2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 男性用邊隻洗臉膏好?
返回列表 發新帖 回覆
go

[美容-產品] 男性用邊隻洗臉膏好? [複製鏈接]

依家市面上有好多潔臉產品!
如果針對黑頭,油脂,暗瘡!用邊隻洗臉膏較適合!

以上問題岩唔岩用磨沙洗臉膏?

煩請各位CHING解答...THX

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

回復 1# o酷天o 的帖子

蔓秀蕾敦 活性炭 個隻 好多人都話好好

但都係睇你咩性皮膚先啦

原帖由 o酷天o 於 10-6-26 06:05 PM 發表
依家市面上有好多潔臉產品!
如果針對黑頭,油脂,暗瘡!用邊隻洗臉膏較適合!

以上問題岩唔岩用磨沙洗臉膏?

煩請各位CHING解答...THX

其實呢.....單靠洗面產品係解決唔到以上三種問題既........
不過保持皮膚清潔係護膚既基本, 如果你本身完全無用開洗面產品的話, 咁用左當然會好過唔用既~
洗面產品本身唔算係對付黑頭同暗瘡既產品(對油脂分泌就有少少間接作用既....), 但佢同減少黑頭形成及預防暗瘡就有密切關係~

至於如何選擇洗面產品呢, 方法好老土 - 要自己試~_~"
一隻適合你既洗面產品應該可以洗走多餘油脂而又唔會過份去脂, 洗完感覺乾淨但唔緊繃(或者緊繃情況在5分鐘後消失都無問題~)
而如果洗面後唔搽任何野, 30min之後<1>仲係覺得繃/乾, 郁既時候塊面扯住; 或 <2>已經出緊油; 就表示隻洗面產品潔力太強了

一般黎講呢, 揀洗面產品種類可以按質地選擇, 由滋潤到清爽大概依次為: (呢個亦大概係潔力由小至大既排列)
cleansing cream(洗面乳霜), cleansing milk(洗面奶), cleansing water(潔膚水), cleansing gel(潔面啫喱), cleansing foam(潔面泡沫), soap(洗面皂)
不過由於洗面產品越來越進步, 所以即使係foam同soap其實而家都可以做到唔緊繃, 亦有洗面奶用完都可以覺得清爽, 所以呢個排列只算係一個大概參考~
至於揀邊種質地呢, 其實要視乎你既膚質~例如說容唔容易乾/甩皮, 係咪全面油脂分泌都旺盛等等~

有暗瘡唔好用磨砂~會刺激傷口的~
如果只係一粒半粒的話你可以繞過佢~但如果數量唔少的話就直情唔好用磨砂了~改用peeling gel會溫和d~
另外建議磨砂同日常用洗面分開~畢竟磨砂只係一星期兩次, 而洗面係一日兩次既~(磨砂太頻密會令皮膚脆弱.....)

至於要解決黑頭、油脂同暗瘡問題呢.......起碼都應該日常3-step(洗面、爽膚、潤膚)
然後要定期做深層清潔mask~咁長遠皮膚就會變得穩定~
已有 1 人評分Good 收起 理由
〝阿倫#;】 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

蔓秀蕾敦 活性炭

好似停售了!

回復 4# o酷天o 的帖子

正如小sion子所講,要有好多野考慮

如果你真係有心搞皮膚..可以汁得好d

洗面既野唔可以勁針對呢d問題..係「去油」..

你個d已經係「油漬」.. 你用洗面去就一定去到..但唔係超級勁囉

不過如果你堅持只要洗面

我就建議你講你年齡同埋你咩性皮膚..因為會比較易搵到符合你既洗面野

你只要洗完面之後..7小時後用手指輕輕摔下塊面..如果好多就油..小小就中性..無乜就乾性..
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-13 05:24 PM , Processed in 0.034838 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存