2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 港版九陰分析
go

港版九陰分析 [複製鏈接]

我深信來得九陰板對九陰不多不小都有一定的興趣
港版九陰!未開放 先分析!看之前請先撇下對Gameone奸商的成見
營運好 再花點錢也不過份對吧...因為本人要求極高 肯花錢的遊戲只有好小
廢話別講
內地版 講明不行商城 不行收費 RMB對兌也不會 他們也為收費模式費神
台灣版 據了解 應行商城模式  內地沒商城 台灣怎可走商城路線?
方法 就是抽一點有用道具作商城
香港版 收費模式完全沒方向 可能跟台灣走商城

但港版最嚴重的不是收費問題 也不是營運問題
是伺服器問題!有爬文的都知九陰 的資料不是儲在客戶端 而是傳送到伺服器
再由伺服器計算 那伺服器要計算什麼?官方曾暗示一點...伺服器要計算
每個動作的弧度,距離,軌跡,是否命中,及幾時命中 從而產生另一問題(另見下文)
熟識online game都知一隻game可能分了8個伺服器 但其實只有一個主機
大家都知gameone的 伺服器多強?有玩過龍online都知到的
gameone的伺服器承受能力是極有限的 試問一隻對主機計算能力要求這麼高(主機計算能力要求有多高?另見下文)
gameone的伺服器一定被拖垮.最後會影響什麼?就是戰鬥的流暢度!很難理解吧?!來個例子
A打B B想反擊 很有可能因計算能力 未及得上反擊就被A打了 也就是斷技
反擊是一個好重要的遊戲特色!!斷技誰也不想吧

另一問題所在網絡問題 這點玩家跟營運商各有責任
上文提及九陰 每個動作的弧度,距離,軌跡,是否命中,及幾時命中等資料不是儲在客戶端
而是傳送到伺服器計算.別看小5點東西 他們的過程可能小於一秒完成 但你可能不知
過程做了什麼..先 你發出指令>上載資料至伺服器>計算>傅送資料至客戶端
說明了戰鬥流暢性受客戶端的上下載速度 與 伺服器上下載速度限制
別看小 戰鬥數據的容量!!因為開法商講過 九陰的遺憾 就是不能互相連續反擊
因為互相連續反擊 在現行的網絡頻寬不容許.可言之數據之多!
也証明主機要計算的數據是海量

我質疑gameone的伺服器有否這樣高質素?再好玩的遊戲即使免費
但沒有流暢度 有誰會玩??
港版值得浪費時間?
-------------------------------------------------------------------------------------------
另外加上個人小小意見 是關於收費的
如果過場的介面由原畫改成廣告,下線會也硬性彈一個廣告
我想每次玩九陰 因為硬性每人最小會見到3個廣告 內地十多萬玩家
每日平均有40萬次廣告硬性被人遊覽  也許你會覺得討厭
但可以換來完全免費也值得吧....情況就像你收看免費電視一樣
雖然要考慮 廣告商從那找 但 有一樣東西更重要的!!
營運商會用更多心思留著玩家 因為玩家就是他的本錢
玩家流失就沒有廣告商下廣告吧...加上人流穩定
廣告收入會比商城更穩定 又不破壞平衡
雙嬴局面也!加上廣告費比較貴 他們也更快回本
但香港就未必可行 因人數小

樓主好專業下啵
9成人都認為GAMEONE係垃圾 1成人認為係垃圾都不如 連存在係地球既資格都冇(舉手)
所以大部分人都會去台板OR大陸板  
但問題就係網速 網速就係成敗關鍵

而家無人話佢搵錢,係代理都要搵錢架喇!最大問題是佢個系統唔得,龍online外掛唔好講喇!因為經常斷線已經走左唔少人,有人開post話現在好好,以前一日斷4,5次,而家一日斷1,2次,即係斷線係應該既,而且問題唔係短時間,由公測到現在都係咁樣,錢就識搵,問題一d都無改,而且都唔知係我問題定係佢問題,我經常走到一d應該有很多人同npc既地方竟然一個人都見唔到,我個acc係可以走來走去的,即係唔係hold機喇,之後等成十多秒d人先出現返來,有時重要成半分鐘都未見到人,我都未試過一隻game係咁既!總之係gameone代理大把問題出現,真係浪費晒d好game

我想我都會係玩台板,唔鬼玩港板

原帖由 煉獄人 於 10-4-11 03:32 PM 發表
樓主好專業下啵
9成人都認為GAMEONE係垃圾 1成人認為係垃圾都不如 連存在係地球既資格都冇(舉手)
所以大部分人都會去台板OR大陸板  
但問題就係網速 網速就係成敗關鍵

