2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 幻月之歌 《幻月之歌》心得區 [一次過解答全部副本問題的攻略] 由30級副本到95級牛魔 ...
go

[一次過解答全部副本問題的攻略] 由30級副本到95級牛魔王副本[ 已最後更新 齊副本資料] 最新95副本資料移回首頁 [複製鏈接]

由於例行維護
鑑於無聊 又極多人問副本點點 打唔到圖鑑 任務物品點取得
特此開一個post講一下
如有資料有錯 請更正 多多指教

30級副本
《歐威爾之悔》 建議等級34-38
34等級才可以全部接哂副本任務

小怪
先鋒綿綿犬- 無特別

魔法飛比蛙
邪惡毛蟲  - 3連怪 毛蟲無特別, 飛比蛙魔法攻擊

潛伏的蒙面客 - 無特別

鯊魚精銳海盜 -  會使用暴風雪

護衛犬 - 無特別

山洞土包子- 3連怪 土系攻擊 30副本第1難關

先鋒大毛
先鋒二毛
先鋒三毛  
先鋒小明- 4連怪 全部物攻 無特別 但可以因應佢走位 拉出兩隻兩隻打

耐熱火焰馬 - 火系魔法免疫
隨機用火系魔法

小王

鯊魚海盜王 - 無特別 50%後加攻速

黑暗龍騎士 - 無特別

boss
歐威爾之影 - 魔法攻擊為主
50%左右全體強制變菇
技能: 遠攻火球 近距範圍冰風暴

40級副本
《龍宮劫》 建議等級44-48
進入40級副本《龍宮劫》 必 先 要 到 雜 貨 店 買 氧 氣 膠 囊 每顆1200元

小怪
刀疤貝貝 - 無特別

水狐仙
小淚滴 - 3體怪 無特別 唯小淚滴係遠距攻擊

海底雞 - 技能吸取MP 血量高

刀疤護衛貝- 無特別

搞怪河童
葉戰龜 - 3體怪
河童會用魔法攻擊 但主要物理 和
會有一招變身魔法 將玩家變成刀疤貝(必需要法師解除)
葉戰龜會打掉你身上的氧氣膠囊 和 會加自身護甲提升防禦力

守衛惡鯊.綸綸
守衛惡鯊.偉偉
守衛惡鯊.文文
守衛惡鯊.虹虹
守衛惡鯊.碩碩  分開3連和2連
忘了哪一隻魔攻 物攻了
會有2隻魔攻 3隻物攻 沒什麼特別

boss
鮮貝大將 - 會在30%回滿hp 要打兩條血的持久戰

刺龜大將 - 會無視仇恨攻擊任何人一次 近距旋風斬

鯊丁帝王 - 隨機 叫一次守衛 每次6隻左右小怪 小怪免疫魔攻

鯊丁帝王亦會打掉你身上的氧氣膠囊

任務: 商人的遺願需要一顆紫色珍珠
該顆紫色珍珠確實係打40副本出 不過有限lv 過於副本10個等級會不出現
得到顆紫色珍珠可以從商人買到巫女服桔梗 而且顆紫色珍珠不是任務物品 不會每人得到
必要與人搶奪 請去副本事先張揚 唔好出左紫色珍珠亂搶

50級副本
《千年之恨》建議等級53-58

丈青雲犬 - 潛伏怪 會有攻擊防甲

剎鬼 - 青鬼固有技 暈眩

侍衛魂 - 魔法攻擊 火球

軍武魂 - 魔法攻擊 火球

傘蛇妖王
傘蛇妖 - 2連怪 蛇王會補蛇妖hp 建議先打死蛇王
debuff 毒牙每2秒400%魔攻傷害, 和加重攻擊400%傷的虛弱身體

憂憂愛子
符羽鴉 - 3連怪 愛子會在20%左右使用無敵
烏鴉會放爆炸符 每進行一個攻擊/治療行動 都爆炸一次 會波及靠近的隊友

boss:

