2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 幻月之歌 《幻月之歌》心得區 [5/17更新其他玩家心得]╭★副本最佳輔助 - 光祭 ...
go

[5/17更新其他玩家心得]╭★副本最佳輔助 - 光祭 [複製鏈接]

首先..我出POST唔係想話自己係咩神人

只係想有好多人都話想試下做光祭

咁我就好屎忽痕咁打呢編心得出黎

除左比新人知點玩之外

都希望光祭勁人出黎指點下小弟咁

如果呢編野岩你心水就禁下下面個制支持下啦xD

P S : [ 要 教 訓 ME 插 ME 抽 ME 水 都 請 睇 完 先!! ]
-----------------------------------------------------------

職業 : 祭司

專精 : 光明

職業定位 : 副本補師

-----------------我個人既加點方法------------------------------

加點 : 智體 / 智體感

智體優點 : 加智 : 係副本有非常充足既MP量 , 令打手們可以安心咁打怪
                    加體 : 令自己唔會咁易被秒 , 基本上補師一死 , 就離滅團既結果不遠~~~

缺點 : 打怪時你會見到都幾多英文字:MISS!!(((不過可以用+感知個招舒緩下.........

致於你問我...加幾多智幾多體先夠牙..

我認為先加全智加到MP有4000左右(連裝連技)就開始轉2體1智啦

因為係副本...多數得你一個係純補司(個人經驗)

要回肉盾同其他打手既血..有3000~4000UP既MP量係唔少得

咁加體係為左係副本中最重要既你死唔去..

一定既血量係必要的...

另外...

智體感..........本人就未試過,,,但我覺得應該可行既-V-((((((勿插T^T

-----------------到你地最想睇既專精啦------------------------

專精 : 光明(補血向)

治癒增強 : 我係點滿的...因為非常常用...無論打副/打怪...用MP又少補得又多

但詠唱2.5秒...感覺有D慢~.~

感觸擴展 : 我個人係冇加到...因為到好後有一招團加技3X點感..呢招好似又唔放大埋團加效果

所以我唔加住...遲D睇人點講先考慮~.~

加"免"(原諒我唔識打個個字-V-) : FEEL唔到施法速度6%影響幾多...所以暫時+1點過渡算-V-
--------------[5]-------------

身心學識 : 同感觸個個一樣..唔打咁多字啦-V-

*強力迅捷 : 救命技...我個人是加爆..詠唱1秒補9XX..

強化信仰 : 我個人是爆的...多D MP用感覺都慳水D牙~~

*(強力迅捷可改為唔加,變加爆加免佢)
 (強力迅捷anthonyckk意見:補密D,但哂MP,43lv之後有左治療光波~更加冇後悔自己冇點迅捷~)
--------------[10]-------------

暫時未到加得哂既LV...但我一定會+爆保護佢(聖光護盾效會放大...隊友就死救命/比肉盾頂怪絕對好用!!)
可以加爆埋第三行d技..點數岩岩好夠去下一行~

-----------------------升呢心得---------------------

升LV個方面都係:解任,,打怪,,再解任,,再打怪..(所以我都癈事講..囧TZ)

-----------------------賺錢心得-----------------------

打到???拎去鑑賣錢(紫色飾4鍵留低...其他賣比NPC啦~~)

同打卡黎整裝賣錢..仲有解任...

發覺少人收卡...所以哂D時間去整裝之後賣感覺多錢D(33LV武唔整唔買好過..31LV送10LV個件差唔多咋嘛)

好彩一次過整幾件38LVUP既裝..10M UP一件都唔錯架

---------------------------------------------------------

好啦..大家睇完我個癈UP POST啦..係時候禁下下面個制xD

牙..仲有...點解唔加靈呢咁..

靈呢D野...靠裝啦...我地又唔係主要做打怪..

補血係冇爆擊架-V-"

---------〔5/17更新〕感謝大大anthonyckk提供副本心得&專精心得---------
打副本時方法:
小怪~
先掉癒合俾坦~
坦70%血先開治療術
其他隊員俾怪打都係先俾癒合~
但被圍既時候: 先放盾>>再用癒合>>再治療

30副~最好37光祭~有盾玩~
打LAST王最緊張一幕: 王剩55%多D~放埋盾俾自己~再每人放一次癒合~
岩岩好~變菇時刻到~
如果隊友變菇之後~走黎走去~又企得好後繼續打~
你可以由得佢死~因為隻王打好遠~叫佢咪白痴~隻王會發火亂扔火球
變完菇~請盡快拉血~
我只用治療 而唔用迅捷
因為計過~同樣時間補血量相約~但MP用多一倍
要我用一倍MP換時間 就我覺得~唔抵~因為之後好易冇MP~甘就88~
拉完坦血過50%~
就再扔癒合~應該之前既效果完左~
然後,再出治療~(確保人人都有癒合~因為隻王開始人人扔火球-.- 一個唔留神,佢地就可以抖抖)
途中幾時用MP水同HP水~自己試下啦~呢D好考臨場應變~冇得教