閣下係pccw 我建議你玩內地版華北地區 因為連線質數不錯
hkbn 我建議你玩台灣 hkbn 有台灣專線 連去台灣非常快
其他我就不太清楚...
但台灣代理商未開服就比台灣人鬧緊-_-睇泥都係唔好去台灣

忍影世界 玩過星曲WEB

咁真係點都死咁仔波~
香港佢就伺服器廢~
去大陸就網速唔掂~

另外我覺得其實蝸牛用緊陽謀陰台版同港版~
台版同港版因為人少~
好難用到大陸果種收費~
就要用商城或月費~
之後台灣同香港就會有部份人轉去玩大陸版(唔多唔少都會有d)~
大陸版就即係又多左部份人比錢佢洗~
就算你唔用真錢玩個大陸版~
你都要係game入邊賣d野黎換錢~
交易既過程佢就可以收錢了~
變相係台灣同香港既人去左幫佢做免費勞工~

雖然係咁~
不過我都係覺得蝸牛果條友幾醒~
話就話呢種收費模式係d YY小說一早有~
但係邊個好似佢咁諗到真係實現係online game~
用左呢種方法~
我上邊又講左~
可以吸引埋台港客戶~
真係幾掂~

原帖由 呆呆豬 於 10-4-10 01:05 AM 發表
我深信來得九陰板對九陰不多不小都有一定的興趣
港版九陰!未開放 先分析!看之前請先撇下對Gameone奸商的成見
營運好 再花點錢也不過份對吧...因為本人要求極高 肯花錢的遊戲只有好小
廢話別講
內地版 講明不行商 ...

收費方面,
蝸牛冇講過陸版唔行商城,唔行收費,唔行真免費。早前把收費討論區鎖左研究,可見蝸牛仲諗緊收費方式
台版係免費,不過冇講過係商城制

伺服器方面,
唔知gameone伺服器點...陸版是用最勁的刀片伺服器
另外,攻擊是半鎖定的,伺服器只計算距離和範圍
弧度,軌跡是不會計算,遠距離攻擊是100%命中,蝸牛這樣做也是因為國內可憐的網速

原帖由 99金 於 10-4-12 03:20 PM 發表

收費方面,
蝸牛冇講過陸版唔行商城,唔行收費,唔行真免費。早前把收費討論區鎖左研究,可見蝸牛仲諗緊收費方式
台版係免費,不過冇講過係商城制

伺服器方面,
唔知gameone伺服器點...陸版是用最勁的刀片伺服器
...

軌跡弧度 好似係比人打之後會飛去邊
當然佢要搵錢要研究收費方式 但佢地唔想行商城 想用新方式收費
台版未確定係唔係商城制.但台灣個邊d人都覺得行商城
原帖由 john01006 於 10-4-12 02:09 PM 發表
咁真係點都死咁仔波~
香港佢就伺服器廢~
去大陸就網速唔掂~

另外我覺得其實蝸牛用緊陽謀陰台版同港版~
台版同港版因為人少~
好難用到大陸果種收費~
就要用商城或月費~
之後台灣同香港就會有部份人轉去玩大陸 ...

我諗大陸都唔係好想外面d人玩 因為會拖速
之前用pccw 8m上大陸玩aion同龍都唔lag(龍online我玩大陸仲順-_-gameone真係...)

路過一提...

近日台灣版龍online都玩正式封海外ip..港澳玩家睇黎唔用vpn既話.只可以玩返弱雞+大貪版gameone(港龍)

so...我唔再鬼玩龍online.

咁..九陰真經好大機會都出現呢個代理商呃水情況.

先比甜頭玩家進駐台灣版一陣(few months),之後就封海外ip.你係無得插佢.因為簽合同時(確定帳號時.條例有列明服務台灣區人仕.)

呵呵!!!

我想大家要有打定點預算(港澳ge要留港澳版)...當然如果你打機只係貪新鮮影響不大...

原帖由 gundam00 於 10-4-15 04:36 PM 發表
路過一提...

近日台灣版龍online都玩正式封海外ip..港澳玩家睇黎唔用vpn既話.只可以玩返弱雞+大貪版gameone(港龍)

先比甜頭玩 ...

其實我都想講 一開始就唔應該玩港版 都知唔會好
大陸一向唔封ip 就算封用大陸vpn連去大陸都好快
大陸就算你要買點 去信和就可以
都係個句pccw唔憂 網速 通行天下
hkbn 除左華南 歐美 邊到都唔會慢
個post係想講 香港版.試都唔洗試.
香港版.優點有歸屬感....玩著泥鬧
邊有引
-----------------
我大膽估計 港版最快都要8月原因
4月尾9yin 官方都冇動作 佢地仲係營運企劃階段
之後佢地要做咩呢??有營運方向(收費模式)佢先可以再微調
佢地動作快的5月第1次內測 5月尾第2次內測 埋微調後o既效果
6月中佢地先出封測 debug 7月佢地先可以壓測(公測)
香港點會唔係8月出-_-如果佢地唔順利 如壓測出左勁lag/彈
仲遲~!中國都未搞掂點到香港?