冥燈嚕啦啦
技能方面:
遠距魔法攻擊
召喚小雞
小雞會向最高仇恨的人施放縮小
縮小是debuff 無限疊 會他降低防禦

酒吞童子
50%前人型態 魔法攻擊為主 火球多

50%後進入妖型態
物攻為主
技能: 範圍地震- 暈眩
會丟一招降命中既debuff 降非常多命中而且持續好耐
最好由法師解掉

55級副本 《黃金手鐲》
建議等級 55-62

蒙面怪盜 - 2連怪 暈眩技能
蒙面小小盜 - 旋風斬

惡魔伯爵
奇魔布魯托 - 3連怪 伯爵會將人變狗 減攻擊/魔法傷害
布魯托會使用流血 持續傷害

小勇士布魯托- 30-40%會使用振作回復hp

小惡魔優比- 會無視仇恨攻擊

boss:
魔劍.菲亞
技能:50%左右會分身
使用火球

女武神.布倫希爾德 -
技能:要在血量75%後才有機會施放
破空斬 (會lock住一個目標 旁邊的人會遭殃)
超大大大範圍 刃旋斬 中了會有debuff 每3秒400%物傷
斬擊 攻擊2次
註: 女武神不會無視仇恨攻擊

衛士.海姆 -
祭師型小boss 會使用回復hp和 腐敗憎惡 令物理防禦力降低 可疊加
會使用地崩
衛士.達爾 - 會使用旋風斬技能 物攻較痛

60級副本
《天之岩戶》 - 建議等級61-64

暴暴飛比蛙 - 魔法冰攻擊 會冰腳定身 和 減速
過橋時有4隻埋伏

護衛撲克 - 會放dot 每2秒12%血量扣除

瘀青鴉鴉 - 變身

西瓜河童
綠草娃娃 - 3連怪 河童會使用魔法攻擊 主要物理 同時新加 補血技能 頭上有光圈就是補血 範圍每隻怪 每2秒回2-5%左右
草娃娃 無特別

青蘋女鬼 - 有魔擊反彈, 同時會回hp 不過少量 3-10%左右

boss
岩戶王.巨岩 - 技能自身變大 加強防禦 每次變大加6千 最多5次
近距範圍 地震

打法: 因為有地震 戰士可以斷技的
忍者還是不用上吧 王的物防太高了
你暗忍打它只是扣雙位數字
忍術就盡情打
法師 這王你絕對會ot 放輕手一點
戰士的技很難打入 而且60的戰士打岩王 要閃避地震
要等挑釁時間cd

血紅猿天狗丸 - 技能 遠攻劍氣
傳送隊友到他腳下 (最高仇恨的人不會被傳送)
超大範圍旋風斬 若5000左右傷害
將人變成天狗 可用天狗技能

打法:
暗忍者還是英雄無用武之地 你都係乖乖企邊放飛標
天狗會超大範圍旋風斬
中一下不夠防大概一命鳴呼

所有人企遠 分不分散無所謂
如果變了天狗 就點走buff吧!

如果被傳送到腳下 戰士用衝撞沉默
救一下隊友 王多數會用傳送後使出超大範圍旋風斬
註: 天狗唔會傳送最高仇恨的人

60副本打天狗前有一道門
門前分別有紅 黃兩顆石
我們要首要解了岩王前 一位男子給的重覆任務
打完岩王後與身後女子談話交任
取得兩朵花
要開啟大門 必先解好重任 至少2位隊友解完
分別 同時站上石塊上 大門自然打開

