2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 艾爾之光 《艾爾之光》心得攻略區 蕾娜守衛PVP經驗加心得~by紅月o幻(更新於14/10/2010) ...
go

蕾娜守衛PVP經驗加心得~by紅月o幻(更新於14/10/2010) [複製鏈接]

前言
10月15日 紅月o幻人物已經無玩,我無再點玩弓,去左玩劍,加上我玩野,開多左隻同某朋友差唔多名既弓,叫"紫漓冰幻",現在補上守衛PVP打法,多謝大家支持!!

玩左PVP咁耐,發現魔弓非常稀有,但回想以前,我也是在PVP看見其他魔弓射箭射得咁開心先玩魔弓,因為以為直接係後面射箭就可以輕鬆解決對手,但玩完先發現跟本無想像中咁易!

以下全是個人經驗和心得,如有誤,請指教!

☆新更改的心得以綠字打出

守衛,又叫"魔弓",比起風行(踢弓),PVP來說,狙擊更加適合玩團戰,相反,沖風玩單挑會比較好!

到殺手和魔人頻,大家都唔難發現魔弓非常稀少,我見到較強既魔弓到現在都不過五個,所以就上來打一篇魔弓PVP的文,一來分享一下,二來又想多些人玩魔弓!

技能配點

(以下點法只屬本人個人點法,如覺有誤,請自行修改自己的配點方法!)

0轉(新手)
魔力之箭 5
初級強化x4 20(初級魔法防禦修練/初級物理防禦修練/初級魔力修煉/初級腕力修煉)

魔力導言 3
射擊姿態 1(初始技)
射擊姿態強化 3
暴風空間 5
花瓣之舞 3
5+20+3+1+3+5+3=40sp

1轉(狙擊)
虛無空間 5
中級魔力修練5
穿透5
鷹眼5
狙擊信念5

鎖三 流星箭雨 5
飛天之舞 3

40+5+5+5+5++5+5+3=73sp
守衛者三招技能全點!

對於魔弓配點主要受爭議的是點"虛無空間"還是"鳳凰衝擊"本人之前有個魔弓點過鳳凰衝擊,感覺上不太好用,因為地形有好多限制,有人話隻火雞識轉彎,但係有次PVP有位朋友開了這招都不見有轉彎(可能係一時時...),另外攻也很低,加上後期有流星箭雨清怪,就更加沒用了!

本人選擇虛無空間原因如下:

1.攻擊範圍大,PVP好有用((因為本人打PVP多

2.當一堆人係到圍嘔,你見到唔對路可以此招彈開範圍內對方全部人,之後可以重組一下隊形!(至少唔會再比人屈住黎打先

3.超強補刀技,由於範圍大此特點,命中高用黎補刀超強

其他技能基本上無什麼爭議,所以放下不提

pvp

首先聲明的,就是魔弓跟本不是單挑的料,如果你玩魔弓喜歡單挑多過團戰的話,到PK魔人頻道你只會有被人屈機的份((包你戰績正到爆,高達+名家+高爆都是頂多勝一場輸一場!))不過,我都會打埋魔弓單挑各職玩法上來比各位知道!

首先講解一下魔弓主要連技加捉人方法!

連技:

1.z姿 z姿 z姿(重複) 好多魔弓新手時期都係用zzz姿,但係玩耐左PVP就會發現第3下z,對手跳走機率奇高,幾乎每3次比人跳走2次,但係當發現左zzz姿係唔可行之後,又會自行改良變左zz姿,但係zz姿的話又好多時會禁多左下z,變左zzz姿(姐係又踢甩),所以本人到最後都轉了用z姿,一開始各位會覺得好難用,但係有小小秘技的,就是千萬不要禁z姿z姿,要z姿 (停一停) z姿 咁樣會禁得好d,練多左就唔會禁錯!又有人會問,點解唔用姿 姿 姿呢?咁仲易,但係一下姿扣對手幾多血,就咁z姿都夠扣得小,仲全用姿就更加小,加上我用過就咁姿,好似反然易走d,最緊要的是回MP都小D!
基本:
1.首先要記住的是,飛天之舞(飛天)唔係用黎連技,係用黎護身/捉人,主要係對手係你身邊跳黎跳去,覺得好煩既時間,就可以開飛天,之後對手中左被挑空,掉下來時用z姿連佢!

