2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 救命呀...好煩呀D黑頭暗瘡
go

救命呀...好煩呀D黑頭暗瘡 [複製鏈接]

個鼻幾十粒黑頭.....
額頭又一堆暗瘡..點算...好煩呀
成個月仲係到生.........
點清先有用............
同埋日常點改善?????例如飲多D水??
黑頭唔理佢會唔會甩...定係一定要自己清??

黑頭一定要自己清~~暗瘡睇中醫啦

十週年勳章(賀詞)

搽暗倉膏!!!

十週年勳章(賀詞)

激光啦!!!!!!!

原帖由 eric200723 於 10-6-8 10:38 PM 發表
黑頭一定要自己清~~暗瘡睇中醫啦

用咩清最好...
定去美容院...
鼻貼好似會令毛孔粗大...
同埋生暗瘡關唔關夜訓事..
我已經早晚洗面+保濕

十週年勳章(賀詞)

黑頭我都大把啦 又唔係明顯洗乜理佢
我6年班個陣 額頭勁多暗倉 因為D陰遮住哂 一剪完髮 勁多
但係我一陣唔理佢 生活習慣冇變 而家成面1粒暗倉都冇- -
但係黑頭就要自己搞

原帖由 咖啡♂噗≧▼≦ 於 10-6-8 10:43 PM 發表
黑頭我都大把啦 又唔係明顯洗乜理佢
我6年班個陣 額頭勁多暗倉 因為D陰遮住哂 一剪完髮 勁多
但係我一陣唔理佢 生活習慣冇變 而家成面1粒暗倉都冇- -
但係黑頭就要自己搞

愈大就慢慢會唔生暗瘡??
我怕暗瘡印唔散..

有無D有效清黑頭方法...

十週年勳章(賀詞)

原帖由 極限s 於 10-6-8 10:46 PM 發表

愈大就慢慢會唔生暗瘡??
我怕暗瘡印唔散..

有無D有效清黑頭方法...

唔知,因人而異,我男仔中皮膚算唔差 但係自己冇去KEEP 如果唔認真睇d人會以為我皮膚好好- -
我都唔知點解冇暗倉印,我唔會吱暗倉 唔知係咪呢個原因啦
近睇就個鼻好多黑頭,我冇去清 因為清左都會生返,如果你真係想清可以買D清黑頭專用既產品/上網見過有人話用鹽水洗
但係要keep住做,唔係1次清到

原帖由 咖啡♂噗≧▼≦ 於 10-6-8 10:55 PM 發表

唔知,因人而異,我男仔中皮膚算唔差 但係自己冇去KEEP 如果唔認真睇d人會以為我皮膚好好- -
我都唔知點解冇暗倉印,我唔會吱暗倉 唔知係咪呢個原因啦
近睇就個鼻好多黑頭,我冇去清 因為清左都會生返,如果你真係想清 ...

上YAHOO,Google個d搵..........個個都係copy個幾種方法

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

我爆豆豆高峰期係17~18

係爆撚到成塊面都係
自卑+失落感
連街都唔想出.....

之後一到20歲.幾乎無哂豆豆
= =

十週年勳章(賀詞)

我想問洗面奶係萬寧果d地方有沒得賣..
想清黑頭用蛋白-.-?我之前試過..用完係少左...一唔用就好多 pk

十週年勳章(賀詞)

原帖由 lee111 於 10-6-8 11:01 PM 發表
我爆豆豆高峰期係17~18

係爆撚到成塊面都係
自卑+失落感
連街都唔想出.....

之後一到20歲.幾乎無哂豆豆
= =
豆豆印都冇晒 ?

十週年勳章(賀詞)

頂頂..有冇人答我-.-

黑頭 來自夜訓同唔夠訓
万年黑頭 無得自己搞
講完謝謝

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

原帖由 君唯懂者惜 於 10-6-8 11:02 PM 發表
豆豆印都冇晒 ?

廿四味.洗面乳+去印+食生果+早訓=搞掂

原帖由 lee111 於 10-6-8 11:10 PM 發表

檸檬水當水

咁幾點開始訓先最好...

十週年勳章(賀詞)

原帖由 lee111 於 10-6-8 11:10 PM 發表

洗面奶係萬寧那d有冇得買?幾$$?

原帖由 極限s 於 2010-6-8 22:32 發表
個鼻幾十粒黑頭.....
額頭又一堆暗瘡..點算...好煩呀
成個月仲係到生.........
點清先有用............
同埋日常點改善?????例如飲多D水??
黑頭唔理佢會唔會甩...定係一定要自己清??

