2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 又係想問關於防曬既問題呀....
返回列表 發新帖 回覆
go

[髮型-意見詢問] 又係想問關於防曬既問題呀.... [複製鏈接]

岩岩買左隻曼秀雷敦出品既SKIN AQUA 保水力美白UV防曬....
唔知佢係物理性防曬定化學性防曬
成份有PC保水因子+胡蘿葡精華+透明質酸

我發覺要岩自已皮膚、自己鐘意既防曬...真係唔難搵
spf、質地、物理性,真係好難搵呀....
好多spf都好既,但我正係想搵30++以下.....
同埋美白mask,各位有咩介紹?
我用緊我的美麗日記,覺得ok,好溫和....
問多一句,請問慧美人既產品,可以係邊到買到?

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 俠三仙劍 於 10-7-8 07:44 PM 發表
岩岩買左隻曼秀雷敦出品既SKIN AQUA 保水力美白UV防曬....
唔知佢係物理性防曬定化學性防曬
成份有PC保水因子+胡蘿葡精華+透明質酸

我發覺要岩自已皮膚、自己鐘意既防曬...真係唔難搵
spf、質地、物理性,真係 ...

點解會突然介意佢係物理定係化學防曬.....?

你列出黎既極其量都只係佢"保水力"個part既野, 同防曬零關係~oo~
例如好有趣地添加左透明質酸增加鎖水能力~(我個人唔理解點解一支防曬要鎖水, 添加補濕成分無問題, 搽落質地無咁乾~但添加保濕成分就有少少搞笑~)

spf 30以下呢, 其實而家多多少少都融入左去d day cream、base、粉底同bb cream度~
獨立出黎賣既sunscreen多數都係spf30+, 可能就係因為咁你唔容易搵到防曬霜符合你心水~

美白mask我就少敷~因為我都轉用左雪肌精supreme成年, 成條line都美白我自己就無特別再加其他美白step~
不過以前敷neutrogena既美白mask我就覺得ok既~
pond's都ok~不過質地就粘d~同埋好似感覺無咁溫和~
至於美麗日記呢....個人認為佢去少少黃就ok~但針對整體變白而言效果唔大~(你用緊邊隻味?)

慧美人你可能要去搵美容院? 我唔係好留意佢有過好公開既銷售點~

原帖由 小sion子 於 10-7-10 12:04 PM 發表

點解會突然介意佢係物理定係化學防曬.....?

你列出黎既極其量都只係佢"保水力"個part既野, 同防曬零關係~oo~
例如好有趣地添加左透明質酸增加鎖水能力~(我個人唔理解點解一支防曬要鎖水, 添加補濕成分無問題,  ...

上網搵過d資料,睇過物理性同化學性既防曬
物理性係反射紫外線,而化學性係吸收,耐左會有雀斑
其實買左呢隻,我見佢話係防曬+有美白成份,度數又唔太高所以先買
今日試左上手,感覺正係有保濕,好似無乜防曬功效...= ="
暫時呢隻打入冷宮先~

跟住岩岩去行街買左LANEIGE(唔知有無串錯)防曬31++
暫時感覺都ok....佢係物理性防曬
同埋想問,係埋一定要用卸妝油卸左d防曬呀...
甘埋好麻煩囉...有無其他比較簡單既方法
neutrogena我最近有去睇過d產品,不過唔係專門店/.係萬靈個d
好似都唔見有美成,正係得細緻呢d...下次去專門店睇睇有無美白先^^

美麗日記我用緊黑珍豬同盧會...
我就係貪佢唔係好刺激性先用,因為本身d皮膚真係幾敏感,,,
慢慢一步步來,先試下其他產品
多謝你既解答^^

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 俠三仙劍 於 10-7-10 07:53 PM 發表

上網搵過d資料,睇過物理性同化學性既防曬
物理性係反射紫外線,而化學性係吸收,耐左會有雀斑
其實買左呢隻,我見佢話係防曬+有美白成份,度數又唔太高所以先買
今日試左上手,感覺正係有保濕,好似無乜防 ...