2.花瓣之舞(花舞)用黎捉人和避技好過用黎連技,一黎易比人跳走,跟本連唔到技,二黎佢有無敵時間,對高魔鎖2睇得準既話都可以避到!

3.^z,艾雷有跳斬打你,唔等於你無跳踢,鬥^z既時候主要係睇邊個跳得高,跳得高d的果位,當然就係捉到人果個,唔夠高可以轉用<<^>z,向後跑再跳再禁前,人物會轉左方向(由面向後變面向前),呢個時候會跳得高過對手(人地都咁跳斬例外)!

4.>>z,一野產過去如果踢中人之後就可以連對手,踢唔中就好走人,唔係比人打!

5.>>z(踢唔中對手的場合)<飛天/花舞,弓手彈性高,千變萬化,主要就係因為飛天同花舞,這捉人方法就說明了這一點!

6.^^x,本人不太常用,但不等如不好用,只是因為使用mp量高!

7.守衛冰箭可以供你連多一次射姿+X(有人話可以2次),可以睇住自己既hit數黎計,臨擊倒用冰箭!(但記住百幾MP要自己取捨)

8.守衛新增的>>^zx連技可用於捉人,爆波打中人自覺接唔到,可以補上飛天之舞幫手接,(即>>^zx+飛天之舞)

9.烙印不是連技招,不過團戰時可於隊友連對手時後面幫對友補上此招,認為必中時先使用,因為用好多MP,此招亦可用於捉魔c,因為射得奇遠!

其他pvp技能使用方法:

1.玩pvp跳走問題非常常見,對手跳唔跳走到更可能係勝負既關鍵,就如命中不夠般!但係好多人正係識係到怨,話人LAG機,無諗有咩方法可以令人跳走唔到加連技連實d,所以本人就講一下直到現在對跳走人一直用既方法~>飛天之舞

飛天之舞可以挑空對手,連緊對手既時候見佢就黎跳走,就用飛天之舞挑空佢,之後掉下來再慢慢連,呢個時候對手多數走唔甩了,另外大家連人既時候都要留意一下連緊既對手係正面對住你定係用背面對住你,因為打背跳走機率比較高!

2.於對手騎起身前用"<<ZZ/>>ZZ",弓手的>>Z有持續攻擊的作用(即產地的數秒均有攻擊之效),對手起身無敵時間消失時可即攻踢到對手,但第一下不穩(還有跳走機會),第2下Z挑空則令對手跳走不能!

已有 2 人評分Good 收起 理由
乂霸乂 + 1 俾gd
kalong111 + 1 送給偽娘的good...偽娘の野望!!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

團戰pvp打法:

魔弓打團戰最好玩2VS2,3VS3睇唔住2個,4VS4就更加亂了!

首先,本人認為魔弓PVP團戰2VS2不適合與元素一組,不然會被死得很慘!最好與艾雷芙一組!暗魔亦可以,魔弓+魔弓/魔弓+高魔必死

魔弓主要是牽制,各位魔弓千萬不要以為自己是近戰,否則下場只有被圍嘔身亡!xx xx這連技很強(團戰),但注意條MP,現在射一箭4MP,打中一人回2MP!

1.前+下+XX:前xx/就咁xx太慢,本人有試過v xx,感覺上比前xx快,到家陣本人就轉用下前xx,可能心理作能,比較快,好小比人跳走到!

2.勿與捉人比自己強的人單打,唔夠人抽就唔好同人單挑,走佬救隊友會更加好,同隊友一齊快快解決另一個對手,到最後味可以埋埋圍打你既人,報仇囉

3.隊友比人打緊,就算連緊人都要去救命,快快打仆連緊既人去救人啦,你既隊友先係主力攻擊,你記住自己只係輔助炸,隊友死左,低攻小血既魔弓只會有比人圍嘔既下場!

