2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 男仔清潔面部問題 (新手)
返回列表 發新帖 回覆
go

[美容-皮膚問題] 男仔清潔面部問題 (新手) [複製鏈接]

本身都有經常用清水洗面.
但夏天就黎到.加上因為預科.讀書成日要讀到好夜.
黑頭好多.毛孔又大.面油都算多.
請問有冇d簡單既方法可以教下我?

聽人講用洗面奶-_-?但我完全對呢方面零認識.
有冇人可以教下我做一d普通既清潔+護膚?.?
跪拜orz

(同埋要買邊隻男仕產品0.0最好有埋價錢咁就好: o)
最好就幾十蚊有交易果d啦~_~)

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 Endy~牙棋 於 10-5-10 11:04 PM 發表
本身都有經常用清水洗面.
但夏天就黎到.加上因為預科.讀書成日要讀到好夜.
黑頭好多.毛孔又大.面油都算多.
請問有冇d簡單既方法可以教下我?

聽人講用洗面奶-_-?但我完全對呢方面零認識.
有冇人可以教下我做一 ...

恭喜你有需要護膚既覺悟~(以預科黎講其實醒覺既年齡唔算大~嘻~)
我呢.......就其實一直都覺得以我一介女流去說服各位男士"做完呢樣再做個樣再點點點....."好似無咩說服力~
所以今次試下分享呢五篇blog entry~↓↓ 老實講有d長, 不過我覺得都幾好睇~能唔能夠觸動到各位男士就等你地睇完之後回應了=)

男士護膚初心手記(1) ~ 需要和決心
男士護膚初心手記(2) ~ 由洗臉做起
男士護膚初心手記(3) ~ 潤膚新體驗
男士護膚初心手記(4) ~ 爽膚水疑惑
男士護膚初心手記(5) ~ 其他的產品

一直以來上劍心呢個blog主要都係睇日劇情報~估唔到有d男士護膚既入門分享呢~

回復 1# Endy~牙棋 的帖子

唔係人人都應該用洗面乳架..
者係唔知頭唔知路用護膚品會有後遺症

者係有D人用O者喱等等

要睇你咩皮膚

同埋毛孔幾大 所採用既護膚品都唔同架~

原帖由 鋒.嵐* 於 10-5-27 02:23 PM 發表
唔係人人都應該用洗面乳架..
者係唔知頭唔知路用護膚品會有後遺症

者係有D人用O者喱等等

要睇你咩皮膚

同埋毛孔幾大 所採用既護膚品都唔同架~

又無咁恐怖-__-
無咩後"遺"症既.....頂多都係潔力太強會令皮膚變乾, 可能會刺激油脂分泌, 或者會甩皮之類
潔力不足的話就係洗唔乾淨, 會容易爆瘡~
轉過另一隻適合自己既洗面就ok~唔會"遺留"咩"隱患"既

毛孔大細其實都係側面反映膚質既姐~
最主要都係唔同膚質、唔同季節揀唔同護膚品就ok~

原帖由 小sion子 於 10-5-28 02:34 AM 發表

又無咁恐怖-__-
無咩後"遺"症既.....頂多都係潔力太強會令皮膚變乾, 可能會刺激油脂分泌, 或者會甩皮之類
潔力不足的話就係洗唔乾淨, 會容易爆瘡~
轉過另一隻適合自己既洗面就ok~唔會"遺留"咩"隱患"既

毛孔大 ...

真係有咁大問題的
我有個fd 之前唔知頭唔知路 亂用護膚品 由一個普通暗瘡既人士變左火山暗瘡 d暗瘡仲要含膿
即住要我救下佢d皮膚

膚質反而重要過季節啊 哈哈 ... 者係明明油性 你揀左乾性既護膚品既話...爆瘡 = =
反而季節我覺得主要影響 「油份」同埋「水份」 = =
只要你適當時用保濕cream 適當時用控油cream (或者混用啦)
就ok = =
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 03:34 AM , Processed in 0.032727 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存