2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 不滿遊戲活動及更新
go

[討論] 不滿遊戲活動及更新 [複製鏈接]

世界杯活動過長,嚴重影響殘篇市場,而更新遲遲未出,商城未出技書買賣,而市場低級技書價格沒大變動,再測試到副本刷殘篇,一小時都打不到幾本殘篇,計埋收益d人我估n年後自己先可以駁運氣合書啦,到底官方目的係咩野呀?香港ser比台灣ser情況更嚴峻囉,係咪要考慮下改一改?真係vip都唔想買啦,連合殘章既材料都冇

完全唔like世界杯活動-_-
成日搞到樂特少左殘篇+可因
299技書最好唔出
一係出左升支票唔升技價:D

問題已經嚴重到影響到大家唔想玩,而且今日先21號,活動要去到7月14呀!!!點忍?
而市場方面,變動方面大概係:
1)支票升,可因/技書/殘章/殘篇價格不變!
2)支票不變,可因/殘篇/殘章趺價!
其實我用埋呢幾日vip.雖然仲有過千點數,但真係唔會再買,玩方面一係只做日任,或者暫停玩下其他,等佢改好先再算

仲有個推薦人計畫,推咩丫,推d新人黎怨自己咩,幾個鐘升到25級問題即刻黎,有點數買墨你都搵唔到殘篇寫.叫人玩咩野?

世杯活動真係好唔掂
個時裝又唔係靚,仲要係7

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

有冇試下反映比官方呀^^?

我個人感想啦...殘篇沒有難出了
我自己有時間打的話一天20是沒問題
(前提是有時間,不是收益啊)
我想如果說有覺得殘篇難出了的可能是高等再去地下室之類打
那是有比較難出啦
但如果去比較高等的地方...其實也沒有太難出

世界盃都仲未踢完...
唔係仲有9日就更新喇咩=[?
等多陣啦=[
反正放暑假都冇乜野好做

十週年勳章(賀詞)

殘篇大把  你地可以慢慢打- -

世界杯活動我都覺得麻煩,呢樣就真

不過你話佢吾出技包,呢層就吾係咁認同啦,台灣更新還台灣更新,我地還我地
根本我地就吾應該知道佢地會更新D咩

所以要怨我覺得怨世界杯活動就好
即使怨吾更新,都吾係怨佢吾出技包,而係怨佢吾出新野吸引吾到人/留人啦

應該今個星期3就要出技能包先岩

原帖由 kan1011 於 10-6-21 09:50 PM 發表
世界杯活動我都覺得麻煩,呢樣就真

不過你話佢吾出技包,呢層就吾係咁認同啦,台灣更新還台灣更新,我地還我地
根本我地就吾應該知道佢地會更新D咩

所以要怨我覺得怨世界杯活動就好
即使怨吾更新,都吾係怨佢吾出 ...

其實我不認為技包有多大問題,在角度上以3種角色去評估:
1)不買點數的人(大部份反對)
2)買點數的人(大部份贊成)
3)官方(中立偏贊成)

而反對原因最主要是支票升價,減少可因及點數收入來源,但如果認為技書利潤不高,大家可以轉去寵物或裝備上,而且對於老手流失
是因為封頂關係的話,那新手流失的原因是什麼?暫時我想除了缺乏等級相若的人外,就只有技書問題了吧?對於一個基本技能賣到幾百元港紙,將心比己,換作你是新手你會認為覺得貴嗎?而大家可以放遠點來看,今天有助新手升級,他日9階10階技書同樣可以賺錢,如果今天跟大家說已經不會再有新手,你市場除了減少收入來源外,寵物及裝備利潤你也別想再有了,一堆老手誰沒4倍化寵物,沒有也自己去找啊,那大家也可以跟點數說告別了!

再補充最後一點:老手流失是必然,只差快與慢,所以新人加入是必需的,而香港伺服就只有一個,完了就完了,連合併拖時間都不行,大家都不想升了這樣久但遊戲就突然關門大吉吧?

又話殘篇唔值錢,又話殘篇難打,其實都好矛盾。

原帖由 彩虹汽泡YURO璈 於 10-6-21 11:22 PM 發表
又話殘篇唔值錢,又話殘篇難打,其實都好矛盾。

市場變動方面我指是日後的,但就算以而家去實況,殘篇確實比以前難擁有,而支票價值亦去到4000,而殘篇價格暫時最高35=1,在這裡已經看到預評的趨型
唔值錢的原因:以299點一套7階8階套裝書,49點5.6階套裝書來計算,假設可因對支票對換數是4000:100,即是2000可因有齊5本書,比起之前二千幾只賣一個技來說,是否便宜了?而且還有3個沒用的技能書還可以還原為15殘篇,那殘篇日後價格可以維持多少?
難打的原因:世界杯活動到7月14日,這是否代表殘篇市場供應量減低了很多?

