2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 幻月之歌 《幻月之歌》心得區 一個小小全敏炮系機工兵的心得(多字),增加爆破射及雙重 ...
go

一個小小全敏炮系機工兵的心得(多字),增加爆破射及雙重射分析 [複製鏈接]

本人係一個小小全敏炮系機工兵
而家只係38lv,於Divina Server...
以下廢up言論 有講錯乜 千萬勿插 當交流就ok

平時打普通怪只係用爆破射擊,同埋強力射擊黎打...
次序係
1炮 爆破射擊 開怪,then用1炮 強力射擊 損佢血
就算隻怪係唔係死左, 都轉第2隻怪打
因為 爆破射擊 有加隻怪狀態關係 所以唔洗點理佢 佢都會自動扣血 佢最多最多只係扣你一下血(<100)就死

到打小王(近身)就用多兩招
地雷裝置 爆破陷阱
先set好一個位 放3個地雷 一個陷阱 再引小王果堆怪(注意:只係開炮打果隻小王,旁邊d普怪唔洗理)
同打普通怪一樣次序 用 爆破射擊 開怪,then用 強力射擊 狂打(注意 係狂打,唔係打一下唔理佢)
因為小怪一下就會比地雷炸死,所以唔洗理...

打怪方面就係咁先-3-

到配點方面
係職頻成日見到人地問點樣加點...
好讚同有人講 自己玩自己先夠獨特...
做炮系機工機 都離不開3個屬性:力,敏,感
我都係度講下點解我會加全敏啦...
首先 我唔選擇加力的原因係
呢隻game加一點力 都只係加一點攻擊力
效益太細 所以唔選舉加
當然 個個人有唔同講法 都無謂拗啦
至於唔加感知...係因為有技能補助...
選舉加哂敏的原因 係高爆 高miss
而家38lv,18xx爆 平均5炮都有2~3炮爆...(用 強力射擊+33lv紫武 爆都可以扣到5xx血)
配點又講完...

講技能(紅字-必學,藍字-不學,黑字-自己諗學唔學)
其實機工要伸我覺得係狀態技夠廢,cd耐,維持時間短 大多我都唔學
詳細:
強力射擊-主力打怪扣血技 必學
炮身打擊-廢技,人地行埋身先-移速 你不如話 比怪打死 先攻擊? 勿學
機工兵訓練-加回復 必學  
地雷裝置-打王必用 必學
爆破射擊-打怪持續扣血技 必學
快速填裝-持續時間短 cd長 學唔學睇自己 我冇學
精確瞄準-永久加命中 必學   
劇毒陷阱-我用爆破only 自己決定啦 我冇學
零件制作-陷阱必要 必學
雙重射擊-其實係 同 爆破射擊 2選1 兩招同為開怪技 因為要準備時間同埋cd 所以我揀爆破 學唔學睇自己
擴散射擊-初時小範技 必學
循環磁場-實際用途唔大 但我有學
無聲無色-打副本用 學唔學都係自己諗
爆破陷阱-扣怪血(持續) 必學
震撼射擊-暈技 必學
火力增幅-cd長 維持時間短 自己諗
輕便機甲-人地暴果陣幫到 必學
裂空砲擊-大範技+傷害高 必學
寒氣陷阱-我用爆破only 自己決定啦 我冇學
威力磁場-加暴傷 對全敏黎講 可以學
零距離射擊-打王 打怪 近身時高傷 必學(我未41lv xd)
麻痺陷阱-我用爆破only 自己決定啦 我冇學
能源轉換-經常冇mp的時候 學啦

炮系專精:
加暴果招,減用mp果招,加命中果招,狙擊果招,同埋最後果招 係我睇中 仲有其他 唔記得啦...

完...
廢up完...
希望大家比d意見啦 哈
真係交流下好xd
機工呢個職比較冷門 所以交流下吧@@

------------------------------------------------
爆破射及雙重射
對於全敏炮系機工
本人覺得爆破射按強力射比較有用
打怪 同樣係3下
爆破-->2下強力,,,死怪
雙重-->2下強力,,,死怪
兩邊係唔係一樣呢?
答案唔係
爆破接2下強力,中間一下強力可以快d
增快打怪速度
而雙重,,,要等施法,,,cd同埋冇得快d 所以爆破比較好
當然 你可以話雙重-->爆破-->強力,咁我冇野好講
至於強擊力方面 雙重兩一加埋應該係1.5x的普攻
唔太著數

所以大家參考下啦

已有 2 人評分Good 收起 理由
我真係中左BUG + 1
KaoRu薰 + 1 感謝分享!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

雖然未認真睇,但好支持你,
38lv 已經咁有心機打文章,
如果遊戲多o的你呢類咁有心玩家就好了,
請繼續努力~

你睇下狙擊果度 無記錯係242%物理傷

凸顯力量/物理攻的重要性=.=

樓主咁有心機打字,我都好十卜你,
但係你話加全力實際用途不大,
前期的確是這樣,
中期30級到已經看到用途,你0點力攻擊應該在140~170之間,
爆力則在190~230之間,已經能夠看出實際用途,
本人爆力打怪非常輕鬆,
一招雙重射擊加強力射擊,同級或高級一點點的怪就必秒(全力的壯態下),and雙重射擊必學的,
高輸出傷,相反爆破射擊是持續扣血技,後期打怪效果不大顯著(你的毒能爆擊就另計=_=")
雙重射擊cd中則使用爆破射擊→強力射擊→普攻
我這樣連技不是要爆破射擊的力量,
是要它一出完爆破射擊就不用停頓能馬上使用強力射擊
從而增加殺怪速度

整體來說很小人玩全敏,因為全敏萬一打怪一下都沒有爆擊,怪沖過來斬幾下就死,
所以2敏1體比較好,雖然爆得不夠全敏多,但較保險些
(我還是支持全力,高輸出傷害,實實在在不搏爆擊好)

原帖由 夜乂峰 於 10-5-19 01:49 AM 發表
樓主咁有心機打字,我都好十卜你,
但係你話加全力實際用途不大,
前期的確是這樣,
中期30級到已經看到用途,你0點力攻擊應該在140~170之間,
爆力則在190~230之間,已經能夠看出實際用途,
本人爆力打怪非常輕鬆,
一 ...