4.與魔弓一組和各魔弓都要注意:千萬別在彎位嘔鬥,不然魔弓救不了你,你也不會有好下場,魔弓也要記住,隊友真係咁膠就要睇時機>>z救人,之後打字打個"走"字比隊友就撇!

單挑:

VS艾索德/雷文

1.應對跳斬,前面有講過你可以^z同佢鬥,可以直接一招飛天,都可以用花舞,不過用花舞應對就要留意一下,要對手跳斬,快斬到你既時候用花舞,你就會穿過佢把劍,直射三箭命中對手,落到地更係慢慢連佢

2.冷靜為上,只要你企係到草mp,等對手主動黎打你,到時反應一下用不同捉法應對就可以了,反正艾雷又不會回魔

3.睇住自己有無得爆珠,因為你有爆珠既時候,對手都有得爆,什至比你更早有爆珠,到時就好危險,因為爆完好易捉到你!

4.前面說的用>>zz/<<zz打剛起身的艾雷使可行的,但要注意艾雷不是使用滾左/右來起身,而是起身時斬一下,如果對手艾雷是有捕捉機會的話,你便會被連得很慘,主要看艾雷起身是用滾還是斬,如果艾雷很久也沒起身,亦沒滾開,使是用斬,那你就要在他剛揮劍之后用<<zz/>>zz打對手

5.其他事項:我話魔弓難打單挑,係因為你捉艾雷之後連佢5,6set連技都味必死,佢連你2set,你就可以返屋企食奶,有次我同一個巨劍單挑,一開波捉佢連佢屈住佢黎打,連得好爽,點知比佢一場開3次龍卷斬,我咁就講88...

VS伊芙

到現在,我覺得打eve仲易過打艾雷,因為好小見勁eve

1.主要打法同艾雷一樣,不過佢仲識飛黎飛去,只要睇準佢落地既時候反擊,機本上就係win硬,不過要小心的就時佢地既>>z 會插支野出黎,佢禁多下z就會打你勁多下之後打飛你,佢唔禁多下就會停一停慢慢連你,算係eve捉人最廣泛多人知and最勁的一招捉人方法了!

2.練金識開鎖一開盾,用>v xx xx吧!

3.無血既時候唔好接近開左鎖一既拆解(有一塊塊野圍住佢),唔係會死((因為咁,所以死既人見過好多次

VS愛莎

一開始覺得魔c係最難打既職,但到後期你會完全改觀,打魔c好玩,因為佢閃黎閃去,打艾先黑人僧,我現在就是覺得艾巨劍最強,最難打,反然不是魔c,加上gm修改晒技能,魔c更加廢左,易打左!

1.注意暗魔的暗波,因為會停留係到,中左你就慘!

2.小心高魔的>>xx,跑跑下轉身射你,應對的方法是你>>^xxx,3箭中晒,同佢鬥磨玩殘佢真係唔錯a_a

3.打到魔c仆左係到,佢起身唔似其他職既人物咁滾向左/右邊,佢會閃去左/右邊,所以你要以自己既經驗估佢閃左/右(好易估的,我朋友一開始都話無可能估到,之後佢都係咁打魔c),估完之後你可以<<zz/>>zz,記得要2下z,第2下z會挑空,掉下來慢慢連佢,如果不挑空的話,一黎第一下z對手仲起身無敵時間,二黎就算第一下踢中,之後射姿連技,會好易跳走,不要為左因為第2下z挑空擊倒值高,所以不用,令對手跳走,最後只是連都連唔到對手!另付加新增多一個守則,現在的愛莎聰明了,會用起身閃左/右開火環,你可以不用>>zz/<<zz,直接用飛天打對手!

