2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 幻月之歌 《幻月之歌》心得區 人物素質點數實測--純點?混點? [11/5首篇更新注意事 ...
樓主: jimmy1990
go

人物素質點數實測--純點?混點? [11/5首篇更新注意事項] [複製鏈接]

原帖由 zerala 於 10-5-8 11:39 PM 發表
我是點全智祭的,因為祭用很多MP

係....其實我覺得全智祭d血都幾夠用,,

點智加多d mp仲好= ="

原帖由 samsamkwan 於 10-5-8 11:37 PM 發表
我現在是升智體祭...(目標是光祭)
雖然智力加魔攻少又補HP唔多,
但起碼還有提升MP上限...
升體是加HP上限,加大生存空間

(這個遊戲真係裝備比人物配點重要)

嗯,我都認同裝備比配點重要ORZ

其實個結論幾有趣,光祭如果中期開始主力做補師,咁就可能會出現全體或者智體各半既類型。
因為幫人補血好似唔會進入戰鬥狀況(唔肯定),所以可以用食物回MP,如果係既話就唔怕MP少。

我有一個假設(未測試)
力同智所加既物攻同魔攻,會唔會同武器/職業有關?
即係話,用低級武器既時候,加力/智所增加既物/魔攻唔明顯
要好多點先有1攻
但用高級武器時,加唔加力/智既攻擊力就會好明顯?

原帖由 白色神話 於 10-5-8 11:36 PM 發表

禁F1會自動選左自己

原來有快捷鍵~感謝分享

原帖由 qwel0001 於 10-5-8 11:42 PM 發表
我有一個假設(未測試)
力同智所加既物攻同魔攻,會唔會同武器/職業有關?
即係話,用低級武器既時候,加力/智所增加既物/魔攻唔明顯
要好多點先有1攻
但用高級武器時,加唔加力/智既攻擊力就會好明顯?

職業方面唔清楚,但係有機會,例如魔師加智比祭師加智所增加既魔攻多
但係第二點,武器應該無可能,如果唔係我唔小心除左武器加點咪死...@@

你個表無斜率變化  
即係    純點一項屬性越後期所需素質點數越多,效益可能越黎越細。  你呢一點矛盾了

武器質素比人物配點重要十萬倍  <----我個人十分認同

所以  加感知/體/敏 可能係一個點法

都話左呢隻GAME點唔點都得-.-.."
D能力值又怪怪的..劍士有2招技..1招+攻..+得幾點..1招+防..就+420點=.=...同LV   都唔知點計出黎..

原帖由 okokop 於 10-5-8 11:48 PM 發表
你個表無斜率變化  
即係    純點一項屬性越後期所需素質點數越多,效益可能越黎越細。  你呢一點矛盾了

武器質素比人物配點重要十萬倍   

唔好意思你可能誤會了,我既意思係:
基於每點智所增加既魔攻係不變既(線性成長),因此不論係前期既1點智定係後期既1點智所加既魔攻都係一樣,
但係後期要加1點智就需要更多既素質點數,所以純點黎講,後期效益可能越黎越細。

原帖由 砂瀑.我愛羅 於 10-5-8 11:49 PM 發表
都話左呢隻GAME點唔點都得-.-.."
D能力值又怪怪的..劍士有2招技..1招+攻..+得幾點..1招+防..就+420點=.=...同LV   都唔知點計出黎..

重申一次 我3千防同你千幾防  比隻河童打一下係一樣-,-  你高屬防就另計啦A_A

原帖由 jimmy1990 於 10-5-8 11:52 PM 發表

唔好意思你可能誤會了,我既意思係:
基於每點智所增加既魔攻係不變既(線性成長),因此不論係前期既1點智定係後期既1點智所加既魔攻都係一樣,
但係後期要加1點智就需要更多既素質點數,所以純點黎講,後期效益 ...

哦~~

的確 d點要加得多 就要愈多素質

建議試下玩敏/感  戰士既話  因為我而家打怪好miss  呢個可能就係所謂既職業平衡!?

好唔平衡囉  祭司 出招好似好快...  我有次同人搶 搶3次都輸左  咩事呢:)

忍者就真係平衡啦  血少:)  不過有咩理由 法師d血同一個戰士既血差唔多過500up(無加體  31lv的時候

原帖由 okokop 於 10-5-8 11:54 PM 發表

哦~~

的確 d點要加得多 就要愈多素質

建議試下玩敏/感  戰士既話  因為我而家打怪好miss  呢個可能就係所謂既職業平衡!?

講起敏我又係好有興趣,究竟敏對迴避同暴擊影響有幾多呢XD
魔爆又係點呢,因為我之前隻暗祭加完招專精,加左300魔暴,完全無感覺到暴多左XD

原帖由 jimmy1990 於 10-5-8 11:57 PM 發表

講起敏我又係好有興趣,究竟敏對迴避同暴擊影響有幾多呢XD
魔爆又係點呢,因為我之前隻暗祭加完招專精,加左300魔暴,完全無感覺到暴多左XD

因為防又係一樣:)  比其他人多千幾防 也是扣一樣的血 -,-

原帖由 okokop 於 10-5-8 11:58 PM 發表

因為防又係一樣:)  比其他人多千幾防 也是扣一樣的血 -,-

正因如此 重裝係呢個遊戲入面 係冇優勢的-.-

睇黎要發展一套配點無用論XD

原帖由 okokop 於 10-5-8 11:52 PM 發表

重申一次 我3千防同你千幾防  比隻河童打一下係一樣-,-  你高屬防就另計啦A_A

防等於冇用?
咁有高攻怪咪要食水打或叫祭?

我都想俾good樓主, 不過唔識俾, 按左推薦 ~

其實亦不排除一個可能性, 以前有隻game, 唔記得係唔係完美世界, d 點加到某個位, 係突然每一點加ge攻會多左, 例如夠60點智, 之後一點加2攻咁~~

會唔會樓主只係未到哥個位? @@
其實都係問下, 隻game咁新我諗冇咩人知~~

戰士有暈技a_a  已經唔錯  又有慢技 破防 持續扣血 等招數
pvp能力係唔錯   不過遠處比機工圍可能已經死左:)

原帖由 BlueO 於 10-5-9 12:01 AM 發表

其實亦不排除一個可能性, 以前有隻game, 唔記得係唔係完美世界, d 點加到某個位, 係突然每一點加ge攻會多左, 例如夠60點智, 之後一點加2攻咁~~

會唔會樓主只係未到哥 ...

請你睇下 4x級數既人既帖  這遊戲沒這玩意~

咁唔加智
加咩好

原帖由 BlueO 於 10-5-9 12:01 AM 發表

會唔會樓主只係未到哥 ...

哇條公式咁陰XD 我真係唔知啦 升高D LV再睇下先 =P
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 03:13 PM , Processed in 0.047185 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存