2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero FEZ 資料心得區 刀遊多方面教學(岩中手嘅刀遊睇,新/高手睇下無妨) ...
返回列表 發新帖 回覆
go

刀遊多方面教學(岩中手嘅刀遊睇,新/高手睇下無妨) [複製鏈接]

見教學區n年都無人更新,自己由得閒無野做,,所以就來左開而個貼

首先我想講...本人唔算神手,有陣時仲會hea打下,想針著我係而d情況來串我嘅人可以唔洗睇落去下
刀遊每招技都好有用,唔好因為以為任何一招係廢招就雙修左去(當然真係考慮過無問題)
首先由淺入深

有關技能:
殘技距離: 破足<破手=破力=破防<黑(破防唔肯定係咪遠過破手破力,不過都係差唔多..當番一樣距離用就得)
技能起手速度:破足<黑<破手=破力=破防
技能硬直:破足<破手=破力=破防<黑
技能打中對方後,對方硬直:破足<破手=破力=破防<黑
睇完上面會幫助理解下面嘅野
有關連技:
連技..我而度所指嘅唔係殘人果種捉小跳打你一下跌番落來個d(而方面我相信好多刀遊玩得好過我n多),而係對手連續硬食2/3下(無小跳情況底下)
破足>破手....而重連技對好多人都可以中晒2下,不過對住高手中破足已經會小跳走左,你招破手就會落空,所以對住d高手你可以捉佢小跳(d高手都唔係好多/同場你打個佢1/2次
見佢反應好快,咁你就識做啦)
破手>破足...個人感覺,無前者咁易中,不過都叫做算易中
破手>破力/破防.....對住新手/反應慢/走緊老/地勢差, 先會咁樣中2下
破手>放黑..個人覺同連放2下破手一樣咁難中
放黑>放黑 相信無人會咁做
放黑>破手  而個就....時得時唔得....好多時一中就中晒..有時之後一個都唔中,單人最好唔好放黑行先
放黑>破足  本人好小咁做,,成功率應該同'放黑>破手'差唔多

跟住講下前線唔同情況應該點做
係均勢情況下..對住d來諗住放巨龍嘅戰士請放破手,走緊果陣放破防,法破力,弓/刀遊破手(破力好易比反咬)
注意.....戰士諗住出巨龍之前應該請佢食破手,比人壓緊果陣更加應該咁做(好多刀會破防,我唔知係咪為左多個幾十人傷咁做,係嘅話唔該唔好咁做,你屈多幾十傷搞到條戰線on99,自己走老都會晒左好多時間)你破左佢防,己方一樣會退,佢依然唔會淆,成日見住d戰士比人上完破防果陣仲可以係咁巨龍己方殺心真係好無奈,
佢走果陣你可以選擇破力,等佢長時間無得出技
見到戰線無機會唔應該亂咁出手,你出手嘅同時你嘅上死榜機會由增加左一小部分(我自己有陣時都會)
係條副線(前線就緊),有人打緊其他中一個人果陣,你未解隱嘅話唔該打另外一d人,唔好打同一個人(由係成日見到d刀咁做)
任何時時候,有戰士行緊埋來自己度都唔好放黑(隱緊都係咁話)
係前線想放黑..睇下邊有無盾戰'/有幾多雙手or大劍,前者可以唔使考慮(咪做),後者..一個/2個都仲可以考慮(視實際情況而定...大團2個戰夠屈死你)..再多就唔好
最後....唔好蓋d高傷技能唔該,咁樣係一件好仆街嘅做法
有關介人:
對我來講只要係安全....介法同遊係可以任何情況都可以接受(好多人話要一刀秒)話介係咁樣用先岩
但係..我覺得介原本可以介一個人500/600血,你介個200/300血人- -有點晒料咁,加上介完極大後仰可以連多招殘技
同埋就我所見,好多時你介完條友,佢唔比你打死,都會即黑比己方人士秒左
有關亂水:
其實而度都無咩野講,不過都係果個重點,有品,見到有刀遊係你後面行緊無耐,唔該自覺小小停低等埋佢,唔好要人出到口叫你,更加唔好要人叫完都唔聽
亂水 唔使太多人,3個就夠晒數
有關副線:多d對對手使用破足...唔係殘2下放對手走,
今日打住咁多先

..有時間再打埋落去

已有 1 人評分Good 收起 理由
hydefaith213 + 1 黑後破足,100%連到.