有幾樣野想講......
<1> 點解試上手你就知道佢好唔好=_=.....? (你曬過隻手黎試=_=""?)
如果你單純係睇質地的話, 咁想揀一隻又爽身又唔刺激又要全物理防曬的話, 其實係魚與熊掌......
(詳見下面<3> ~_~)

<2> 其實會唔會出雀斑係要睇佢對uvb既防護足唔足夠~
uvb = 280-320nm波長既紫外線
有興趣的話可以睇多d關於uva同uvb既野~我就費事長氣了~oo~
另附FDA認可防曬成份及其對應有效波長範圍:
化學性防曬         抗紫外線波長
Aminobenzoicacid(PABA)        320-400nm
Avobenzone        310-390nm
Cinoxate        280-300nm
Dioxybenzone        280-370nm
Ecamsule(MexorylSX)        330-390nm
Ensulizole(PhenylbenzimiazoleSulfonicAcid)        290-320nm
Homosalate        295-315nm
Meradimate(MenthylAnthranilate)        300-320nm
Octocrylene        250-360nm
Octinoxate(OctylMethoxycinnamate)        290-320nm
Octisalate(OctylSalicylate)        280-320nm
Oxybenzone        270-350nm
PadimateO        280-320nm
Sulisobenzone        280-360nm
物理性防曬         
TrolamineSalicylate (TEAS)        260-320nm
TitaniumDioxide        280-380nm
ZincOxide        280-360nm

<3> 所以其實化學同物理既分別唔在於防曬效能(會唔會老、會唔會有雀斑、會唔會曬黑呢d係成份組合同分量既問題)
而係質地同對皮膚既刺激上既分別
一般會傾向相信物理性防曬粒子較大, 會停留係皮膚表面唔會滲落底層~
而因為化學防曬有機會滲入所以容易d刺激皮膚~
但事實上物理防曬既粒子都唔係大到完全可以放心唔會滲入~而且全物理性防曬既波長覆蓋其實唔夠全面~
不過不過, 最重要既係, 全物理防曬好難唔lup!
最常用既titanium dioxide同zinc oxide都係油溶性既白色chemical~所以佢地造成既質地有用防曬既人都應該好熟悉: 油膩+容易泛白~
為左解決呢個問題, 目前最理想既做法係物理+化學既混合防曬~覆蓋波段夠闊以外, 質地亦都唔需要咁"惡頂"
(事實上好多人因為質地既關係肯定搽唔夠分量......不過呢個又係另一個topic, 再岔開話題我會越講越遠-_-)
另外呢, 物理防曬開發上大家開始用到納米技術, 分子細左容易d控制, 可以做到爽身同唔會好白既防曬~
不過又掉返轉頭, nano左之後就唔再係"可以放心唔會滲入"了, 所以物理防曬之餘亦需要考慮防滲入既成分配合~

越講越深-_-" 總之你想知佢係物理定化學防曬可以睇成分, 但即使分左類之後亦唔見得一隻會優勝過另一隻~應該而成分同配比作考量, 而唔係單純因為佢係"物理" "化學"就斷章取義@_@

<4> 正因為會有油而又要搽得多先有效, 所以防曬係容易焗瘡既~
尤其如果你唔想出油出汗會甩防曬的話, 咁就最好揀防水防油配方~
跟住個問題係, 隻防曬本身係防水的話, 咁用普通既方法又點可以洗走佢呢?
所以卸妝係必須既, 除非你用既係唔防水既配方, 咁都仲可以話用普通洗面洗得走
(或者應該話, 你為塊面好就唔好慳呢個step, 的確有好多人會懶卸防曬, 呢個都係個人選擇黎既........)
唔一定要用卸妝油, 如果你隻防曬唔係好防水防油既可以用其他卸妝方法都得~但卸d帶得去游水、同陽光玩遊戲既防曬就都係用返油會徹底d~

<5> neutrogena fine fairness = 美白line

<6> 其實我的美麗日記唔算係好溫和既mask, 佢都俾人插佢多螢光劑~
不過既然你對佢無敏感問題既~咁當然可以照用可也啦~

慧美人去佢個office買都得呀.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-13 09:50 PM , Processed in 0.027798 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存