我唔係話實際作用唔大
只係效益比較細...
都好 有人作出分析
咪比大家知道更多
多謝分享xd
另外 係舊ser果陣我都係似你咁連技
但發覺打好慢...
雙重-->爆破果下轉身 慢得令人想講粗口...
所以我先唔咁連

唔錯 xD
係一開始基本玩法...我一開始個時都係咁玩
跳級打怪用雷引, d怪好難唔死..
不過之後d怪會多左遠攻怪, 放雷都無用...
同埋再高lv少少..又多人搶又無任務要自己打既時侯, 你一定無心機慢慢放雷再引怪打
所以雷到左中期(大約35到4x)對升lv無咩用

關於技能...

決斷狙擊
對敏型黎講係恩物, 可以秒怪
係火砲職業專精技, 262%物理攻擊無法被擋格, 30公尺射程, 8秒回
循環磁場
其實好好用, 因為越高lv自動回得越多, 唔洗下下飲水晒錢又幫到隊友

至於技能配搭
除左樓主以爆破射擊開怪之外
雙重射擊都唔錯, 雖然要幾秒出技(爆破射擊其實都要轉身), 但係出技後已經開始計延遲時間, 到左雙重射擊第二下射
延遲已經差唔多完, 再即刻用強力射擊可以形成3下連出既效果
8秒重置時間果個可以用決斷狙擊打遠d既怪 (雙重射擊, 強力射擊 25公尺 | 決斷狙擊 30公尺)
唔洗行黎行去咁麻煩

所以我推薦
set 1: 雙重射擊->強力射擊-> (強力射擊 如果怪未死)
set 2: 決斷狙擊-> 強力射擊
set 1同set2 重複使用, 高輸出得黎又唔洗飲咁多水

我配點係2敏1力, 因為驚暴唔起, 加返d比普通攻擊
效果都唔錯, 暴率可以接受

純分享交流 @_@

好詳盡 !! 好多謝你既意見牙!!!

多謝分享~我打王都有用陷阱,但係味隻怪王如果俾陷阱扣血先就5計自己嫁?
轉一轉話題先,本人玩全力的,當初都打算玩全敏,但係諗諗下覺得靠機率爆始終5穩鎮...
仲有個原因就係好似上面GE朋友所講,後期D技都係咩XXX%攻擊力,所以就全力,
加上E家33LV(好低LV XD")爆率都有1200,同埋我都幾滿意個輸出,不過總之玩得開心就得啦,
你中意GE,全智都得~(講笑= =")

P.S.我有D奇怪..之前有個POST個人有4XXX爆擊率,佢又係話大約每5炮都有2~3下爆,5通加上去都冇明顯再爆多D?

我都係一個差唔多全力既機工,但係我多數係強力>強力- -跟住隻怪基本上就得返dd血,我隻神子果陣就會行到去補刀,所以打怪就係咁強力>強力....
其實毒係好過爆破,因為毒左佢既話,你可以拉....唔同爆破,你要企係到死頂隻王既攻擊,仲有pvp都好用d....人地知道有個爆破係到,中左第一下仲會企係到中到第5下咩

專精狙擊果招真係好正
我係全力 , e加有爆擊的話試過去到17xx ~ 18xx
冇爆都有7xx~9xx

好多謝大家既分享xd
等陣我就試下要雙重射 睇下點先xd

全力炮系機工兵一名

出2次強力射擊 好大機會死一隻同級既怪 傷害46%~53%

唔死既話由神子補刀 升級好輕鬆 (裝要中等級別)

不過D MP扣得勁快 開左力場都係5分鐘完事

原帖由 joinwell 於 10-5-19 06:17 PM 發表
專精狙擊果招真係好正
我係全力 , e加有爆擊的話試過去到17xx ~ 18xx
冇爆都有7xx~9xx

你幾LV
咩武

全敏機工.
正野黎.

原帖由 罪`- 於 10-5-19 09:03 PM 發表
全敏機工.
正野黎.

有咩咁正-3-
而家努力升

我個機工 係咁加點- - 1力1體1感

推一個
不過5下爆2~3下...一下500幾
咁另外果d打幾多?

原帖由 il57 於 10-5-19 10:43 PM 發表
推一個
不過5下爆2~3下...一下500幾
咁另外果d打幾多?

3XX左右啦
而家用左37炮
普一下3xx
爆左就6xx(我都係用技打

原帖由 youngmay3904 於 10-5-19 04:47 PM 發表
多謝分享~我打王都有用陷阱,但係味隻怪王如果俾陷阱扣血先就5計自己嫁?
轉一轉話題先,本人玩全力的,當初都打算玩全敏,但係諗諗下覺得靠機率爆始終5穩鎮...
仲有個原因就係好似上面GE朋友所講,後期D技都係咩XXX%攻擊 ...

其實問題在於...幻月有防暴率..
怪lv越高防暴爆越高, 相對我地暴率越高, 唔加敏加暴率個時
再去打高lv怪, 暴既次數會少左! 所以其實再加高d暴既次數都好少會多左!

ps 我依家43武30力其他敏...用狙擊唔爆950, 暴左1750 @x@

有錢就學哂d技吧 又唔係欠缺錢錢

雙重炮擊好好用呢
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 04:44 PM , Processed in 0.047489 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存