4.主要用箭捉吧,魔弓射得遠,魔c所謂的神閃其實我研究咁耐只係一個重複汁位既閃法,就例如暴君場既魔c,佢地會係後場最左/最右旁邊彎位草mp,只係因為你近到佢,佢閃一閃就會到傳送位至前場! 所以大家魔弓要用下腦,睇下佢d閃法!

5.團戰對方有魔師,你>VXX XX既時候,對手既魔師會閃過黎你後面>>ZZ/火環/吸MP,所以對手有魔師既場合要睇清楚前面魔師有無閃的起身動作(轉身),立即禁 後 飛天 !

6.好多魔弓傻到以為飛天對火波係打魔師必用方法,錯了,見到佢出轉身起手出火波就開飛天都味必反得到,因為你個人物岩岩起手就中左火波,飛天既殘餘效果都洗唔到出黎

7.高魔既鎖二係黑人僧既冰雨,範圍大,這時請睇睇高魔面向左定右,因為高魔面向方位就是冰雨射既方向,佢面左你就<<z,向加邊跑z,唔跑左面,用跑z係因為<z走佬比較快,高魔面向右你就>>z

8.高魔的鎖三,火步,超級神技,屈到你想爆粗,主要係唔比佢接近你,這時就要睇你>v xx xx既速度,快的話可以快到卡住佢走唔到,慢的話,佢就會閃左過黎燒你,加上高魔同隊的劍都會黎斬你,到時會大量出血

9.打愛莎不能白痴的沖上去開>>^z,人家的<<^z比你來得強大,有些技術好的愛莎更會<<^vz,空位也沒了...

VS蕾娜

以我經驗,通常打同自己一樣既角色都唔會覺得難打,因為自己最清楚該角色既能力!所以,主要應對踢弓!

1.佢既>>zz會產2下,不過呢個唔算黑人僧,最黑人僧你避左再追佢,佢會變左>>zz<飛天/花舞,所以要見步行步,我多數佢>>zz我就會>>^<>z,岩岩踢中,又可以佢<<zz我

<花舞,人物跳既時候佢會穿過你,之後你射中佢後面a_a

之後打踢弓就無咩要注意,佢^^zz既時候你用花舞,多數中!

2.中左踢弓鎖1,請快走佬,就算係你中左鎖1既場合比你捉到隻踢弓,以你中左鎖1既攻速係一定比佢跳走到,跳走到都唔算慘,佢跳走既同時,你仲做緊攻擊硬直的話,弓喜你,又會比踢弓連多次連技中多次鎖1a_a,如果走佬果陣隻踢弓草緊mp,你又唔想佢草mp,請用箭牽制佢,不過本人會草mp唔理佢- -

3.有好多踢弓會傻到你用箭果陣佢都用箭射你= =,你可以向後跑幾步再射佢,會變左你射到佢,佢射唔到你,因為狙擊射得遠d(別想其他野a_a

4.單挑風行必定要做到我所說的用>>zz/<<zz打起身,一就是你連對手連到尾,二就是被人一set連技秒殺!!

後感
我玩到家陣對艾光pvp既熱情都無以前咁高...愈打愈悶,主要係因為太多小朋友同d神裝,見到都知結果,打到無心機,就算幾有技術,對手爆一次捉你一次,一場爆2次=捉你2次,味計佢開技,都做得低你...加埋魔弓又唔係單挑料,團戰又要搵人打,所以好悶/口\

守衛我遲了打上來,因為我已沒怎樣玩魔弓了,加上之前說的的"神飛天"已經不能使用了(起身無敵時間耐左),研究到打起身的>>zz/<<zz之後就無點玩魔弓了,加上裝都賣晒.....

最後 以上係綜合本人玩過三個魔弓既經驗得出

第一個魔弓刪左好耐,唔記得名((其實佢2x lv我就刪左))

第二個魔弓叫"鏡花水月o幻"c左無玩過...

第三個魔弓叫"紅月o幻"d級的,可以係殺手玩a0a

以上如有誤,請聯絡本人
GMAE名:
騎領:夕流
守衛:紫漓冰幻

留一留位,可能會用到....