65副本
《魔神實驗》- 建議等級65-70

冰冰兔菇 - 會冰系魔法攻擊 但多數物攻

貴族小蝙蝠 - 無特別

冰嵐蛙
迷惑紳士 - 3連怪 紳士無特別 蛙會魔法攻擊

蒙面大漢 - 流血 每2秒300%傷

可愛死神
凍凍鼠 -3連怪 死神無特別 凍凍鼠遠攻

幻晶馬 埋伏怪
75% 50% 30% 會變大一次增強自身擊力
第次1隻在樓梯
第2次2隻入去會遇到
仲有第3次3隻

神秘男子 - 技能 將人變花
範圍閃電鏈 如果1人擊中會被攻擊次數一次 2人擊中會被攻擊次數兩次 3人擊中會被攻擊次數三次 如此類推
無視仇恨物理攻擊

打法: 近戰 忍者/戰士盡情打 但近戰只可2個 避免閃電鏈秒殺忍者
祭師 機工 法師 分散企好 企的位置 祭補補到就得 分開10碼左右
如果小王無視仇恨物理攻擊 打法師 祭師 千祈唔好走後
佢只係打你一下就返戰士到 戰士到時用挑釁 如果真係唔回頭追你

法弗納
分物攻(真王) 和元素 火 水 地 風(假王)

火 - 技能:大火球
水 - 技能:冰環
風 - 未見過
地 - 未見過

真王: 全物理攻擊 物理防禦極高
技能: 範圍重擊打飛 會暈眩和飛開20碼 不要靠牆 會被打入牆中bug
範圍旋風斬

好多人問我 點解65副本打極都無武器同無圖鑑 係唔係65副有bug
又搞到65副無人組 無人去

我晌呢到講返 真王先會出武器 咁點先可以出真王呢?

副本有四類怪
必須全清才有機會出真王 如果不全清一定唔出

如果以下唔清的話

冰冰兔菇 - 冰王

貴族小蝙蝠 - 火王

冰嵐蛙
迷惑紳士 - 地王

可愛死神
凍凍鼠 - 風王

如果出真王
法弗納前會多兩隻埋伏的水晶馬
不然以為沒怪衝上去就會滅了

打法
火王: 最弱 全部人打就好了 沒什麼注意
冰王: 有冰環 忍者還是躲後吧 其他除了戰士 都遠攻
風王: 未遇過
地王: 未遇過

真王: 戰士坦千萬不要靠近牆坦王
忍者還是不要上前打王了
其他職遠攻 打的時侯法師可能會ot
因為戰士會被擊飛
祭師治療好戰士 物理不能講笑 旋風斬好痛

已有 4 人評分Good 收起 理由
flowerbird + 1
SiU紙 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
Tsuna34416912 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!
臥龍Beauty + 3 支持你!下次繼續^_^

