2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 KOEI 三國志 希望有朋友黎幫手..關於311
返回列表 發新帖 回覆
go

希望有朋友黎幫手..關於311 [複製鏈接]

Alta活動勳章

我玩緊劉備既190年既群雄xx....岩岩開始..就奪到下x 小沛同壽春..
我依家set左下x做軍團2...係咁幫我做儲備錢同埋糧..跟住我set埋佢委任輸送比我..
但住點解佢唔定時比我既??要我自己去按輸送先會比d錢同埋糧我....我應該點做好呢??
同埋我打下一個城..點樣先可以登用佢地呢??因為我次次都唔得..佢地做緊俘虜...
幫幫手...同埋我下一步點做好呢??好想用趙雲..五虎將點先可以有哂呢??
教教我....

Alta活動勳章

幫幫手...THX!!!!

玩過星曲WEB

原帖由 小小輝 於 10-5-12 01:55 PM 發表
我玩緊劉備既190年既群雄xx....岩岩開始..就奪到下x 小沛同壽春..
我依家set左下x做軍團2...係咁幫我做儲備錢同埋糧..跟住我set埋佢委任輸送比我..
但住點解佢唔定時比我既??要我自己去按輸送先會比d錢同埋糧我... ...

軍團會有多餘兵先運比你
如果以城計 應該守大城而棄小城  建議你(1)守下邳 打北海 or(2)打下汝南攻許昌 or (3)搵人(建議簡雍)用運輸隧佔領荊南\

五虎 趙雲 馬超 黃忠 都係其他人到 如果想最快用趙雲 建議你行(1)or玩其他劇本

Alta活動勳章

THX...唔該哂你!!!
想問下..我做底左曹操.殺埋佢...點解佢D武將都唔肯跟我既?
同埋如果捉到D城主..好似普操..董卓...袁紹個D..應該友左..放生..定係登用呢??
如果登用點先登到佢呢?因為我試過好多次都唔得..又冇忠誠睇!!!

玩過星曲WEB

如果捉到君主 君主仲有城 eg 打爆董伯伯座洛陽城 捉到佢 但係佢仲有長安 咁你只有2個選舉 殺or放
個人建議:如果君主勢力太強(董卓or後其曹操) 殺 新君主上場 下屬忠誠大跌 容易登庸
                                           太弱or君主有用(江東三城d弱者/群雄割據曹操/孫策) 放 盡快消滅佢地 盡快吸納  

要滅左人地勢力先可以登庸君主 三顧佢地啦 搵人登多幾次應該可以

武將都係一樣

建議你先了解武將相性、關係、親愛、厭惡  咁樣玩會易好多

Alta活動勳章

我仲家重玩..190年代..用緊馬"臇"(唔識打)..我一開波就殺左董卓...咁樣會唔會冇左呂布出場架??
因為我190個陣董卓未有呂布既..我心諗友左佢..呂布咪會在野LO..就咁..友左董卓啦..
我咁諗岩唔岩呢?? 如果真的話..呂布幾時出呢???

玩過星曲WEB

應該有呂布 佢係虎牢關
你ko左董卓 咁成個勢力應該由董卓個仔 牛輔繼承 呂布一係下野 一係繼續做手下
不過都因野心高而忠誠大跌 如果佢係太守 仲可能會獨立
如果要用呂布 一係一開頭用呂布做君主
如果想佢做o靚 就學劉備 用君主or求其一個人同佢結拜 咁佢就算忠誠狂跌都唔會反你

呂布 黃巾之亂已經有 係丁原手下 領地晉陽
190係虎牢關

Alta活動勳章

WO...唔該哂朋友..
有個問題..點先可以玩得冇咁新手呢?
冇咁新手既意思..點先算係識玩隻GAME呢??
因為我玩好冇戰略咁..係咪都一堆人咁去打..好白痴..
點先可以好似個戰略家咁呢??
希望教教路!!

Alta活動勳章

同埋想問問...點先玩得冇咁新手?..姐係可以行軍打仗都有哂全盤策略...因為好多時就算死D冇用既武將都會LOAD SAVE
我又唔想咁..有冇D咩要訣可以教教我呀?內政呀..打仗呀..配備呀個D..
其他既教學我都有睇..但係就冇乜教玩劇情攻略..我記得310既時候..係有教呀..
但311就冇左...>"<!

玩過星曲WEB

三國game戰略:「知己知彼 百戰百勝」 具體d就係以下
1搶人
2強化內政
3搶城
一開波 應該搵曬d在野人先 君主幾勁都好 一次都係做一樣野
d在野人如果隔左一排你唔搵佢地 佢地好快就走曬
eg 袁紹本來有郭嘉、荀彧 袁紹唔用佢地 佢地自動去曹操到
跟住應該強化國力 用適當既人做適當既野
打仗game  國力好重要 唔勁就比人打
同埋做好內政&國防 先守再攻係最好既戰術
eg關張趙係勁 不過都係有諸葛亮先有地盤 先可以打番國力大既曹操轉頭
守好一個城 開始人多 兵精糧足 就可以去打人地
先諗下要打咩戰(陸戰?海戰?要唔要攻城?etc)再睇下自己有咩人可以用
eg吳國 海戰屈機 陸戰就得幾個人特別勁
    蜀國五虎野戰好屈 攻城要靠月英/蔣琬
無論咩戰 軍師都好重要 唔係副將 係用計部隊 先至事半功倍
最重要係夾人
eg諸葛亮+龐統+馬謖  呂布+呂玲琦 以力取勝
    月英攻擊力唔高 搵廖化/周倉做主將就very good
打完之後就係守 再發展 再打  
我既玩法 只用勁人 只玩前線都市 無用既人(能力無一樣過70or我太多勁人)就比軍團佢地運野比我
eg 190董伯伯 我急call呂布 張遼 高順 華雄 張繡 荀攸 李儒 賈詡 鐘x全部去洛陽 其他人係長安(洛陽重要好多) 跟住出兵 唔做內政 3個月內ko曹操 捉曬佢d人 同埋搵人去許昌搵郭嘉、荀彧、許褚 先再做洛陽內政
唔發展陳留、許昌 掘曬d人 人地打過黎就走 跟住就打馬騰(騰=月火4)