本身的膚質,天氣溫度的變化,日常生活的習慣,家居環境,飲食習慣,護膚習慣及睡眠質素,都會對皮膚有影響。
其實自己平常去多留意有關的資訊比較好,這樣就算有事,自己也不用四處問人。

去黑頭五字訣:
http://www.98sj.com/post/2/110

暗[倉]:
http://faroma.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1798714
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
樓主是甚麼膚質?
先要弄清自己是甚麼膚質,再看看你平常用的護膚產品,是否適合你膚質使用。

假如兩者都是一樣,可上網查看自己使用的護膚品的資訊,看看其他人使用後的意見,那就大概得知是否有效。當然每人同樣膚質,用同樣的護膚品,也可以因為日常生活的許多事不同,而效果有所不同,所以別人意見只是供自己參考。

再之後看看自己日常使用護膚品的次序,做法是否對。
護膚次序(網址裡的「晚間洗臉」包括洗臉,磨砂及深層清潔):
http://faroma.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1753693

平常要注意自己的家居清潔,不要有太多塵埃。打機前,記得定期清楚電腦設備。使用電腦時,主機旁邊都要放一大杯水,既可方便你自己飲用,也可令附近的濕度保持,自己皮膚不易乾,不易出油更勁。盡量不要用手經常碰臉,因為手很多細菌。在家穿拖鞋,要洗完澡及洗好腳才可以坐/睡床,自己床的床單,枕頭套及被子,至少一星期換一次。床上最好不要有毛公仔或衣物之類的,若有毛公仔也最好定期清洗,衣物就收拾好放回原位(衣櫃)。

如發育時期就在晚上10時前就在熟睡狀態至天亮,那可以更易長高。如非發育時期,在12時之前要睡覺,方便器官休息及肝部的運作。如一定要那天不能睡,就吃一個水果(例:橙/蘋果之類),令你擁有更好精神,補充身體水份,沒這麼易乾,出油更勁。盡量別吃油膩食物作夜宵,而要吃蔬果的清淡食物。

飲食都是好像營養師說的。多飲水,多吃蔬果,少吃肉類,垃圾食物,零食及調味料。
--------------------------------------------------------------------------------------------------
早上洗臉前,應先用毛巾或頭巾之類的把頭髮弄好,記緊額頭前不要有頭髮,否則洗臉時就會變得麻煩。之後用洗水液把雙手清淨,用雙手盛著暖水往臉部潑,潑至整張臉都濕了,吱適量的洗臉奶(我自己用而已)在手掌心上。

尾指最不用力,最不易因用力而傷了皮膚,但是我自己就受不了,所以有時會用食指,中指,有時會用中指及無名指兩隻手的各兩隻手指來沾上手掌心的洗臉奶,輕力的從內到外,從下到上的在輕力打圈(同一方向)按摩,不過鼻樑是上下刷,鼻頭從下到上的刷,鼻翼都是從下向上擦。大概打圈按摩至少一分鐘,分半鐘也行,就把手上的洗掉,用雙手盛水的往臉部潑,潑至臉上的都洗掉。洗完臉就用毛巾輕輕印乾臉上的水份,再之後才用爽膚水。

晚上的,平常都是用完洗臉奶(我自己用而已),就用爽膚水,但是有時不是這樣。要看你的性別及膚質,男生皮較厚又出油多,所以就可每星期使用一至兩次的磨砂及深層清潔。是女生又非油性則可隔一星期使用,不過最好都是每星期使用一至兩次,用的方式都和洗臉沒分別。

不論是何種的膚質,選擇護膚產品最好選擇沒酒精或少酒精,含水量(比較可以保/補水)較多的。但要是油性的話,除了之前的條件之外,也要加一條件就是清潔力都要比較強的。

每天盡量只洗兩次臉,但也可洗三次臉。就是下午或出門後回家的那次,臉不用任何護膚品,只需用暖暖的清水就行,記緊臉部洗後,要用毛巾輕印乾,否則水份自然風乾,就會令皮膚更乾,出油更多。

原帖由 極限s 於 2010-6-8 22:58 發表

上YAHOO,Google個d搵..........個個都係copy個幾種方法

真係有用既方法,又使咩咁多其他的方法呢。

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-5 07:48 AM , Processed in 0.056604 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存