總評分:  Good + 7   查看全部評分

留位 我未打兩個70副本同75副本

上回講到65級副本
由於60級副本後 在副本死亡會得到死亡懲罰
特此講下怪有咩技能

70級副本 之一 大蛇傳說

小怪:
無通河童+冥武 - 3連怪 武士魂遠攻火球形物攻攻擊
河童不會補血 物攻主

地穴犬 - 普通怪 有debuff 犬牙 受爆擊傷害提高200%

嗜酒天狗 - 普通怪

最多死人的 青毛鬼+怒火輪組合
輪入迴遠攻火球
青鬼 物理攻擊 當他大叫使出青鬼的祕傳技
近距8碼左右 扣95%血量

戰士死得最轟烈的地方 為什麼沒戰士打 就是這個原因
打法只可以到他大叫即跑開
切勿貪打或暈佢博好彩
它是有大蛇護盾 免疫暈撃和變型

憂愁花花+紫狐姬
花花遠攻地系魔法
紫尾狐好似會上dot 不過一般當普通怪打

地穴猛犬 - 普通怪 會擊暈

小王
二豬神
水炙神- 近距冰風暴 和 補血技能
水豬補血係會補埋自己
雷鳴神 - 當普通怪

打法: 找忍/機工/法師  拉走水神 拉開兩邊就好 不用拉到老遠
令水豬補不到雷豬

先打死雷豬 再打死水豬

巨蛇丸
要開啟大壺解封巨蛇丸需要6支酒
建議入副本由左路一直上
門口一支 沿路打天狗得到四支 再找忍者潛行往右邊取多一支

技能: 水系魔法dot 400%傷
範圍擊暈
7分鐘時間解封 如果7分鐘內打不死它
會無敵<- 有待証實

打法: 盡情打吧 狂喝藥水等東西

70級副本之二 冰原魔女
進門口 先見寶箱獸
寶箱獸 - 遠距攻擊 死後會爆出大量寶箱獸獸

護衛犬+鵝頭
護衛犬 - 擊暈 普通怪
鵝頭 -死後會召喚多一隻護衛犬

毒藤花花+真露丸
3連怪
真露丸 - 近距地系魔法
毒藤花花 - 近距範圍debuff 攻擊的仇恨減40%

奇奇布魯托
20%左右會無敵
多用暈擊吧

維京巨人+毛蟲
3連怪
毛蟲 - 普通怪
維京巨人 - 會擊暈和物攻流血持續傷害

小王:
機工小王 - 普通怪
技能 砲擊和範圍地雷放在隊員身上
如果打得不夠快 就會爆

女公爵艾利歐格
好萌的一位魔女 人人都想要佢圖鑑
技能
冰苞彈 中了有dot 持續冰魔傷
召喚雪人毛球

雪人毛球技能: 吸取mp 30000點

打法: 請忍者/機工/戰士優先打死雪人毛球 多用暈技
不然吸走祭師的mp 會陷入苦戰
祭師看到有雪人也要走 不要傻傻被吸mp不知發生什麼事
然後再集中打魔女

魔女主要魔攻 亦可以使用法師當坦
不要以為戰士就是坦
會減少不少傷害

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
題外話
果然沒圖就是沒有人留言和發問

不想用hide 想人人都可以打副 安心打唔會死無死經
60級副本打後, 實在太少人組了

想希望打出要注意事項郤無人問津

75級副本次一 世界樹之死

副本很特別 在一個城堡裡

一入副本 會即時看到1王
但先講全部小怪先

維京護衛 - 會用維京踐踏 擊暈

炙熱馬 - 普通怪

火把企鵝 - 普通怪 會在50% 20%血量時召喚出小企鵝 每波約8隻

熱鯊 - 會在30%血量時使用熱鯊祕藥 每2秒回6%血量 多擊暈它

小惡魔 - 會用影分身之術 分身可打可不打 一會後會消失
血量頗高

小王
維京王
當普通怪打就行了 只是比維京護衛高一點攻

麼幻天使
分為兩個型態
物理和魔法

一開始粉紅色是魔法型態
有自身魔防10000 buff
會近距範圍魔法

到30%左右轉為綠色 物理型態
有自身物防10000 buff
會使用旋風斬
打法沒什麼注意

主神
主神技能非常豐富
神電 儲力約3-4秒才出 在15碼內
電擊約5千傷害

近距範圍電擊風暴
粉紅色的風暴 每2秒2千傷害

物理連擊
攻擊5次 戰士防禦1萬5千的話 每下約2百

新加: 極光折射
傷害1千至3萬5千
每個人分開 接近王都好 都會中
只有4個字 聽天由命

打法: 有兩種
1.定點打
拉到一角 隊員分散站好 距離主神愈遠愈好 同時又在祭師補血範圍
忍者可以不用上去打
戰士坦好 有電擊風擊就走開

2.放風箏
重施故技
什麼也不用注意
打就對了

戰士用滑行拉主神效果更佳 可以邊破防邊走
忍者也可以用滑行追住主神打

要開啟主神大閂 要先開啟五顆水晶球
每顆水晶球都有怪物看守
但是可以找忍者潛行去開啟 避免無謂的戰鬥

75級副本之二 諸神黃昏
根本諸神和世界樹的背影調轉 入去到係遺蹟外景

小怪方面
紅毛蟲+電擊小土撥
紅毛蟲 - 普通怪
電擊小土撥 - 會10碼內範圍電擊和麻痺擊暈
還會無視仇恨攻擊

布魯托+貴族花妖
奇奇和花妖都有諸神守護 不能擊暈變型
花妖 - 花瓣穻刺 減防3千 減命中 可疊加 防禦可被減至零 命中可減至負數
戰士你可以見識無限miss了
奇奇 - 普通怪