想學戰略 可以睇三國演義(書) 研究下孫 劉 曹 d文臣武將既諗法
幾時要打 打邊度 同邊個打 幾時唔打 幾時放棄 幾時保留
個人建議留意天材軍師 多學佢地我地必有一得

三11有劇情我一陣pm個site比你睇啦 個網好多資料架

Alta活動勳章

真係唔該你...睇完真係學到唔小..
原來311要咁玩既...唔怪之得好似玩極都玩唔好啦..
我知我有咩唔好啦..就係""急""因為我好多時都按黎按去都唔知做咩好..
原來打仗前都要做咁多野....
我成日以為D武將起碼要80以上先叫勁...原來唔同配合都可以咁好打..
真係勁.....想問問..內政點先叫夠呢??因為我成日評定..佢地都係叫我做咩內政先..
但係都冇乜用咁既...守城..咩城先重要呢??我玩緊馬騰...做低左董卓...守佢個城OK唔OK??
但係位置好偏遠...馬騰幾時會有馬家軍加入架??因為我玩194個陣..馬騰有馬超@@
我登極都登唔到呂布..

玩過星曲WEB

呢隻game 最緊要係特技 1個特技就可以番身
eg田豐智93 無特技 陳珪智8x 特技言毒 陳比田豐好用好多

內政 個人認為$為上
一個城 最少3~4個lv3市場+1個造幣+1個lv3兵營+lv3鍛冶/lv3馬房+1個軍團農+2個lv3農地 唔夠糧用$買 $1:4~5糧就可以買
eg你玩馬騰 西涼d地方可建地好少 內政人材唔多
一開頭係門口個窄路起個陣 好守好多 跟住玩黑市
將目標瞄準大都市(長安)or文人較多既漢中(張魯、閻團)

你係唔係玩黃巾個馬騰?係既緊係自己本來個城緊要d啦(戰線少、建設地多d) 如果何進唔打你 守埋果個城都無所謂  你要諗下 何進好快就ko黃巾 下個目標可能係你 要盡快做到好似何進咁大 先可以玩落去
唔係電腦發展太快 到後其會比人海攻勢淹死

攻城重要次序:弱少勢力既城>皇帝所在既城>大都市>小城
守城                :皇帝>大都市

馬超 你等幾年佢會自動出黎

黃巾劇本呂布係丁原到 忠誠太高未必登到

ps pm左2個資料網比你 可以先研究下
先解人既相性 人際關係 玩法 我都係研究左一排先知咁多野

Alta活動勳章

我睇緊個網..真係正到不得了...完完全全有哂我想知道既資料..不過就要慢慢STUDY下先..
我想問下..D圖像既問題..我係網上面..見到D人有D好正既人頭圖像...我都想用下黎正個原創人物..
但係唔知點用同埋點整??
可唔可以教下我?!

玩過星曲WEB

原帖由 小小輝 於 10-5-16 06:42 PM 發表
我睇緊個網..真係正到不得了...完完全全有哂我想知道既資料..不過就要慢慢STUDY下先..
我想問下..D圖像既問題..我係網上面..見到D人有D好正既人頭圖像...我都想用下黎正個原創人物..
但係唔知點用同埋點整??
可唔 ...

我唔識整 仲研究緊 我想整自己上去^^

你整係搵個論客已經打遍天下無敵手= =

玩過星曲WEB

原帖由 tak12345 於 10-5-21 12:03 AM 發表
你整係搵個論客已經打遍天下無敵手= =

難度初級 上級 一定舌戰
超級論客唔一定

十週年勳章(賀詞)

原帖由 hoiyuentim 於 10-5-16 06:38 PM 發表
呢隻game 最緊要係特技 1個特技就可以番身
eg田豐智93 無特技 陳珪智8x 特技言毒 陳比田豐好用好多

內政 個人認為$為上
一個城 最少3~4個lv3市場+1個造幣+1個lv3兵營+lv3鍛冶/lv3馬房+1個軍團農+2個lv3農地 唔 ...

pm埋比我

我都想要ar pm埋比我>.<

如果只是玩一般難度 由於自己與AI的兵力差不了那麼多 基本上如果不是玩弱小勢力 依正常程序進行 就會慢慢能統一天下
但是上級以上一定要先守後攻 這是普遍的做法 另外 還有一些秘技能將弱小勢力快攻到1城的大勢力 例如1兵的輸送隊圍人城狂用火計燒
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 02:35 PM , Processed in 0.033636 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存