2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 原創小說及文學 (新手)彊屍故事0021(唔恐怖)
返回列表 發新帖 回覆
go

(新手)彊屍故事0021(唔恐怖) [複製鏈接]

本報只係為左比D FD睇所以先打係M群到...
不過唔係幾方便,所以就決定貼上來...現時打到第4集
不定期更新,至小一星期1集,好LA唔講LA睇啦
(序幕)
月色迷濛,一大群穿著防化衣的人在公園中進行神秘的實驗
他們就在一間現建的木板屋,從窗中穿透出微弱的綠光
把一個正在公園露宿的大叔照醒了
大叔:搞什麼????現場的露宿者都可以建造這種屋子的嗎???
大叔一邊想著哪個露宿者這麼享受一邊走過去,...
大叔偷侈的在窗口偷窺
一大群防化衣的人圍住一張手術床...
心想:搞基呀?
之後大叔才發現床上有一個少年
再心想:唔通輪大米!?唔得!個令仔咁細!唔可以比佢地做D咁既野!
這個時候的大叔簡直不敢信自己有這樣的正義之心!
大叔一拳打開爆了木門,之後大叫:放開個令仔!(功夫中的語氣
防化衣人們立即指著大叔大叫!!!!:唔好呀~!!!!!!!
大叔才發現自己味拉庫連
一群防化衣人立即沖忘逃亡
大叔便把少年抱走......................(少年有著衫,類似犯人衫)
大叔抱著少年到了天橋底...
這時終於天光了,少年慢慢回復意識
第一眼便睇到庫連依然味拉的大叔
少年向大叔說了第一次話:請你行開死大叔
大叔係依一刻領誤到這世界的黑暗
在掉入深淵的一刻
少年:不過還是謝謝你了
大叔從深淵裹復活了....
大叔問:你叫什麼名字?   少年:RICK,不過他們都叫我試作體
                                                        (序幕-完)

(第一話-傷痕)
大叔:試作體??係咩意思??
RICK:姐係我只係一個試驗品,我本來都只係一個普通人不過依家...
大叔:依家都好普通姐~?
RICK:講都無用,我示範比你睇,睇下我同你有咩唔同
依個時候RICK一跳跳到9樓咁高,飛到去馬路到,
之後再用100M/S既速度閃番去大叔既面前
依個時候大叔佢呆左
大叔再次發問:咁佢地搵你來做D咩?
RICK:佢地想製造一個放射性物質張佢地既士兵變曬做我咁樣,之後就統治世界
     不過佢地都估唔到比你破壞左佢地既計劃
大叔發現到自己可能會有危險
RICK:死!我要去阻止佢地先得!
大叔:點解呀?都唔關你事
RICK:當然關我事!我既夢想係去統治世界!比佢統治左咁我點算!
     不過等我去個次所先!!!
RICK以最高速度去左個令次所,RICK:呼~好熱除一除件衫先~
依個時候佢發現左自己心口同背脊都有布抱著
RICK解開左D布,見到心口有6條傷痕左3條右3條,背脊有2條大傷痕左一條右一條
好似係故意正上咁...
RICK好似明白到依D係咩野:哼...佢地仲正左D咁既野係我身上...
從次所到行出來既RICK準備發去阻止一場陰謀
大叔:不如你比我同你一齊去LA!
RICK:唔得!你去到只會阻住我
RICK好快咁跳左上半空中
突然!佢背脊既傷口申出左兩隻翼!
RICK飛起左!!RICK:果然係咁!!!
大叔依個時候只可以望住飛遠既RICK默默禱告...
(第一話-完)

(第二話-0021)
鏡頭轉到美國德州,士兵:Colonel!all be on it!(PS:上校!一切準備好了!)
上校:OK!punctual beqin at 10:00PM!(OK!一到晚上10點準時開始!)
到底佢地準備D咩呢?
無錯!就係RICK所講既放射性物質(簡稱RM)
依家係7:00PM,RICK依家就係墨西哥既上空
佢可唔可以係10點前去到呢!?
距離RM唔遠既地方有一個家庭...
依個家庭有4個人3女1男
1個係媽媽2個係女1個係仔,係一個單親家庭
佢地既父親係一次戰役當中死左
媽媽就一個人要養4個人
但係其實佢地既父親係味死既,
佢地父親其實係比人捷左去做實驗,
佢叫做Sam,不過"佢地"叫佢做實現體1號
姐係佢係RICK之後既白老鼠,
佢依家就係RM既軍隊入邊沉睡緊...
講番RICK,佢已經到左美國境內,不過時間已經到左9點25分啦
RICK:死啦...好似無咩力...係依到掉落去一定會死嫁...
所以RICK慢慢向下飛,貼地飛行
上校:Need not wait!We shift to an earlier time start using!(不用再等啦!我們提早啟用吧!!)
士兵:Sir Yes,sir!
士兵走到了一個科學家前說:Start the machine!(開啟機器!)
科學家:Realize(了解)
佢按左一粒制,之後係地下升上左一個類似火箭既物體上邊寫住0021
之後開始倒數發射
火箭升空了...RICK在遠處睇到:太遲啦...
火箭係高空中爆開,發出了極強的綠光
全美國既人都睇到,唔係...應該係全個南半球都見到...
綠光持續了20秒,綠光慢慢消失,RICK太累無力飛行倒地...
掉落到左RM旁既家庭
(第2話-完)