藍鳥+花花 3連怪
花花 - 普通怪 會施放毒 每3秒70%魔傷 約172傷害
藍鳥 - 遠攻 在血量30%左右 會5碼範圍吸取隊友全部法力

法弗納的影子
跟65級副本真王一模一樣技能
只是防禦和血量都下降了
會自身出一個buff
效果係慢慢清仇 <---by曉諭

小惡魔 - 普通怪
只是會召喚約6隻小惡魔出來

要打魔神 和 主神 要先開啟一道閂
要開啟閂必先解女神的每日任 拎取光之石和闇之石
可以找忍者潛行去解
黃箱-> 光之石 開啟魔神前的閂
黑箱-> 闇之石 開啟主神前的閂

三神

魔神.洛基
分兩個階段
80-100% 有乘座月亮
和80-0%真身

技能
近距地震
每下約2百傷害

三連魔法彈 - 死寂雷球
傷害 1千至 8千不等
可能會秒人 聽天由命

變蟲術 - 被變了也可以用技能 只是移動不到

最令人討厭和不想打它原因的
背叛詛咒 debuff 放在隊友身上 每擊中一下死人洛基回10%血量

打法
分散企好後 戰士/暗忍分前後企打洛基
祭師補好 這絕對是持久戰 一般沒回血都需要20分鐘左右

法師 機工 忍術忍 這不是你們dps的王 你們等它放地震才打吧
切忌用冰霜沖擊 二連火球 二重射擊

技巧打王
適合戰士暗忍 看洛基動作
它出一招 自己才按一下攻擊 切忌貪打
地震時3-5秒才大大力打它吧

它的動作分別
魔杖揮下 - 三連擊魔彈
踢腿和揮魔杖 - 物攻
三連擊施法 它自身有藍白色光
變蟲 - 地上有大圓型魔法陣

魔杖揮下+黑羽毛 - 放背叛詛咒
它放的速度極快
所以看它的動作攻擊就好

主神-奧丁
跟世界樹的技能一樣
打法也一樣 也是那兩種打法

狼王
可以說簡單 亦可以說難的王

技能:
近距範圍地崩
擊暈效果

自己buff 力量加16000點 減速500點
我試過專登吃一次 1萬1千血 1萬7千防 剩4千血左右
攻擊速度會提高 吃了一次後如果想走已經太遲
你已經死了

召喚戰狼 (没有300隻)
召喚血狼

戰狼 - 普通小怪
血狼 - 接近目標後自爆 約6千-8千傷害
戰狼和血狼可以同時被召喚 亦可能分別只出一種

打法
亦都有兩種
1. 放風箏
什麼也不用注意
法師機工先殺血狼
再來打戰狼
說實話 我不建議 打得太慢 要20分鐘以上

2.忍者有用武之處打法
戰士坦好 觀察好狼王有沒有buff
有出召喚就轉移位置再坦
狼王要1-2秒召出來
血狼和戰狼出來後也要1-2秒才可以活動

你根本不可能被炸到 除非你沒有看我這篇文

狼王出自high buff時請急速逃走
5秒左右buff消失後再過去再坦
多數這時侯祭師會治療ot 挑釁要留 等這時用

法師/機工也是優先處理好戰狼和血狼
忍者加油跟戰士一樣看狼王buff
有機會就打

-------------------------------------------------
85副本 密爾之泉

新版後玩家第1個踏入的副本
副本有90級金裝的圖樣,核心和卡片

小怪
一入門會看到1王跟小怪
貝貝: 無差別攻擊 戰士如何製造仇恨 也會亂打人
呱呱企鵝: 普通怪 會火球

馬林毒菇: 好毒 毒過毒男 無視距離 aoe範圍毒攻擊 可無限疊加
3秒300%魔攻 祭師補得會吃力 有藥水食藥水自救 唔好俾祭師太大負擔
冰岩怪
buff 加魔防 有物理/魔法反射盾

