2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 劍俠世界 【轉貼】[一般] 給新手選職業的一些建議 ...
go

【轉貼】[一般] 給新手選職業的一些建議 [複製鏈接]

小弟玩陸版劍世也有一年了吧
分享一些心得給不知道該練什麼職業的玩家參考看看!
如果台版也跟陸版一樣有開放雙修或三修,想省裝備錢或是想一套裝備玩多個職業的話
首選就是使用"內攻劍""外攻刀"的職業
等於一套裝備一把武器就可以玩2或3個職業

內攻劍職業包括以下
劍明教 劍崑崙 氣段式 劍翠煙 輔助峨眉 氣武當

外攻刀
刀少林 刀五毒 刀翠煙 刀崑崙

或者選內攻纏手
掌五毒 掌丐幫 掌峨眉(選女腳色的話可以多修個掌娥)

另外兩職業可以共用武器的有
錘天王 錘明教
槍天王 戰天忍(天忍需配合有攻速的槍)
棍丐幫 棍少林

最後剩下的就是獨門兵器了...只能修一個職業
袖箭唐門 陷阱唐門 指段式 劍武當 魔天忍

雖然武器無法共用其他職業,但反而是後期相當強勢的,尤其是魔忍和袖箭唐(PK刷怪做任務都不錯)

後期的話 指段 還是 氣段 較厲害?
另外 雙修的話,, 指段/氣段 該雙修哪些門派?

原帖由 地鐵失事 於 10-6-21 09:42 PM 發表
後期的話 指段 還是 氣段 較厲害?
另外 雙修的話,, 指段/氣段 該雙修哪些門派?

無得比
指段有0波微步,開左加移速同95%閃,好似15秒CD45
同埋唔記得乜野指=.=..以前就係暈人1.5秒既..而家改左定身3秒
其它都係攻擊技大家差唔多
指段可以話憑呢兩招打天下,好似就無乜群技
單P如果技術好運氣好「應該」可以開住0波屈人機
群P就應該係幫手捉人,比如宋金PK開住0步衝出去定人留返俾後面既隊友,
又或者衝入敵陣殺敵之後走佬都應該OK
氣段係同門門派戰中WN既比例多過指段(陸服資料網)
佢無0波呢D屈機招,但係佢招6脈神劍每把劍都有機率有負面效果
但係聽聞十分低..頭果把劍都仲好D,後5把加爆都好似係得10%
仲有而家陸版改左氣段招6脈,以前第6劍好高機率爆擊..而家無左..但係唔知港版跟唔跟
佢招6脈如果加埋招25%血有機會發動既被動技6劍齊發同埋100%發動既唔記得咩心法(禪?)
係可以秒到人..但係氣指都有個問題就係..佢D所有技聽聞好難打得中人..發出黎D劍氣要飛過去果個位
敵人到係飛到之後都仲係果個位先叫中..呢個就唔清楚.
你其實可以上陸服資料網到睇睇
好多中國玩家既分析

仲有呢..段氐根本上係好小血=.=所以25%.........明啦?

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-15 08:53 AM , Processed in 0.026708 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存