2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 寫我生活(網誌分享) 坐監的日子(2010)
返回列表 發新帖 回覆
go

坐監的日子(2010) [複製鏈接]

在監房的日子
諗返起一年前而家既我.真係辛苦
因為一單傷人案而被法官判左我去沙咀勞教中心半年
雖然判個刻我都仲未後悔.但已經覺得黎梗既日子將會好難行
仲記得係沙咀既每一日.做既每一件事都一樣.
早上:接4張毯要接到好似電視機咁有前有後.接衫褲要接到正正方方起哂4隻角.
       大約1個鐘頭比你搞掂哂d野.搞掂哂d野阿sir黎cheap房.唔掂既又打又體罰
       跟住就要做晨操.晨操既意思係3個字內不停做掌上壓左右既運動.唔准停
       停左就會累大家重頭做過.冇得食早餐~~做完晨操之後就可以去食早餐
       沙咀既早午晚餐比每一個監房既份量係多d~~食早餐又要合作性又要講求速
       度~~做唔到呢幾樣你份早餐就會比阿sir倒哂落地下.要你好似狗咁食~~
       食完之後就會返去自己住個座打掃.要掃到一粒塵都冇.唔係既又體罰又冇
       飯食..掃完之後又要去剪草.剪草時要跪地.雙腳合埋.雙手包住自己雙腳
       大約剪3個鐘到左右~~如果係呢3個鐘內.比阿sir發現你隻腳有任何移動
       你又會被體罰.冇飯食~~(如果冇草剪就會步操)
下午:剪完草就會去飯堂食晏就.阿sir就會係中午時間交更~~晏就既食品係一杯茶
       同一杯好難食既粥~~當然又係要好合作性同速度~~食完晏就就會去
     【埋位】~【埋位】既意思係全組人分成3行.左轉右轉後轉步操咁既意思~
       係過程中~頭上又有猛烈既太陽照射.所有步操既動作同聲音都要一致~
       好似中國解放軍咁.一但是但一個唔得~就成組人罰兔仔跳.跳足1個鐘~
     【埋位】好既就可以休息2分鐘.唔好既就係咁練.大約晏就2點就會返自己
       個座換衫PE.換完衫就會到PE場.有一個PE阿sir帶住我地做PE.跟本上係
       沙咀做PE先係最辛苦既事.要2個鐘頭內不段做掌上壓.兔仔跳.四式.八式
       十六式等等...途中所有人都要配合.一但有一個做唔到或者跟唔到.我地
       又會罰星期六同星期日加操3個鐘.(本身星期六日係可以休息.但係而家
       我諗都冇休息呢D日子)PE完之後返去自己個座沖涼換衫.搞掂哂阿sir
       又帶我地出去步操.一個人唔掂又要體罰.又打又罵
晚上:步操完後就會食晚飯.食完晚飯就可以返自己個座準備訓教.但訓教之前阿sir
       就會派書信.返房後要將今朝接過既野全部整亂佢.唔可以搏大霧.如果比阿sir
       發現你就加一個月監~~整完之後我地就開始磨皮靴.要磨到對皮靴成對玻璃
       靴咁.好似噴油噴落去咁.要照到牙縫既~~磨完又要吸光哂d廁所水~做完哂
       野之後.阿sir就會宣佈靜坐1小時.靜坐期間唔可以移.移親你就唔駛訓~
       靜坐完阿sir就會宣佈訓教.....

沙咀既生活大約就係咁..時間真係好快過.出面1日等如入面3日.
或者入面真係太辛苦.我係入面半年期間.已經有3名人自殺身亡.
係每次靜坐期間.我都會反省.出去之後唔再做犯法事..
當然出冊後要守監管令一年..如果犯了監管令.就會比人通緝你返沙咀重受3個月
我就試過一次犯左.一返到沙咀比阿sir打到嘔血
所以係呢度想同大家講.犯法既事真係唔好做.腳踏實地先好丫
如果大家有咩唔明都可以 打電話比我:999

原帖由 Mr楓 於 10-6-18 01:19 PM 發表
在監房的日子
諗返起一年前而家既我.真係辛苦
因為一單傷人案而被法官判左我去沙咀勞教中心半年
雖然判個刻我都仲未後悔.但已經覺得黎梗既日子將會好難行
仲記得係沙咀既每一日.做既每一件事都一樣.
早上:接4張 ...

話人廢柴 自己咪又係咁 

入到去緊係節墜嫁LA..
出到黎未威返~

樓主有改過自身的覺悟值得一讚~!祝你前程錦秀

禁多人都坐過牢-.-我都係YR...之後無事出番去-.-不知幾好受,左右班D呀SIR都睇我,右有得食b仔野

~!祝你前程錦秀

~!祝你前程錦秀

我覺得社會真係好多陷阱
一時之氣 無知5識點處理
就會被懲罰
做好自已本份係5足夠
仲要對人無情同殘酷
咁先可以減輕自已既傷害
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 04:45 AM , Processed in 0.028255 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存