布魯托: 會流血 3秒35%物傷
青翼魔: 會電擊範圍擊暈 跟75小怪電鼠差不多

青龍:普通怪

小王:
火紅龜龜
會火球

貴族鯊鯊
會隨機叫小鯊約干隻 跟40副本鯊丁帝王打法大同小異
更新多一招 旋風斬 祭法唔好接近

獸王守護者
會加自身buff 400物攻 350魔攻 無限加
獸王踐踏 暈眩

克羅莉絲
魔防極高 物防極低
會範圍女神雷擊 暈眩 6-50公尺
近距範圍魔攻同 旋風斬/color]

因為85副本的王 全 部 都可以擊暈
根本唔俾佢出技 都可以屈死佢地

忍者 你地出頭天了

90級副本 白蛇傳

呢個副本我會詳細好多 因為同以往副本不同
需要多合作 多留心 注意事項亦多左

小怪
小蛇雞: 普通怪 攻擊一時頗高

小火怪: 遠攻魔法火球
升棺熊熊:
會職業提升的buff 魔攻提升 屬性提升 每3秒回10%血
打法1. 放風箏打法 令它不放buff
打法2. 祭師學上最高級 破魔之術消升棺熊熊身上buff

青草菲比: 遠攻魔法彈
虎師爺:
擊退30公尺 擊退後會被清減仇恨
打法 隊友背靠牆壁 企埋一齊打佢

我是熊: 普通怪
錘錘熊: 會放出一個刺盾buff
攻擊者會被反彈傷害 一下約4千

舞空馬騮: 首3-5下攻擊會出一個真空刀攻擊
扣除5000xn次 mp 再換成傷害 每一次約2千傷
eg: 法師1萬2千mp 吸3次 5千*3
傷害 2千*3=6千傷害

