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原帖由 俠三仙劍 於 10-7-10 07:53 PM 發表
上網搵過d資料,睇過物理性同化學性既防曬
物理性係反射紫外線,而化學性係吸收,耐左會有雀斑
其實買左呢隻,我見佢話係防曬+有美白成份,度數又唔太高所以先買
今日試左上手,感覺正係有保濕,好似無乜防 ...
有幾樣野想講......
<1> 點解試上手你就知道佢好唔好=_=.....? (你曬過隻手黎試=_=""?)
如果你單純係睇質地的話, 咁想揀一隻又爽身又唔刺激又要全物理防曬的話, 其實係魚與熊掌......
(詳見下面<3> ~_~)
<2> 其實會唔會出雀斑係要睇佢對uvb既防護足唔足夠~
uvb = 280-320nm波長既紫外線
有興趣的話可以睇多d關於uva同uvb既野~我就費事長氣了~oo~
另附FDA認可防曬成份及其對應有效波長範圍:
化學性防曬 抗紫外線波長
Aminobenzoicacid(PABA) 320-400nm
Avobenzone 310-390nm
Cinoxate 280-300nm
Dioxybenzone 280-370nm
Ecamsule(MexorylSX) 330-390nm
Ensulizole(PhenylbenzimiazoleSulfonicAcid) 290-320nm
Homosalate 295-315nm
Meradimate(MenthylAnthranilate) 300-320nm
Octocrylene 250-360nm
Octinoxate(OctylMethoxycinnamate) 290-320nm
Octisalate(OctylSalicylate) 280-320nm
Oxybenzone 270-350nm
PadimateO 280-320nm
Sulisobenzone 280-360nm
物理性防曬
TrolamineSalicylate (TEAS) 260-320nm
TitaniumDioxide 280-380nm
ZincOxide 280-360nm
<3> 所以其實化學同物理既分別唔在於防曬效能(會唔會老、會唔會有雀斑、會唔會曬黑呢d係成份組合同分量既問題)
而係質地同對皮膚既刺激上既分別
一般會傾向相信物理性防曬粒子較大, 會停留係皮膚表面唔會滲落底層~
而因為化學防曬有機會滲入所以容易d刺激皮膚~
但事實上物理防曬既粒子都唔係大到完全可以放心唔會滲入~而且全物理性防曬既波長覆蓋其實唔夠全面~
不過不過, 最重要既係, 全物理防曬好難唔lup!
最常用既titanium dioxide同zinc oxide都係油溶性既白色chemical~所以佢地造成既質地有用防曬既人都應該好熟悉: 油膩+容易泛白~
為左解決呢個問題, 目前最理想既做法係物理+化學既混合防曬~覆蓋波段夠闊以外, 質地亦都唔需要咁"惡頂"
(事實上好多人因為質地既關係肯定搽唔夠分量......不過呢個又係另一個topic, 再岔開話題我會越講越遠-_-)
另外呢, 物理防曬開發上大家開始用到納米技術, 分子細左容易d控制, 可以做到爽身同唔會好白既防曬~
不過又掉返轉頭, nano左之後就唔再係"可以放心唔會滲入"了, 所以物理防曬之餘亦需要考慮防滲入既成分配合~
越講越深-_-" 總之你想知佢係物理定化學防曬可以睇成分, 但即使分左類之後亦唔見得一隻會優勝過另一隻~應該而成分同配比作考量, 而唔係單純因為佢係"物理" "化學"就斷章取義@_@
<4> 正因為會有油而又要搽得多先有效, 所以防曬係容易焗瘡既~
尤其如果你唔想出油出汗會甩防曬的話, 咁就最好揀防水防油配方~
跟住個問題係, 隻防曬本身係防水的話, 咁用普通既方法又點可以洗走佢呢?
所以卸妝係必須既, 除非你用既係唔防水既配方, 咁都仲可以話用普通洗面洗得走
(或者應該話, 你為塊面好就唔好慳呢個step, 的確有好多人會懶卸防曬, 呢個都係個人選擇黎既........)
唔一定要用卸妝油, 如果你隻防曬唔係好防水防油既可以用其他卸妝方法都得~但卸d帶得去游水、同陽光玩遊戲既防曬就都係用返油會徹底d~
<5> neutrogena fine fairness = 美白line
<6> 其實我的美麗日記唔算係好溫和既mask, 佢都俾人插佢多螢光劑~
不過既然你對佢無敏感問題既~咁當然可以照用可也啦~ |
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