組隊建議:
38全紫裝坦~搵個好D既坦~唔好搵個亂衝拉怪~又吸唔實D怪~否則, 叫佢返屋企等通知~
法 (幫手打 同 變飛蛙做菇菇,唔好睇少佢,可以幫手送你隊友返屋企~)
機工 (為左佢既回HPMP BUFF,攻擊力都唔低)
忍者(幫手打因為有遠攻 物/魔傷)

第一次打果時~
我組係~38全紫裝坦~35法師~34機工~34忍~我32祭~
(果時拎緊27LV藍色魔書,裝備亂LV紫裝,補1200血@_@V ~HAHAHA)
第一次打LAST王滅左~因為大家配合唔到~傾好點打同分工~第二次成功GG

祭師責任部份:
死人唔一定係祭師責任!!!!
諗下你地有冇做好自己本分,
祭師眼中~
坦既拉好怪吸實佢,
法師既某D法傷小怪麻煩變佢做菇菇,坦俾人變左貝哥哥(40副)唔該盡快解左佢
其他人唔好亂走,走出左補血範圍,自己負責
同埋打BOSS一定要食水!!!!!!!!!!!!
BOSS一下範圍技, 祭師只會優先理自己同隻坦, 咪成個傻仔係度叫血呀血呀~跟著就mamamiar

已有 1 人評分Good 收起 理由
我真係中左BUG + 1

總評分:  Good + 1   查看全部評分

你好
我2x lv
請問一下你幾多lv????
你智幾多
體幾多
其實我覺得加「免」(我都唔識打XD)後期會好好用
當你封頂(遙遠的路程)
有好多錢
成身都係施法加速石果陣
你就明有咩用==

p.s.都唔明光祭d POST點解禁少架

回復 2# jason001207 的帖子

我都係4XLV......((開POST扮高LV xD
我智50 體E家盡頂番
到之後我諗我到會加番加免...有錢之後...囧-V-
補血祭感覺咩GAME都好都係少人玩-V-

智50~60就加番體

回復 4# Dipsy 的帖子

E家覺得都唔洗咁高智...
45↓都OK...(MP量有裝補上-V-)
個3X點夠加體好多-V-

回復 5# SouLx小奏 的帖子

這個遊戲最重要的是武器==||||

p.s.你既意思係唔係智加到30停

我25副職.....打咩怪升好??

補血唔計命中
感知冇用
ec又唔會幫手打 因為仇恨關係
所以都係智體 or 純智la

回復 8# ip2009 的帖子

但無奈日常升LV都係要靠打怪...-V-
係打副個陣有時都要幫手做傷害輸出..
所以我都諗緊+感有冇用..

本人也是光祭
但加智靈
因為有時真係要自己練
加靈有得打

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

祭師搶怪都幾勁

回復 6# jason001207 的帖子

總之...mp量差唔多到4000左右就應該夠

回小鈴:
光祭加靈感覺上麻麻地- -
因為靈加得少又冇乜效果..
但係加得多我又覺得不如玩暗祭-v-

回1杯忘情水:
放毒係搶得幾勁-v-
但係清怪清得慢..(唔用神子-v-"!)

回gack:
副職暫時放棄左佢啦...-v-
副哂好多時間去升-v-

我都係智靈@w@"

我覺得..血還好~

如果都想全智/不點體的.

可以有2個方法

1.療合要不停對自己用. (它是為一 即時的治療技[沒關係])
只要比怪打用一下,真的不錯~ 如果是1隻怪~好像 扣的補的 都差不多
還要什麼什麼風 miss 怪 ~等打手求你@w@"

2.魔神子-.-" 真的好用~ 補自己@w@"

3.買一堆 神子升魔型 不停補自己/ 開魔擊 @w@"
我想10隻 就很好了-[]-"

就是31lv的光祭+ 10隻41的神 隻隻2轉@w@"

唔好講笑~只係全開攻擊 就很方便 唔洗怕比人p死

因為唔多玩論壇,懶去開POST,借貴POST一角留言 @_@
本人: 法祭
職業: 光祭, 冇副職
幫會: 引人犯罪

全智51光祭~全48裝(拎魔書~咩都冇強~冇加石)
冇任何BUFF,藥水,狀態加成下
HP:3085
MP:5742
單補2000HP
宜家點左70智~全48紫裝(拎魔書) (229~263魔攻)
考慮+返體~因為暫時加點愈高,素質要求過份大(宜家已經要9點)
70智~為齊頭數個數字靚D

專精 有16點
已點>>
4治療增強 (個人認為必點) 用緊48套全紫 未上BUFF(技能+藥水) 同 出我隻5LV式神 - 朱雀
                都補2000HP
3加冕       (主要為回多15MP)
3強化信仰 (+126%MP上限~ 5LV信仰+1098MP上限 即係再多1383MP上限)
5保護       (聖光護盾+50%效果 變左 吸1770傷害)

