打得中, 飛天既免反,打邊隻都唔怕...
大家係game入面睇我同人打...血寵既作用係非常大,由其對住唔可以直接攻擊本人既密宗,效果更明顯
雖然就咁睇好似血寵就玩曬,不過對住蓬來, 充足既攻敏寵能有效迅速解決蓬來既攻寵,所以對住蓬來..絕對無出護主同打人既須要,只要前排3隻攻敏寵,加埋自己,就可以確保1回合殺到佢2隻攻寵..講到望月對蓬來, 唔建議角色打佢人, 因為佢防高,護主所受既傷一定唔高, 所以我會建議大家全力殺對面攻寵, 當佢失去進攻能力..就係死亡既時候...
不過唔好主副將換曬做攻敏寵出場, 同人打pk,主副將一定係3隻血寵(非護主/護主) , 想用咩寵,入到場先再換 (單p先好...隊p換非主副將會用1回合..不過隊p都係用3護主黎打) , 點解要咁做?!! 因為當大家換完第1隊寵出黎之後,主副將會自己出黎,咁可以確保場上有足夠既護盾... 試諗下/直接試下......主副將係攻敏寵,死曬之後無護主出黎...你就等於單身上陣...中門大開,連寵物都可以攻擊你... 點可以唔輸呀.....
當然咩職都係咁... 主副將首選要血寵,想用咩出到場先換

面對修羅...修羅個post都講過...最緊要換位,不過要衡量下自己隻護主受唔受得起...如果比攻寵直接打你人...護主一野可以要食成萬血...
打蜀山既話.. 唔洗諗啦, 全部攻寵攻護主啦 (幾時都要留最少1隻護主係場上) , 望月打蜀山有20%加成(好似20%.....)加上高戰力優勢, 一野射8000血唔難做到, 加上攻寵攻護主...咁佢隻護主已經好快受唔住...當佢連元嬰都死埋...佢想換寵已經係無可能...係場上既3隻寵唔難拿下....
密宗: 打密宗...只要確保場上有足夠血寵就夠打... 不過殺敵次序都講究... 寵可以先圍對面攻寵由其是攻敏寵... 人就咩都ok...唔建議寵打護主....或者人可以最後殺...因為200戰以下密宗好易就陰得死佢(反死) , 打密宗最緊要確主將位(中間果隻)係血寵,因為中間一破左就好麻煩... 亦都要確保場上最少有1隻護主,因為密宗虎煞襲好似可以打到後排...

望月黎講...攻擊來源主要係角色.. 所以官職飛天同傷害官職寵 唔建議咁早出

隊p方面, 主副將又係果句...3隻護主, 而人物既定位,取決於當時既情況,不過多數都係殺修羅/無出護主既人 ,  不過隊p方面好難講,因為要睇對面組合...最主要係同隊友合作啦,咁就ok
可能仲有d野我一時醒唔起...想知更多可以game入面搵我 / 係到留下言

樓主講得幾好呀~THX
望月真係護主/血寵比攻敏寵重要~
尤其對密宗果時~

十週年勳章(賀詞)

終於到望月啦~~~~~~

支持xd

當時受教不少

講真...係到教我覺得唔會有好大進步... 係game入面同我玩幾個鐘仲好過睇呢d幾千篇 , 哈 , 同我打一場, 戰術/組合有乜缺點都即刻出曬黎

護主係唔係要比 270 石買?

唔係... 軍隊寵唔洗, 金角,鯰魚,天神,小天使,羅漢熊
唔係軍隊寵就要買忠心天書...

特徵->職位會寫

自推

見無野做又推多次舊post先

玩過星曲WEB

有個問題 我隻飛天已經死左好多次= = 會唔會影響佢既攻擊成長??(我岩岩玩左幾日,唔係太識)

原帖由 櫻想 於 10-4-10 11:35 PM 發表
有個問題 我隻飛天已經死左好多次= = 會唔會影響佢既攻擊成長??(我岩岩玩左幾日,唔係太識)

死亡只會扣快樂同忠誠, 忠誠好似60左右就唔會出戰 (會自己加返)
快樂度就聽聞0左就唔會出戰 (未證實) , 不過快樂度就唔會加

好多謝你的教學
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 03:27 PM , Processed in 0.037303 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存