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

唔錯唔錯..咩都有教學
very good

好詳細.口.幾個月前PVP成日見到你
非常膠的人+灰飛煙滅

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

原帖由 乂霸乂 於 10-6-28 01:56 PM 發表
唔錯唔錯..咩都有教學
very good

你簽名唔夠我之前個蕾娜膠希勁

原帖由 乂緋夜月乂 於 10-6-28 05:33 PM 發表

你簽名唔夠我之前個蕾娜膠希勁

蕾娜索好多,上面又大((被巴

樓主第2同3個魔弓我都識,第2個之前見到你係係冰封仙境個個會.E+5知
第3個殺手見過,1齊同人P過(好似+左FD).(名:Ranyuobvguy)
本人主升巨劍,因為有8個人要升,所以中係42(琴日先升).我只係冇玩魔劍同暗魔.其他都有.
最慘個2次(同樓主1齊打),1次係比1個拆解放鎖2擊空,之後空中再中鍊金鎖2彈開.(有1場同E個差5多,不過之後再食彗星)第2次,係比人擊空之後不停係空中比人打.都未落到地就比人打番上去,之後,死左.
樓主都講得幾好,不過我差5多都識(魔同腳弓都有),只係魔師個到睇得耐左少少.
配點上面,鷹眼可以考慮5點,點番鎖2.魔力導言都可以考慮5點3,點1就好,留番2點點鳳凰.
連段如果攻速高可以考慮下只係用 射姿 射姿....
如果打擊空左的可以+1下Z係前面再接.

原帖由 rayun2546 於 10-6-29 09:49 AM 發表
樓主第2同3個魔弓我都識,第2個之前見到你係係冰封仙境個個會.E+5知
第3個殺手見過,1齊同人P過(好似+左FD).(名:Ranyuobvguy)
本人主升巨劍,因為有8個人要升,所以中係42(琴日先升).我只係冇玩魔劍同暗魔.其他都有.
...

關於你講既+點方法,我無點鳳凰我原因係因為我覺得太低攻,加上打怪用xx都好夠洗(就算改左射箭回既mp),加上現在有鎖3,就更加無用了,至於鷹眼點唔點,就睇個人了,我點過鎖2,無想像中好用,因為現在吸既距離都小左
連段用射姿 射姿 射姿,攻低,回mp量小,加上比z姿更加易跳走(至少以我經驗,愈到後期愈多人跳走到),不過都唔等如無用,如果z姿z姿張對手打到去"快會掉下的位"((姐係空中地下既邊位,唔太識形容= =))既時候,可以用姿 姿,因為用姿 姿連,對手同你個人物後移會小d

另外我幫手搞緊冰封仙境盟會(冰封絕戀)[唔係分會/口\]....所以轉左會,不過第2個魔弓仲係冰仙
((話說話我偽娘果個係咩水....唔通係死啤\ /

幻醬
HALO
好正呀.學到你一半都算好嫁啦.我咁廢.
BY 死BAGA 唔係 死BAKA

十週年勳章(賀詞)

肥凸臭西傻kai偽鴨幻
d野都有人睇
真係犀利

十週年勳章(賀詞)

原帖由 chung81128c 於 10-6-29 12:51 PM 發表

關於你講既+點方法,我無點鳳凰我原因係因為我覺得太低攻,加上打怪用xx都好夠洗(就算改左射箭回既mp),加上現在有鎖3,就更加無用了,至於鷹眼點唔點,就睇個人了,我點過鎖2,無想像中好用,因為現在吸既距離都小左
連段 ...

的確係我

除左偽娘我諗唔到其他形容詞

原帖由 baga1234 於 10-6-29 01:33 PM 發表
幻醬
HALO
好正呀.學到你一半都算好嫁啦.我咁廢.
BY 死BAGA 唔係 死BAKA

扮野啦你,你仲勁過我...(逃
我上到魔人只有被sm的份...