剩1點未諗到點咩 考慮點  >>
自然再生 因為點滿 癒合+多24%魔攻
(263+229)/2 * 24% = 60HP
本身3秒 150HP 變210HP 都唔錯
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
感觸擴展,身心學識 無視
強力迅捷-我無視 學滿1.05秒出一次 (意見:補密D,但哂MP)
其他~等你升高D 有多剩點再講
PS:43lv之後有左治療光波~更加冇後悔自己冇點迅捷~
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
打副本 有樣必備物品~多數D人會扔~
機密~不便透露(唔係商城物品) 唔好密我
自己諗~

打副本時方法:
小怪~
先掉癒合俾坦~
坦70%血先開治療術
其他隊員俾怪打都係先俾癒合~
但被圍既時候: 先放盾>>再用癒合>>再治療

30副~最好37光祭~有盾玩~
打LAST王最緊張一幕: 王剩55%多D~放埋盾俾自己~再每人放一次癒合~
岩岩好~變菇時刻到~
如果隊友變菇之後~走黎走去~又企得好後繼續打~
你可以由得佢死~因為隻王打好遠~叫佢咪白痴~隻王會發火亂扔火球
變完菇~請盡快拉血~
我只用治療 而唔用迅捷
因為計過~同樣時間補血量相約~但MP用多一倍
要我用一倍MP換時間 就我覺得~唔抵~因為之後好易冇MP~甘就88~
拉完坦血過50%~
就再扔癒合~應該之前既效果完左~
然後,再出治療~(確保人人都有癒合~因為隻王開始人人扔火球-.- 一個唔留神,佢地就可以抖抖)
途中幾時用MP水同HP水~自己試下啦~呢D好考臨場應變~冇得教

組隊建議:
38全紫裝坦~搵個好D既坦~唔好搵個亂衝拉怪~又吸唔實D怪~否則, 叫佢返屋企等通知~
法 (幫手打 同 變飛蛙做菇菇,唔好睇少佢,可以幫手送你隊友返屋企~)
機工 (為左佢既回HPMP BUFF,攻擊力都唔低)
忍者(幫手打因為有遠攻 物/魔傷)

第一次打果時~
我組係~38全紫裝坦~35法師~34機工~34忍~我32祭~
(果時拎緊27LV藍色魔書,裝備亂LV紫裝,補1200血@_@V ~HAHAHA)
第一次打LAST王滅左~因為大家配合唔到~傾好點打同分工~第二次成功GG

祭師責任部份:
死人唔一定係祭師責任!!!!
諗下你地有冇做好自己本分,
祭師眼中~
坦既拉好怪吸實佢,
法師既某D法傷小怪麻煩變佢做菇菇,坦俾人變左貝哥哥(40副)唔該盡快解左佢
其他人唔好亂走,走出左補血範圍,自己負責
同埋打BOSS一定要食水!!!!!!!!!!!!
BOSS一下範圍技, 祭師只會優先理自己同隻坦, 咪成個傻仔係度叫血呀血呀~跟著就mamamiar

40副唔講LA~好好玩@_@

最後~幫個會宣傳下~我地開左4日咋>.<
4LV公會 「引人犯罪」 招生30UP 常ON~多吹水~ 高LV帶打30,40副~ 多做幫任刷功勳 !_!

仲有~宜家常用技~
聖光護盾~癒合~治癒術~光裂術~
副本多一招: 治療光波

加冕 應該唔係回多15MP  而係回MP速15%  
佢個注解係敢寫  而實測都係一樣  回MP量無加過

第一行
1同3滿  
第二行
迅速治療滿  自己跑任食王用  XD  副本就  XD  米玩LA  會燒MP嫁  不過保命都唔錯
其實係湊點用  成行無個想點  ORZ
第三行
因為E+係學校   開唔到GAME睇
唔記得係米到癒合哥行  有錯晏D再改
應該全行都會滿  感覺幾好用

再下邊哥D  因為未夠LV學D技   實際效果不明   所以未諗  XD

回復 13# ○銀狼● 的帖子

我唔太建議玩光祭玩智靈...<=偏見,可無視
全力神子感覺上比魔神子好用....清怪都清快D牙嘛
同埋魔神招回血CD太慢...所以我轉玩力神

原帖由 SouLx小奏 於 10-5-17 09:16 AM 發表
我唔太建議玩光祭玩智靈...<=偏見,可無視
全力神子感覺上比魔神子好用....清怪都清快D牙嘛
同埋魔神招回血CD太慢...所以我轉玩力神

>全力神子感覺上比魔神子好用
我的神子也是全點力
比我fd的魔神子強多了 -0-

回復 18# 小鈴Suzu 的帖子

魔神子真係冇乜用...我覺得...又食魔補血又唔多-V-
我隻神力都係全力架...打怪扣得同我差唔多-V-

原帖由 SKWI 於 10-5-17 08:13 AM 發表
加冕 應該唔係回多15MP  而係回MP速15%  
佢個注解係敢寫  而實測都係一樣  回MP量無加過

第一行
1同3滿  
第二行
迅速治療滿  自己跑任食王用  XD  副本就  XD  米玩LA  會燒MP嫁  不過 ...

第2行第3個好有用ga wo
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 05:54 PM , Processed in 0.035893 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存