2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 鼠兔樂園 關於刺蝟問題-.-?
go

關於刺蝟問題-.-? [複製鏈接]

刺蝟可在哪裏買到?
      要準備d咩?
      咩品種較乖巧?
      希望各位C兄C姐可講下一些養刺蝟心得

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 魔警^師弟^ 於 10-6-22 11:56 PM 發表
刺蝟可在哪裏買到?
      要準備d咩?
      咩品種較乖巧?
      希望各位C兄C姐可講下一些養刺蝟心得

香港最常見係短耳刺 你可以到一d另類寵物店詢問 旺角魚街就有d上樓既另類寵物店了 正確地點我都忘了 但唔難搵 你可以去搵一搵 另外亦可以上一d寵物出售或待領既論壇或版都可以搵到

而建議養刺 唔好學大多數人用一個膠箱養 因為真係好可憐 盡可能用一個寵物幾籠就ok了 而養刺都養普通鼠一樣方便 水樽/飼料盆/底材就ok 有間大屋仔瞓下更一流

而短耳刺本身都比較溫順 長耳刺係比較惡 係2個唔同品種黎既 但唔講咁專業勒 因為冇咩必要 你一眼就分到長耳短耳的 你可以在版內搵下刺謂既post圖

我見到大部份會員都係短耳刺黎 你再搵我既刺謂圖 我係長耳

邊到有得買刺謂

邊到有得買刺謂(girl)
請問各位人兄  知吾知邊到有得買刺謂???
搵左好耐啦  望各位可以幫幫child   
吾該曬
我真係有心養   吾係玩玩下

想養任何女小刺 給小朋友, 定好好照顧., how much?thanks

養刺蝟

想問下男女刺蝟一定要分開兩个籠?
用普通兔籠得吾得?
如果吾用兔籠,用D倉鼠籠會吾會太細?
个籠一or兩層比較好?
想問下旺角咩地方有刺蝟賣?
因小妺驚上手養的刺蝟不健康

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 tiff5125 於 10-6-23 02:10 PM 發表
想問下男女刺蝟一定要分開兩个籠?
用普通兔籠得吾得?
如果吾用兔籠,用D倉鼠籠會吾會太細?
个籠一or兩層比較好?
想問下旺角咩地方有刺蝟賣?
因小妺驚上手養的刺蝟不健康

男女刺分唔分籠飼養在乎你要唔要生BB而已

籠大D 佢地住得舒適D 倉鼠大籠又 兔籠又得 龍貓籠都得 只要刺謂走唔出黎就可以

其實一層既籠就足夠 但你俾兩層都唔係壞事

邊到搵到刺買 你係依個帖爬爬文就有解釋 要靠自己

十週年勳章(賀詞)

養佢冇乜野,準備木糠,水樽,糧食,一個膠箱都ok
底材最好2日之後就換,刺蝟排泄量都幾大-,-
如果唔換底材,都幾臭下
可以上d寵物論壇同人收,facebook既刺蝟大本營耐唔耐都有人放刺蝟

我養緊短耳刺,未接觸過長耳刺,但好多師兄都話長耳刺比較惡,同埋比較大味
我隻都好溫馴,同時比較細膽,好怕沖涼

我每日比d貓糧佢食,見到底材開始多個d野,就換,久唔久比幾條麥皮蟲佢食
可以其中比下生果,(但我個隻逼都唔肯食)

我得閒冇野做,拎佢上手,同佢玩下,或比個廁紙筒佢玩
佢一日有一半時間都係訓教,所以我冇乜點需要成日睇住佢

最收1個月大個d,呢個係認主人味最好時期
放佢上手,佢會係咁咬你,咬你為左認味,咬咬下就唔再咬,1個月大個d,咬人唔係乜痛,冇流血

另外你隻手有味,唔去摸成體刺,佢可能會咬你,成體刺d牙好利-,-

我隻宜家3個月大,有次唔記得隻手摸過麥皮蟲,走去摸佢下巴,點知佢咬我
比1個月大時仲痛,放左口,之後我隻手指泌血-,-

相對來講,我隻刺,冇乜點再驚我,冇再咬,咬到我流血,個次係自己疏忽
我同佢相處冇乜問題
已有 1 人評分威望 收起 理由
☆魔鬼皇☆ + 5 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

我都想要隻..請問:我上邊果隻係咩品種?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 奇妙之戀 於 10-6-24 05:00 PM 發表

我都想要隻..請問:我上邊果隻係咩品種?