另外上面2位      pk\口/

十週年勳章(賀詞)

原帖由 chung81128c 於 10-6-29 02:16 PM 發表

扮野啦你,你仲勁過我...(逃
我上到魔人只有被sm的份...

另外上面2位      pk\口/

你話我pk!?
你死啦
玩到game你就死....

原帖由 囧囧小神童 於 10-6-29 02:29 PM 發表

你話我pk!?
你死啦
玩到game你就死....

變左吹水貼

你講果d-_-''好似好多人都識用-_-你系咪見人點連之後學嫁-_-

原帖由 一夢一 於 10-6-29 02:48 PM 發表
你講果d-_-''好似好多人都識用-_-你系咪見人點連之後學嫁-_-

我見好小人識用先放上黎,就好似用飛天黎打跳走都係自己諗出黎,暫時都味見有魔弓會咁(除左我講過既fd),人地既連法會z姿花舞...次次都比我走到,所以先話連法就咁z姿好d,不過我真係有學過人,不過係學踢弓,我見過好多踢弓會>>z<飛天,睇落好似無硬直,所以我就學下>>z<飛天,顯然多d硬直,不過20攻速既時候就覺得比較小硬直(這就是幾%攻速的差異吧)
打魔c佢閃起身用<<zz/>>zz追我係學某雷文的,佢係仙會一位會理,有次佢打暗魔,暗魔閃起身閃左面,佢好快咁<<xx,再連佢,我就諗到<<z,一開始我用<<z姿黎連,不過發現<<z姿果下姿會比魔c跳走到+第一下z佢仲無敵時間緊踢唔到,所以轉左做<<zz,主要係第2下z踢中挑空,其他的如z姿係一個巨劍fd話仲可以z姿,佢正身係魔弓,不過正係同佢個魔弓係自由打過幾場,果陣我都仲用緊zz姿,佢話左z姿果陣我都仲味決定練z姿,過左一排成日比人跳走先練,不過大家都係玩緊同一個角色既話,好多野都應該知道,就好似<<z姿,基本上個個魔弓都識,但係如果你重練一下,由f朋打起,你就會發現果d魔弓無你想像中知咁多野

十週年勳章(賀詞)

原帖由 chung81128c 於 10-6-29 03:42 PM 發表

我見好小人識用先放上黎,就好似用飛天黎打跳走都係自己諗出黎,暫時都味見有魔弓會咁(除左我講過既fd),人地既連法會z姿花舞...次次都比我走到,所以先話連法就咁z姿好d,不過我真係有學過人,不過係學踢弓,我見過好多踢 ...

仆街你放張我死左既圖上黎以後唔俾good你

你好,
我主ac都係魔弓
我想講下弓手既射姿
我發覺而家好多弓冇射姿好似唔識連技咁,唔理腳弓定魔弓,連技好似唔可以冇左射姿咁
其實可唔可以用第2 D方連法,我唔係左止你地咁連,但我想見下其他新連法
如果我玩魔弓我係連zzz >>zz zzz >>zz or zzz^z xx >>zz(呢個係比較難,用x來接)
我只係想知到其他既連法

原帖由 laiyuki111 於 10-6-29 09:33 PM 發表
你好,
我主ac都係魔弓
我想講下弓手既射姿
我發覺而家好多弓冇射姿好似唔識連技咁,唔理腳弓定魔弓,連技好似唔可以冇左射姿咁
其實可唔可以用第2 D方連法,我唔係左止你地咁連,但我想見下其他新連法
如果我玩魔弓 ...

嗯,問得幾好,其實暗魔出左鎖2之後,開左鎖2會用唔到技一段時間,果陣我就開始練下無射姿既連技,但係都好易連甩,我試過可以用到的zzz>>^xx xx >>zz zzz^z >>zz
其實我發現佢唯一唔洗射姿既連法,只有zz^z(踢飛)>>zz(沖去再踢挑空) (重複)
只是好多地形限制
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 06:06 AM , Processed in 0.044406 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存