原帖由 呆呆豬 於 10-4-15 07:56 PM 發表

其實我都想講 一開始就唔應該玩港版 都知唔會好
大陸一向唔封ip 就算封用大陸vpn連去大陸都好快
大陸就算你要買點 去信和就可以
都係個句pccw唔憂 網速 通行天下
hkbn 除左華南 歐美 邊到都唔會慢
個post係想 ...

講開又講....
開始發覺香港連onlinegame代理都有點邊緣化跡象= =

台灣代理,如無必要都想封左海外ip唔比其他地區玩家玩
(原因有1.大陸外掛幣商問題,2.被盜帳如果係海外人仕偷,好難追究.3.始終有時都扯到政治上,一時不合就搞黑客攻擊台灣server.)
至於大陸......我都開始有點預視.係不久將來.電遊online發展千里.
甚至!出現返封鎖其他海外地區(即係調轉槍頭封回台美or其他地區).單係內銷本土都足夠佢地公司發展.

香港嗎...相信只有d無咩食力代理肯呃下網民玩家錢,搵快錢.始終香港+澳門地方少.玩家加起黎都未必夠間公司維持生計.so騙得就騙多d

支持陸版 原汁原味 希望不lag

原帖由 gundam00 於 10-4-15 04:36 PM 發表
路過一提...

先比甜頭玩 ...

香港未來唯一希望.大陸game由佢地自己營運開一個港ser
港澳market太細!!!!千零萬人有幾多人玩onlinegame仲要玩你個隻丫 仲要由咁多game 分薄
onlinegame唔多人唔好玩e+d game有幾千人同ser只會係岩岩開ser o既時候出現

忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 gundam00 於 10-4-15 10:53 PM 發表

講開又講....
開始發覺香港連onlinegame代理都有點邊緣化跡象= =

台灣代理,如無必要都想封左海外ip唔比其他地區玩家玩...

係囉~
其實d game整香港版係怪怪地~
咁少人~其他國家好似日本,韓國咁成個國一個版既~
港澳台一齊果d game都話好少少~
淨港版果d就好快無人~
其實直接港澳台同中國整埋一個版會好d囉~
無論佢地賺錢定係隻game既壽命~

笑傲無雙

所以呢個亦係點解港版game 咁快收工既原因
人少,而且keep 唔到個要求~

港版最多入去玩一玩 試下隻game點 照計應該唔會長玩到

但係本人重有最最最想知的問題...
那些 小XX, X學X, XX雞 怎麼應付
最好GAMEONE就搞下個註冊程序
例如手機認證,SCAN身份證之類
唔單只可以防白木,重可以減少外掛數量添

原帖由 fizzy818 於 10-5-2 09:01 PM 發表
但係本人重有最最最想知的問題...
那些 小XX, X學X, XX雞 怎麼應付
最好GAMEONE就搞下個註冊程序
例如手機認證,SCAN身份證之類
唔單只可以防白木,重可以減少外掛數量添

小學雞一詞未免含過份貶低小童的成份
此遊戲並非限制級別不用年齡限制吧
要有美好的遊戲環境應該從個人品德著手
sameone可以做的只是可以作出守則,忠告及列出玩家應有態度
此外九陰這遊戲一定會做成大量仇恨 不竟報仇 搶真經等等都會要其他玩家不滿
蝸牛如果平衡玩家之間的仇恨也是一大要素 否則會引起弱勢玩家流失

原帖由 john01006 於 10-4-17 12:59 PM 發表

係囉~
其實d game整香港版係怪怪地~
咁少人~其他國家好似日本,韓國咁成個國一個版既~
港澳台一齊果d game都話好少少~
淨港版果d就好快無人~
其實直接港澳台同中國整埋一個版會好d囉~
無論佢地賺錢定係隻game ...

原帖由 siufeng 於 10-4-19 12:42 AM 發表
所以呢個亦係點解港版game 咁快收工既原因
人少,而且keep 唔到個要求~

原帖由 yu1990123 於 10-4-29 12:20 AM 發表
港版最多入去玩一玩 試下隻game點 照計應該唔會長玩到

非常同意樓上3位

記唔記得魔力寶貝2呢隻game?
入面有採集系,生產系同戰鬥系
佢將香港同台灣分開...
因為人少,採集少,生產少,生產又慢,又少,又貴,而家已經變左私服咁濟

九陰真經可以開店,賣藝,人多自然好賺錢

講真啊...好似樓望咁講~~~真係...
橫又死..點又死...
即係等死...唉~~
所以真係玩下..就算=.=去海外ser
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 05:09 AM , Processed in 0.057410 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存