打法: 攻擊約30公尺 戰士引佢時 其他人退後30公尺 等佢出左真空刀後再打佢
戰士mp少 最多扣2-3千hp 絕對唔會死

小王:
蟠桃怪: 會放自己一個反擊盾刺
每攻擊會反彈傷害
傷害數字待查
無其他技

太鼓達鹿:
會放一個debuff全部隊友
如果中debuff時移動 則受到傷害
傷害數字待查
無其他技

迷途騎士小白:
無特別技
但會50%hp後 無差別攻擊人
除左裝可愛 好難拉回頭

任務要拎酒 3支酒交去白蛇貞打最後boss
到小青時交任 會有埋伏怪
2隻舞空 1隻蛇怪小青
小青係無技

但2隻舞空會秒人
建議打法: 一交左任 即刻沖出水塘
出水塘 d怪會返返原本位置 又退出戰鬥
再入返去逐隻打

大王:
白蛇女妖
一開始有白蛇女妖加 3隻小蛇雞護衛

小蛇雞護衛: 死時會變大自爆 5公尺範圍左右

白蛇女妖: 50%後 會放一個debuff 去最高仇恨的人身上
debuff 扣1300hp上限 無限疊加
魔防極高
請盡情用力攻擊

90級本副所有王都可以暈 忍者係副本地位持續上升

小技巧:
如果引到怪 唔夠打情況 可以走到水塘處
d怪會消失返回原位
同埋呢個副本唔急得
通常要打1小時左右

所有人要先往藥品鋪購買糖果
副本入面有妖氣令我地命中變負數
糖果1萬一粒 持續1小時

所有人都要多帶mp藥水 特別係戰士 打舞空拉佢地多數會無哂mp

95級副本 牛魔王
呢個應該係我最後一個更新既副本
如果再改版有新副本 可能唔會再更新

小怪

炙熱馬: 普通怪

藍藍鹿: buff自己加攻 一下打戰士約3千一下 可被破魔
企鵝:臨死時會爆炸
騎天大聖: 血少時會召喚小怪約干隻
每過一橋都有一隻騎天大聖埋伏

刺客鴨: 普通怪
山東大貓: 普通怪 但攻比較高

喜洋洋壽屍: 破防減少防禦2千 疊2個

怒火桃桃: 擊飛 彈開約20尺

哞哞王: 普通怪

小王
飛天紅孩兒
會召風火輪 遠攻怪

鐵扇公主
會無視仇恨打人一下
自身buff 魔攻傷害加倍
冰風暴 每一波約4千

牛魔王
技能
振作回血 可被忍者戰國之牙破解
隨機一名隊友 炮彈射擊 約3千至8千傷害 物攻屬性
全場地震 不能閃避 每波約7百(戰士魔防而定,法祭整場地震扣不足1千) 5波 魔攻屬性
單體地裂
全場擊暈
擊飛 彈開約20尺

小怪方面不難對付
王方面比較困難
大家嘗試多點吧

本post版權所有 切勿盜取
如有發現 必定追究
本人以大家打副本同好目的
切勿以身示法 轉貼分享留言就可
by Qfeuille

已有 1 人評分Good 收起 理由
★藤原拓海★ + 3 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 3   查看全部評分

十仆, 十仆...加油...寫多D好野出黎

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

好難打咁wo
果然有挑戰性

支持~
打啦

世界樹隻奧丁重有一招係隊友之間如果企太近 會會連死
雖然我唔確定 但觀察結果係 企越近 傷害越高 不過無論分幾散 都會連到 只不過傷害會底好多
而呢招 諸神黃昏果隻奧丁應該係冇既
而且世界樹既落雷係草氣之後 持續落雷
而諸神黃昏 係一次落雷

諸神黃昏既 法弗納的影子
佢會幫自己出一個buff
據我觀察 效果係慢慢清仇
所以有時會出現ot都唔奇怪 坦克應該將挑釁同嘲諷 留係佢有buff既時候被人ot再用
萬一真係比遠程ot 切記散開 因為齊齊被轉既話 好可能會死人

魔狼既16000攻buff  有對白提示 不過我都唔記得果句句子係咩 唔好意思

30副既魔法飛比蛙
會自爆 距離不詳 好多時會有忍者不明秒殺xd

而鯊魚小怪就會用暴風雪ae

隻馬仔小怪就有時會隨機用火系魔法打人

而歐威爾之悔既火球係全場ae黎
似乎係直接扣50%血而唔係睇攻擊力同防禦力

40副本
如果我冇記錯既話
食人氧氣夾既係龜 而唔係河童
河童會有一招變身魔法 將玩家變成刀疤貝咁既樣
中左可以普攻但出唔到技能 法師可以幫隊友解 (正常都係戰士被變身)

而鯊魚帝王 出小怪應該係隨機出嫁 而唔係計血量
而且小怪應該係只有鯊魚仔係魔法免疫
而鯊魚王亦可能會食左大家氧氣

原帖由 曉諭 於 10-7-9 03:26 PM 發表
世界樹隻奧丁重有一招係隊友之間如果企太近 會會連死
雖然我唔確定 但觀察結果係 企越近 傷害越高 不過無論分幾散 都會連到 只不過傷害會底好多
而呢招 諸神黃昏果隻奧丁應該係冇既
而且世界樹既落雷係草氣之後  ...

唔該哂你
我想補充一下
狼王既對白唔可靠
佢出地崩都會講同樣既野

50副本方面 降防同縮小既debuff
應該係召喚出黎既小雞放 而唔係王放
不過呢隻王只需要集火打王就可以
可以先忽略小雞

而酒吞童子方面
妖怪化之後
會丟一招降命中既debuff 降非常多命中而且持續好耐
最好由法師解掉
特別注意既係 唔好以為補師唔需要命中
補血一樣會miss 有用治癒光波既 絕對感覺得到 而且王有全場地震ae 補師命中絕對影響滅團與否

