2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦硬件及砌機交流 [分享]Mygica RX750 高清電視卡開箱
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享]Mygica RX750 高清電視卡開箱 [複製鏈接]

適逢今年世界杯既熱潮
我相信有好多人屋企冇裝"有線"既話
都搞盡腦汁可以觀賞到世界杯既賽事
除左上網睇之外,其實有四場賽事係可以透過免費電視台既數碼頻道可以睇到
就係之前既"揭幕戰"同埋兩場4強既賽事同埋決賽
所以我呢次介紹既高清電視卡都係食住呢個浪潮既

我以往已經試過兩張既高清電視卡
佢地都係PCI-E x1 介面既
分別係AVerMedia DMB750 同埋 Mygica X8557
兩者既共通點都係唔係用市面上最大路既--8G75 chip
我係某D大型討論區睇到,D人似乎過份神化左8G75 chip 既高清產品
有見及此,我就係度講下我既用後感先
係post 我既用後感之前,就貼下D 開箱圖先

呢張電視卡跟既Software 就係最大路既TotalMedia 3.5 同埋 Mygica 自行研發既Multi Viewer

據本人親身測試之後,呢張卡既轉台速度同接收能力都唔錯
但係軟件方面就真係差D
首先講下TM3.5 ,呢個軟件不嬲都係虧既,我錄完電視之後,係要熄左佢再開過先得
至於Multi Viewer,相比起TM3.5 就好好多,但最大既問題係開唔到字幕

總括而言,我試過果3張高清電視卡,我都係覺得AVerMedia 果張 DMB750 係最好,始終呢間廠係出呢D電視產品都有好耐歷史,質素點都有番咁上下;至於我試過Mygica果兩張高清卡,我就會prefer RX750,始終8G75 chip 既電視產品廣受用家歡迎唔係浪得虛名,佢真係堅過石堅嫁~~~

最後送張cap圖俾你地
已有 1 人評分Good 收起 理由
雲一0一 + 2 感謝分享!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

支持~
雖然唔太睇世界杯
但有d場想睇都想搵高清直播
唉~盡清la
之前睇到有線高清又冇了

所以我一向推介DMB750
有錢先上MP鑽石版

上次個FD都買左DMB750 好滿意

十週年勳章(賀詞)

第二張圖嚇親我
仲以為用NB裝TV卡

原帖由 雲一0一 於 10-6-18 12:45 AM 發表
第二張圖嚇親我
仲以為用NB裝TV卡

邊有可能呀~~~
我D Notebook 咁虧
睇唔睇到高清都成問題
至於呢張TV卡上左係邊度機?咪就係我部廠機箱整出黎既翻新機lor~~

十週年勳章(賀詞)

原帖由 LL3578 於 10-6-18 01:22 AM 發表

邊有可能呀~~~
我D Notebook 咁虧
睇唔睇到高清都成問題
至於呢張TV卡上左係邊度機?咪就係我部廠機箱整出黎既翻新機lor~~

我心血少唔嚇得o架
睇唔到高清真係幾虧下

十週年勳章(賀詞)

原帖由 雲一0一 於 10-6-18 12:45 AM 發表
第二張圖嚇親我
仲以為用NB裝TV卡

我都諗左2秒
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 04:41 AM , Processed in 0.028307 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存