早D出個技能包黎留下人仲好啦,而家個個都收定晒野等用新技
成個市場D人同D價都已經被影響左啦,唔好話我知跟下唔跟下咁
唔係又要人等多一個WEEK呀
支票升極都唔會過一個極限啦,識計數既人應該知道差唔多到頂

原帖由 R32_KH 於 10-6-22 02:00 AM 發表
早D出個技能包黎留下人仲好啦,而家個個都收定晒野等用新技
成個市場D人同D價都已經被影響左啦,唔好話我知跟下唔跟下咁
唔係又要人等多一個WEEK呀
支票升極都唔會過一個極限啦,識計數既人應該知道差唔多到頂

唔係又要等..係最少要等多一個星期,而正常時間再推技包既應該要2個星期...因為台灣都係先更新封頂新地圖後一個星期先出...
市場影響方面都覺得市場都影響左啦,而最煩就係官方一直冇講[所有]更新內容,市場好唔明朗,到底d野應該收定唔收?賣既又辛苦,買既又辛苦,個個都拎住d野.又唔放又唔收咁,間接整死個市場,官方唔係冇更新官網但佢就係唔講...官方既市場部及行政部確實比我感覺有失策部份,支票方面確實已經差唔多到頂了.除非官方真係發出公告詳說更新,一陣真係唔出技包,收貴左支票...咪肉痛死?

PK賽好似保戰咁分級就好啦   

十週年勳章(賀詞)

原帖由 metal113 於 10-6-22 10:49 AM 發表

唔係又要等..係最少要等多一個星期,而正常時間再推技包既應該要2個星期...因為台灣都係先更新封頂新地圖後一個星期先出...
市場影響方面都覺得市場都影響左啦,而最煩就係官方一直冇講[所有]更新內容,市場好唔明朗 ...

大家家下已知係都係從台版預測 , 甘樣懶官方唔公佈係咪有點兒那個=.=

原帖由 Mr.豪 於 10-6-22 11:47 PM 發表

大家家下已知係都係從台版預測 , 甘樣懶官方唔公佈係咪有點兒那個=.=

由於 6 月 16 日為端午節公眾假期,因此當天《彩虹汽泡》維護作出特別安排,系統於當天 14:00 自動進行維護作出數據備份,並於 14:15 重新啟動伺服器。

而《彩虹汽泡》將於 6 月 30 日 (三) 進行大型改版,有關改版內容,請留意日後最新系統公告。敬請各位注意!

《彩虹汽泡》遊戲營運團隊感謝您的留意及支持,祝您遊戲愉快!
更新公告,並不是我們自己去預測將會更新,而且你有留意公告的話,他之前只有說[某]部份更新(開放封頂等),但不說明所有更新項目!我不明白你所說的是賴什麼.我只明確說明,因為大家對內容不清楚,做成市場反應不良效果,如果他直接說不出技包,或會出技包,那市場就會有方向懂得正常運作,不會保留觀望態度或者存在放棄觀念,而官方對事件作出不明朗的作業方法,我暫不見有良好的效果!!

都唔係話賴官方既,咁你又唔係同台灣同步更新,早一步睇到台灣更新既玩家又醒目既唔收定d野/拿拿臨賣晒d野就笨啦

我個人意見就係,想玩就要接受,頂唔到既,隻game又唔洗錢,冇人迫你玩既,,有時入去同人吹下水都幾好,有d話職業唔公平既,其實又冇人迫你一定要玩個種職業,想玩落去既咪玩落去,想繼續隻game既咪開個個新acc囉,要官方改,個時就冇左個職既特式啦,又或者可以講其實係你未識配點,不過畢竟呢個都係現實既社會,有d職真係可能唔會有人組架啦,睇化d啦各位

其實應該都唔會唔跟既,不過既然都已經知左,市場又已經變晒,寧願佢快手更新仲好啦

十週年勳章(賀詞)

原帖由 metal113 於 10-6-22 11:59 PM 發表

由於 6 月 16 日為端午節公眾假期,因此當天《彩虹汽泡》維護作出特別安排,系統於當天 14:00 自動進行維護作出數據備份,並於 14:15 重新啟動伺服器。

而《彩虹汽泡》將於 6 月 30 日 (三) 進行大型改版,有關 ...

我講緊係更新時間點 , 原來你講緊內容=.=
內容請至台版官網參考 , 理論上九成一樣
台版無既野 , 港版一定無
港版無既野 , 台版可能有
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-16 11:14 AM , Processed in 0.037558 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存