2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 魔物獵人Frontier(MHF) 謎樣素材/飾品的入手方法
返回列表 發新帖 回覆
go

[其他] 謎樣素材/飾品的入手方法 [複製鏈接]

相信各位還在為素材努力當中...
而大家也會好奇先前謎樣物品的出現方法

在下自從二月發現該問題後..並跟新幹線多次交涉無果後(最後本人帳給永久凍結)

歷時三個多月並無實質改善的情況下

在下在此公開謎樣素材/飾品的入手方法

理論:

首先大家都知道Rare-3 物品的洗item 方法(這個不再論述)

其實謎樣素材/飾品的入手也採用了同樣的數據流程

1) 我們開始任務時,身上的樣品會紀錄一次到服務器上

2) 進行任務時身上物品的變動並沒用即時傳回服務器上(所以斷線時身上物品沒有變動)

3) 任務結束時把身上的物品同步回去服務器上

根據以上流程 只要在進程2時 對身上物品數據作出修改並完成任務

便可以把謎樣素材/飾品在進程3時同步回服務器

事前準備

1) Win Vista / Win 7

2) 內存修改器 (eg: Game Master 本人用的是Cheat Engine)

修改

大家會好奇有神盾GG的保護內存修改有什麼用

在下實在的告知大家是有可用的

在VSITA的環境下  GG只是在登入那頁面出現一下..遊戲進行後便會無故消失

所以進入任務後就像單機遊戲的一樣去修改吧

當然除了自身身上的物品數量可以修改外

新增物品也是可行的

當你修改內存時...物品的代碼會以下方式排序

AA AA BB 00 00 00 00 00 CC CC DD 00 00 00 00 00

AA = 第一組物品的代碼

BB = 第一組物品的數量

CC = 第二組物品的代碼

DD = 第二組物品的數量

所以大家只要有找到物品的代碼就能無中生有
至於物品的代碼入手方法也很簡單

以最近新出的舞雷龍素材 舞雷龍的紫玉 為例

我們可以在寶箱/日本站找到...以下是連結

http://wowbox.yatta.com.tw/mhfo/item.php?id=068c
http://homepage2.nifty.com/ferias/sozai/sozai.htm?068c

會一點連結語法的朋友會注意到最尾的 "068c"

沒錯..那就是物品的代碼

只要把 AA AA BB 輸入成 06 8C 63
你便會得到 99個 舞雷龍的紫玉

修改測試結果

單人任務時可修改物品數量並可以使用
單人任務時可鎖定物品數量並可以使用
單人任務時可新增物品至角式物品欄可以使用
多人任務時能鎖定物品數量並可以使用
萬能園地點數可以修改並能成功使用

在下還在嘗試修改顯示怪物血量的時候..於3月中被永久凍結帳號

結語

這個漏洞在認為就再大主要原因構成

1) CAPCOM的編程

2) GG的軟弱...............

由在下在2月發現問題後一直跟代理進行問題回報

最後在下在此遺憾的表示經過三個多月時間的交涉
代理方面一直以範本式的回覆,及不與理會
在最後的情況下只好以這種嚴重破壞遊戲樂趣/平均的方式公開此漏洞
希望官方的正視及改進

任何的修改帶來的後果..請修改者自行負責

這算是外掛吧-  -

新斷線快的還潛哥一個清白...

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

等封帖啦 強帖留名先

咁屈= =但只係呢個系統做到/.\ xp無望

十週年勳章(賀詞)

我唔識用 cheat engine/game master

試都唔會試!
樓主極度影響遊戲平衡~
立心不良~祝你好運
多行不義必自弊

十週年勳章(賀詞)

原帖由 乂。零銃。乂 於 10-5-22 16:24 發表
試都唔會試!
樓主極度影響遊戲平衡~
立心不良~祝你好運
多行不義必自弊

樓主唔係一心破壞遊戲平衡
要怪就怪新斷線係樓主報告
遊戲漏洞之後咩都唔封

笑傲無雙

咁似Heat Project改槍咁-.-!

樓主 但系系邊度改代碼 要搵左原本個樣野先? 我搵極都搵唔到 我用moonlight 的 因為CHEATENGINE連唔到 MHF 會error 我用xp的 但系me一樣連到去mhf 但系搵唔到代碼可以系邊度改 可以詳細d教? 你中間好多步驟都冇講  

原帖由 ﹑眷戀 於 10-5-23 12:33 AM 發表
樓主 但系系邊度改代碼 要搵左原本個樣野先? 我搵極都搵唔到 我用moonlight 的 因為CHEATENGINE連唔到 MHF 會error 我用xp的 但系me一樣連到去mhf 但系搵唔到代碼可以系邊度改 可以詳細d教? 你中間好多步驟都冇 ...

烈士~
不過有d野你pm問好啦~
你比人bam唔緊要,但盡可能唔好影響到其他玩家

睇黎呢個區版主真係唔會做野

原帖由 phelps 於 10-5-22 06:35 PM 發表
咁似Heat Project改槍咁-.-!

根本就係一樣

哇.... 記低佢先 雖然唔會用 加上唔係呢個系統用唔到...= ="
不過值得收藏 呢篇野珍貴度7

其實大大點解會被封既?
唔係話佢唔會理咩?

定係大大親身試範比哂d資料佢 搞到比佢封左?

好明顯唔係樓主既錯...

如果要做既話做咩作要同新斷線報告...

係新斷線自己咩都唔理姐...

原帖由 乂。零銃。乂 於 10-5-22 04:24 PM 發表
試都唔會試!
樓主極度影響遊戲平衡~
立心不良~祝你好運
多行不義必自弊

樓主沒有錯吧
game有錯就要改善吧
不是的話
不平衡的結果就會有更多
一隻好的game就沒有了= =

你地唔好鬧樓主啦, 因為都唔關佢事..佢呢條post係轉貼過黎既/_\

http://bbs.wgun.net/forum-813-1.html  <--原post

原帖由 gary7577 於 10-6-1 09:53 AM 發表
你地唔好鬧樓主啦, 因為都唔關佢事..佢呢條post係轉貼過黎既/_\

http://bbs.wgun.net/forum-813-1.html   

明知外掛仲要轉 罪加一等 封ip啦

知左又點 都唔會用
反而唔知仲好

謝謝樓主的分享~~^^
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 06:19 PM , Processed in 0.047214 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存