55副本
門口既強盜大仔佬
唔單止會暈 重有機會出暴風雪ae

小勇士補血需要施法時間
可以打暈佢就可以避免佢補血

魔劍菲亞我印象中係會全場ae嫁
重有一招就係隨機打一個人 劍氣

達爾係會出旋風斬技能ae近戰嫁
而降防既debuff 係同時會增加仇恨嫁 冇記錯既話
女武神除左果招隨機劍氣打一個人之外
重有一招大絕係全場ae
需要草氣 攻擊力我唔清楚
如果冇補血 除坦外 幾乎必死 (我打既時候未開放80級)
聽聞可以斷法(!? 我唔確定
呢招大絕會係唔記得75%血定80%血時 講左對白之後先至會出

60副既飛比蛙會冰腳定身
而天狗王蠢左人去腳邊之後 好似除左旋風斬之後重有一招 係針對果位被拉而冇立即跑開既人 不過我唔確定係咪有招咁既野

70副大蛇既武士魂好似係物攻而唔係魔攻@@
青鬼你講得岩 我印象中係唔食暈 所以只有見佢出技就跑開呢條路 施法非常慢 時間絕對足夠
雙肥豬我打法同你有d唔同
我地係法師拉水豬 戰士拉雷豬 分開到王身上唔會有buff既距離
先殺水豬 唔洗跑好遠 因為buff要等佢時間到完左先會消失 而唔係一夠遠就立即消失
所以唔好比佢陰左 跑到好遠 令到補師補唔到 雖然雷豬攻擊力非常底 冇人補都唔會死:)
兩隻豬距離太近 就會身上多個buff 加暴爆
另外 分開左 水豬好似就唔會用補血技能了
p.s. 水豬補血係會補埋自己 唔係單單補雷豬
隻蛇女只要唔好亂走黎走去
根本就係木樁王
因為佢果兩個補血同扣血debuff 一個係遠距離(近戰因為中左另一個 所以免疫呢招)
另一個係近距離 (中左就免疫遠距離果招)
所以先萬貪無聊 遠程打打下又走去王身邊

30副係青蛙50%血就青蛙出技變菇加扣我地50%血
btw, 係有方法cut佢

大毛同小明果到係分兩堆
不是四連的

而40唔係就咁無啦啦無左個氧...
係因為佢地出技令到玩家暈左, 暈完會無左粒氧 -.-
同埋大王出小怪唔係隨機...有特定時間...
不過幾時出我無留意
and佢出小怪果陣, 佢會講句野有提示

原帖由 athena97144 於 10-7-11 10:07 PM 發表
30副係青蛙50%血就青蛙出技變菇加扣我地50%血
btw, 係有方法cut佢

大毛同小明果到係分兩堆
不是四連的

同埋大王出小怪唔係 ...

歐威爾之影30%係強制變
80lv去都無得抵抗

40副無暈都會打走你個氧氣

十週年勳章(賀詞)

SUPPORT ,ur post super cool!

超級詳細!
但樓主在60級副本開始...
間中提出"暗殺忍就不用上去打了.."
....真是令我淚流滿面...<---(暗忍)

原帖由 athena97144 於 10-7-11 10:07 PM 發表
同埋大王出小怪唔係 ...

40副3王應該唔係特定..
係隨機..
我試過連出6堆
亦試過一團小怪都冇出

好文一定要推~
希望升快d 打60後既副本~~

原帖由 asdoso 於 10-7-12 04:58 AM 發表

歐威爾之影30%係強制變
80lv去都無得抵抗

40副無暈都會打走你個氧氣

-.- 可能你會覺得係無得抵抗變菇
但係戰有技(衝撞攻擊)可以令到佢無得變
不過仲會唔會扣血我就無留意...
但係唔洗等佢幾秒鐘出技
係佢50%出技就會發覺無變的了...

仲有唔係青蛙30%血
因為一到50%佢就會出技
正常就係48%到就變左菇

其他野都係我體驗唔夠, 我唔會去話我岩, 亦都多謝指正
PS: 支持你繼續打得詳細d...但係低lv既我就再唔回啦...^^"

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 05:35 AM , Processed in 0.042410 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存