2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 貓狗情緣 手術傷口附近紅腫,正常嗎?狗狗可唔可以吃白飯? ...
go

手術傷口附近紅腫,正常嗎?狗狗可唔可以吃白飯? [複製鏈接]

我隻八哥得了膀胱石, 做完一個大手術, 傷口好大下.. 今日係手術後第二日, 傷口附近紅腫, 打電話問診所沒問題,
有經驗既主人認為呢個係唔係正常現象?

另外, 餵藥方面, 我一般將藥混入浸濕既糧裡面, 但狗狗一舔到藥, 就即刻吐出, 所以有時唔成功,
想話煮熟一點白飯, 包住粒藥餵狗狗, 狗狗食唔食得白飯?
如果唔得, 各位有冇咩好方法餵藥比狗狗?
強行合住佢個口, 都唔成功, 可能我地擺得唔夠入, d藥溶係佢個口, 佢好似嘔白泡咁. 好辛苦..

請各位幫幫忙..抗生素同止痛藥係手術後好重要的..

撈肉碎試下啦...
紅腫應該正常...
狗係食得白飯,但係食白飯養出黎既狗...肥到你唔信...
因為我fd佢隻唐狗食飯大...成隻鬆獅狗咁...
而且食飯既營養冇狗糧咁均衡

grains 會導致狗狗皮膚敏感  選狗糧都要選grain free!
當然餵barf 就無煩惱!

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

原帖由 虎痴恩 於 10-4-2 06:42 PM 發表
我隻八哥得了膀胱石, 做完一個大手術, 傷口好大下.. 今日係手術後第二日, 傷口附近紅腫, 打電話問診所沒問題,
有經驗既主人認為呢個係唔係正常現象?

另外, 餵藥方面, 我一般將藥混入浸濕既糧裡面, 但狗狗一舔到藥 ...

禁大個傷口,唔多唔小都會有小小發炎既徵狀,唔係流膿爆線應該唔太大問題~

八哥餵藥的確有D麻煩..因為佢係偏鼻狗
就算你要開佢個口塞藥入去都唔係禁容易,用濕糧係一個最好方法,
有無試過拎小小濕糧包住D藥整成一小舊用手餵佢食??

或者去D寵物店買枝餵藥棒就最快啦

原帖由 KL`﹏‧ 於 10-4-3 05:16 PM 發表
grains 會導致狗狗皮膚敏感  選狗糧都要選grain free!
當然餵barf 就無煩惱!

即係飯會令狗仔皮膚敏感..咁barf點解?

原帖由 〝Ka穎‥。 於 10-4-3 07:27 PM 發表

禁大個傷口,唔多唔小都會有小小發炎既徵狀,唔係流膿爆線應該唔太大問題~

八哥餵藥的確有D麻煩..因為佢係偏鼻狗
就算你要開佢個口塞藥入去都唔係禁容易,用濕糧係一個最好方法,
有無試過拎小小濕糧包住D藥整成一 ...

頭先用濕糧成功過一次, 不過有粒佢咬到, 吐番出黎, 再放入去,佢先食左
餵藥棒買左喇...未試過用. 不過都要插到好入呀喎...

原帖由 虎痴恩 於 10-4-3 11:11 PM 發表

頭先用濕糧成功過一次, 不過有粒佢咬到, 吐番出黎, 再放入去,佢先食左
餵藥棒買左喇...未試過用. 不過都要插到好入呀喎...

餵藥棒個原理就係將棒代替手,通常都係FOR D 貓貓用,
其實唔洗伸得太入,伸到入差唔多到喉嚨就可以啪出黎,動作要快
,吹一吹佢個鼻佢就會食左架啦,
唔洗擔心整親佢既

原帖由 虎痴恩 於 10-4-3 11:06 PM 發表

即係飯會令狗仔皮膚敏感..咁barf點解?

barf 即生肉餵法~

佢而家驚左我地, 唔比我地掂佢個咀...係咁fing個頭,仲走佬. 又驚整到佢傷口..
仲有糧都唔係好肯食. 最後我爸番黎, 整熱d濕糧一口口撈埋藥餵佢先食, 不過已經遲左幾個鐘食藥..
傷口就冇咩紅腫喇..好彩. 唉 鬼咁擔心!

生肉都食得??

原帖由 虎痴恩 於 10-4-5 03:21 AM 發表
佢而家驚左我地, 唔比我地掂佢個咀...係咁fing個頭,仲走佬. 又驚整到佢傷口..
仲有糧都唔係好肯食. 最後我爸番黎, 整熱d濕糧一口口撈埋藥餵佢先食, 不過已經遲左幾個鐘食藥..
傷口就冇咩紅腫喇..好彩. 唉 鬼咁擔心 ...

可能之前嚇怕左佢..但都無辦法,為左佢好...
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-2 03:06 AM , Processed in 0.028306 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存