(第三話-眼淚)
依個時候...全個南半球安靜曬......
死一樣既寧靜,因為全部人都云曬,
RM其實係一個基因修改器,佢可以令所有生物既基因都修改到好似RICK咁
不過就係因為上校提早左開啟,令佢能量輸出過大
令RM既修改變強左,人類無法係進化期間突然加快
所以,佢地會變化到一切生物既最終變化
就係回到開始
無智慧同埋無情感只會為自己以生存
好似單細胞生物咁無生存既意義只係為生存落下
就咁....過左3日
RICK終於醒番,佢第一眼見到既係........一片死靜既城市,
佢慢慢行去城市,第一個街口...第二個街口...無論佢行左幾耐,都係見唔到一個人
RICK依個時候覺得有D餓,所以就去左間快餐店到
RICK用隻手格硬打開左隻門
因為無人...佢為有自己搵野食
依個時候,佢聽到一D聲...係好大既咬碎聲,
係骨頭咬碎既聲,係由冰箱到發出來...
RICK慢慢咁行過,打開左個冰箱,
RICK唔係好想記住依一刻,不過依一刻一定會令佢一生難忘....
有一個身體不全既人係到食緊隻生既豬
頭先既聲就係佢咬斷豬骨既聲,
RICK望住隻比佢咬緊既豬開始有D反胃...
突然咬緊隻豬既"怪物"望向RICK
之後再食隻豬...
其實咁係因為RICK身上有一種同佢地一樣既氣味...
係隻"怪物"眼中佢就好似係佢既同類,
依個時候RICK見到一個人居然變成咁...眼淚流左落來
佢咬緊牙關...一下手刀打左落怪物既頭到,
怪物死左...RICK覺得對於一個人來話,依個決定係對佢最好
之後RICK再去搵野食
黑夜又再降臨,RICK都食飽左啦
RICK決定飛番去佢起身果時旁邊果間屋到過一晚
(第三話-完)

(第四話-失落之環)
RICK飛到左果間屋,想打開到門既時候
門無鎖到,搞到RICK唔小心正爆左個鎖
RICK小心翼翼咁行入去費事又比D怪物嚇親
間屋有兩層,睇來房間係第二層,RICK行左上二樓
之後RICK見到有4間房
房門口有寫住D名TOM,ANDREA,BEATA,BETTY
RICK就入有TOM個名間房因為係男仔嗎
因為RICK太累了所以一訓落床就訓著左
RICK係半醒半睡既狀態好似聽到一D行係木板上既"幾幾"聲(間屋既第二層地板係木做)
RICK無理到繼續訓因為佢知道就算係D怪物都唔會襲擊佢
突然,RICK聽到開門聲,開始覺得唔對路
佢即起身睇下係咩
就係佢打開眼既一刻,佢先見到一把刀就快斬落佢個頭到!
由於RICK唔算係人類,佢既速度比人快好多,反應都係!
佢係1/2秒既時刻閃避左把刀
RICK諗:識用刀既!?唔係怪物掛!?
RICK望清楚佢係咩,係一個女人
個女人好驚訝緊講:RICK!?is YOU!?(RICK!?係你!?)
RICK依個時候記起啦!依個女人係被迫去同D軍人做研究既博士ANDREA
RICK:Why do you nothing?(你點解無事既?)
ANDREA:Because I know they start the machine of date,So I shiftti an earlier
time go to abri(因為我知道佢地開始機器既日期,所以我提早左落防空洞)
有三個細路係門口係望緊
之後沖左入來籃住RICK:YA!is a heman!(好野!係人類來!)
之後RICK同ANDREA出左廳到傾計
佢地由夜晚傾到天光
RICK更係ANDREA口中得知可以令變化左既人回復
ANDREA:this means iso merely suppose,but if want reply hemans only this means
(這個方法我也只是假設,不過如果要回復也只有這個方法了!)
RICK:in this way~(只好這樣做了)
方法係咁既...利用修改既方法再一次對人類進行修改
令其退化
番到本來人類既一環,不過依個方法可能會令情況變得更嚴重
因為退化過大同退化方向設定錯誤可能會令人類變得唔似人類
變成另一種生物...係係地球味出現過既物種
"失落之環"就係咁解
(第四話完)

看來...黑社會有同行了...

十週年勳章(賀詞)

口語- -
講野用返 :「」、… 好似好D
「=Z木2
」=Z水2
…=Z中1
、=Z金1

仲有好多問評文團-3-

原帖由 鋼牙章魚丸 於 10-6-19 11:28 AM 發表
口語- -
講野用返 :「」、… 好似好D
「=Z木2
」=Z水2
…=Z中1
、=Z金1

仲有好多問評文團-3-

多謝你既意見,依家去食個飯先...等陣再打多集

咳咳,變身評文團了~~
但我今次不能說是真真正正、詳詳細細、正正經經、清清楚楚、一字一句……(謎:別說廢話了)
目前的大問題是一帖多章、字數、口語化、說話無引號、半型符號、英文過多、標題欠奉和多重標點的問題。
反觀一下,你其實不是「差」,只是「進步空間比別人多」……
加油吧,
有機會的話介紹一位評文員給你好了(謎:還不是那幾個)。

你好勁 作文一定好高分

對不起,您兩次發表間隔少於 30 秒,請不要灌水!
已有 1 人評分威望 收起 理由
loksang933 -20 違反本區十誡的第三誡

總評分:  威望 -20   查看全部評分

雖然唔係唔得.但還是建議用書面語為佳
咁我個人唔識作既-.- 咁就無話有咩評語(自己都唔識作 仲有咩權評人-v-)

bUt  你的標題是 彊屍 吧- -...
那..劇我所知 美國的有 喪屍 吸血「彊屍」(或吸血鬼)
而 對於某d人(即係我-.-) 對 只有 彊屍 二字既睇法就係...中國那些可愛彈彈跳-3-

而中國 - -...那些彊屍則 全部包含orz....
那 你的彊屍的代表那種-3-"

有點太長耶
不過還不錯
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-26 11:28 PM , Processed in 0.037547 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存