2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 水族歷奇 其實咸水魚難唔難養呢!?
go

其實咸水魚難唔難養呢!? [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

近排聽我老豆講話佢公司既同事養咸水魚!

不過一個星期後就全軍覆沒!

玩左一個星期就用左幾千蚊!

其實咸水魚係咪真係咁難養呢!?

我見d咸水魚好靚啊!不過太貴!在下養唔起!
有機會真係想養返幾條玩玩!

有冇兄弟有養咸水魚既呢!?分享下!!!

魚平,但d器材就...........

十週年勳章(賀詞)

貴係水,器材度lo..

剛set缸唔應該急住加生物

要慢慢等銷化系統建立好再慢慢加

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

起碼要等佢行完一個cycle
唔係一開缸就落魚...

十週年勳章(賀詞)

哦!原來要等銷化系統建立好先得!
咁要搞幾耐先好放生物落去呢!?

仲有咸度應該點樣處理好呢!?ph值又點算呢!?
洗唔洗加返個氮化器呢!?

d器材係咪要24小時長開呢!?好似用好多電費!

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

佢諗住搞FOT(剩係養魚) 定RT(珊瑚) ?
兩者要求差天共地...

實際我都唔太幫到你, 睇下有冇師兄養開幫到你

原帖由 守護.天使 於 10-7-4 07:31 PM 發表
哦!原來要等銷化系統建立好先得!
咁要搞幾耐先好放生物落去呢!?

仲有咸度應該點樣處理好呢!?ph值又點算呢!?
洗唔洗加返個氮化器呢!?

d器材係咪要24小時長開呢!?好似用好多電費!

先落沙+ 濾水(只放綿+環)+ 較好的水養一個星期, 再加生物石又一個星期, 之放條藍魔(平又唔易死)  同skimmer(蛋白分離器)
落去, 又等1個星期, 期間餵食千其唔好太多, 期間check 下NO2, 等佢回落到0(唔0唔好係咁換水, 冇意思的)就可以再買魚,
每一次都只可以買1~2 條, no2 要等到0 先好再買.  
最主要都係唔好咁多魚, 以2尺缸為例, 千其唔好超過8 條魚我覺得... (醫生蝦唔計喇...) 同埋缸大一定要有造流.
有珊瑚d 魚當然開心d,  ph=8.  咸度買個鏢黎睇.
已有 1 人評分Good 收起 理由
守護.天使 + 1 多謝你既意見!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 守護.天使 於 10-7-3 05:46 PM 發表
近排聽我老豆講話佢公司既同事養咸水魚!

不過一個星期後就全軍覆沒!

玩左一個星期就用左幾千蚊!

其實咸水魚係咪真係咁難養呢!?

我見d咸水魚好靚啊!不過太貴!在下養唔起!
有機會真係想養返幾條玩 ...

如果你買現成缸返黎就買濾桶黎做過濾,買就建議你買個大隻小小ga濾桶,因為可以放多d生物環黎飬菌,如果訂做缸,你可以做假滴漏or真滴漏做過濾.
蛋白分離器就有2款.細缸你可以用駁氣泵ga蛋白分離器,大缸就可以用駁潛水泵ga蛋白分離器(而潛水泵有普通ga泵同針葉泵)
你可以加埋殺菌燈,因為可以減小生白點蟲同其他病ga機會
飬魚就最好清缸底黎飬,因為冇沙就可以減少d細菌藏左係沙到增加反缸ga機會

我之前ga飬方法就係set好晒個缸之後等1,2日就去買1,2條藍魔同三點白黎試水,買魚返黎落缸最好就對水先,我對水方法係搵個桶裝住d魚先,之後用氣侯+氣制係魚缸慢慢流d水落個桶到等d魚慢慢習慣你個缸ga水質同溫度,當過左2-3個星期等你d開缸魚飬定左同埋冇再死,個缸又爆晒啡苔之後你就可以再去買d平小小ga魚返黎試水同開始飬魚,魚你飬仙就比較易飬,如果你想飬蝶就小心d,因為飬蝶就唔可以飬珊瑚,d蝶會食珊瑚同埋蝶比較難教佢開口~你想個缸冇咁多苔你就可以放條食苔巴士落去等佢幫你食左d苔~

http://www4.2000fun.com/bbs/view ... light=%2B%AD%DF%ADN   <<你可以禁我之前飬魚條line黎睇下
已有 1 人評分Good 收起 理由
守護.天使 + 1 多謝你既意見!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

其實洗唔洗買制冷機呢!?
部機好似好似聽人講!

原帖由 守護.天使 於 10-7-5 06:52 PM 發表
其實洗唔洗買制冷機呢!?
部機好似好似聽人講!

一定要, 咸水魚適應既溫度比較底, 冇可能上到30 度都仲未死, 所以如果唔係成日開冷氣既人一定要水冷呀~

十週年勳章(賀詞)

c兄~
其實如果只係養魚,
唔係玩rt係可以唔洗水冷都得嫁:smilie_:):

原帖由 ~亞鄒~ 於 10-7-6 11:09 AM 發表
c兄~
其實如果只係養魚,
唔係玩rt係可以唔洗水冷都得嫁:smilie_:):

haha~ 其實我覺得唔玩rt 做咩要玩咸水呢~

d 淡水魚有水草佢地都開心d, 咸水魚有珊瑚都會開心d
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 02:52 PM , Processed in 0.042415 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存