呢d係長耳刺蝟來

但香港養刺蝟人士普遍養呢種-短耳刺

養長耳定上圖個種,睇你個人喜好
不過我建議短耳刺,比較溫馴

長耳刺除左耳朵比較大同長外 嘴會比較尖 額上通常帶黃毛

短耳刺就會耳朵小而短 嘴短而沌 額上通常都係帶白毛

刺蝟多數是咩價錢?

原帖由 魔警^師弟^ 於 10-6-25 11:20 PM 發表
刺蝟多數是咩價錢?

300幾左右而已 如果上網收養 可能不用依個價

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 10-6-25 11:35 PM 發表

300幾左右而已 如果上網收養 可能不用依個價

宜家短耳刺
原色-500-600
白化-500
杏色-700-800

300幾係短耳定長耳-,-?

原帖由 夜兒乂 於 10-6-26 12:11 AM 發表

宜家短耳刺
原色-500-600
白化-500
杏色-700-800

300幾係短耳定長耳-,-?

我俾錯左資料 哈

我俾左卷毛小天竺價 sor

你個價正確

今日去旺角金魚街搵,但間間都話冇賣 ,最後問左間樓上舖話冇貨要7月先有 =.=  但我5知佢講既野真定假

十週年勳章(賀詞)

原帖由 魔警^師弟^ 於 10-6-29 06:44 PM 發表
今日去旺角金魚街搵,但間間都話冇賣 ,最後問左間樓上舖話冇貨要7月先有 =.=  但我5知佢講既野真定假

上網去d寵物論壇度同人收都得-,-
你有facebook既
可以去刺蝟大本營到收,久唔久有人放刺蝟
同香蕉買,要排隊
都會有香蕉以外既人放刺蝟,睇你好唔好彩遇到
hk寵物店一般都唔會賣刺蝟-,-
有都好少數
大部份d人係網上收,有d話地下舖賣個d,唔方好野-,-
買刺蝟真係要睇你好唔好彩,
唔小心收左隻有問題既返來,你又唔知,瓜左都唔知咩事-__-
不過唔洗咁擔心,一般人賣個d都係冇問題,係d衰人先會咁做-,-
你上寵物論壇收,最好要快手,大家可以即日交收,就交收,因為刺蝟真係好搶手^__^(我都幾經辛苦先買到)

十週年勳章(賀詞)

想問一問 刺謂

十週年勳章(賀詞)

原帖由 幻滅影; 於 10-6-30 07:10 PM 發表
刺謂既養法同倉鼠一樣嗎
因為我想養
佢地食d咩 同倉鼠一樣?
龍都可以一樣?
唔該長詳

詳盡可以睇#7
補充返少少
佢地主食貓糧,岩岩戒左奶個d,比用水浸過既幼貓糧
唔好浸太耐,會融化做粉末
浸水功用:岩岩戒左奶刺b,d牙未必咬得碎d貓糧,淋左易咬d
點心:麥皮蟲,可以比下生果,唔好比橘子類個d佢食,絕對唔可以比牛奶佢飲,佢地消化唔到
可以用籠,但唔好比倉鼠籠,太細
我就唔建議用籠,用膠箱,佢地有時會爬籠,一不小心,可能會勾傷隻腳
已有 1 人評分威望 收起 理由
☆魔鬼皇☆ + 5 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

原帖由 夜兒乂 於 10-6-30 10:38 PM 發表

詳盡可以睇#7
補充返少少
佢地主食貓糧,岩岩戒左奶個d,比用水浸過既幼貓糧
唔好浸太耐,會融化做粉末
浸水功用:岩岩戒左奶刺b,d牙未必咬得碎d貓糧,淋左易咬d
點心:麥皮蟲,可以比下生果,唔好比橘子類個d佢食,絕 ...

回答得非常好

魔鬼皇你之前個間樓上舖是否叫爬蟲森林?
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-5 12:10 PM , Processed in 0.041806 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存