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

回復 1# 唯一的我 的帖子

家下D 職業好屈機

弓遊都有只小學拆武1

同人單打隻揪都有D贏的機會

對住之後版本會出聖光的法師,唔想版打出來就最好用弓射.

遊俠1打1,對住戰士一定要拆中武.

其實都係常識....不過好多人無做咁

尾行用隱形
前戲用毒蛇
蒙眼用漆黑
封口用力破
綁手用破腕
綁腳用破足
除杉用破防
非禮用懲戒
小受用毒霧

技能起手速度:破足<黑<破手=破力=破防

破足唔係應該快d架咩??破手破力破防個d起手太慢,吉吉好易就擋到,反而黑同埋破足就難

隱身小跳死角入
靠近山邊建築物
破武漆黑回人群
遇到法師力破先
單挑掃腳後破武(限無痛忍職)
如遇盾戰請遠離
時刻掃遊睇地圖
介人容易走佬難
不貪尾刀是好遊!

刀遊ktv
要懲戒你也許我不願意
瀟灑走佬裝作太輕易
然而星水仍苦得相當諷刺
被掃出黎!重壓地獄火哭喊幾次
沒貫骨怎敢說心事
做介西始終怕別人知

我淨係場場見到你係度神閃神閃神閃
神閃神閃神閃

神閃神閃神閃

神閃神閃神閃

神閃神閃神閃

神閃神閃神閃

岩岩你又係我面前閃lo=.=

原帖由 05052 於 10-7-9 03:52 PM 發表
技能起手速度:破足

你而度誤會左我意思...
時間細<時間大

原帖由 小恆=] 於 10-7-9 05:24 PM 發表
神閃神閃神閃

神閃神閃神閃
...

應該無場場吧 ,你打唔到我同時都打唔到你(最慘係單殘果陣.....殘殘下...嘩.. 點解無啦啦一跳跳咁遠架..行番埋來..諗住殘佢..打空氣(我畫面顯示我係肯定得打得中佢,實際應該無)....跟住一跳跳左去勁遠由.....仲有見到有見到有人想介佢果陣...咩事都無- -比人打番轉頭),如果係場場我都頂唔順,係好多時打到一半無啦啦on99,好多時我個場一開始就閃步我基本上會走場,..,..關game重新開過.....老實講..我都唔知咩事..部機洗完無耐已經...我都唔想,順帶一問...有無咩解決方法
可能係之前有人係2000fun介紹個 叫gamebooster嘅程序..我未用之前都無事...- -而家重組緊部機睇下可以可以好番d

點解均勢個時唔好破雙手(巨龍入來)防?
滿防既雙手即使破左武都可以有5-7成血走番出來 16秒唔會番戰線
破左防有武佢都會退 雷D佢100起跳 箭雨90起跳
佢巨龍完都係人既視線中心
俾佢走到都紅血啦._.
而且破武頂多16秒
破防30秒左右
破左防既雙手係均勢既戰線唔會上(30秒內)
咁戰線小左一個人 唔會好D?

(純交流)

原帖由 iii007hk 於 10-7-10 03:52 PM 發表
滿防既雙手即使破左武都可以有5-7成血走番出來 16秒唔會番戰線
俾佢走到都紅血啦._.
而且破武頂多 ...

我自己就會破防先~身邊D隊友會自動自覺做野
破左防都唔走~好難相信佢唔死

原帖由 隨衫所欲 於 10-7-10 04:11 PM 發表

我自己就會破防先~身邊D隊友會自動自覺做野
破左防都唔走~好難相信佢唔死

我唔明點解佢會話條線會ON99-.-......

我意思係等佢連巨龍都出唔到..再接d一下破防,,就我所見....戰士比人破完防巨龍唔小人都食1,2技就走到..除左d新手/不幸
..但係有陣時條戰線太密比人一巨龍好易散(街場由其...當然己方大團破防多數無咩所謂,上面都講左),所以我覺得唔係太博得過

原帖由 iii007hk 於 10-7-10 03:52 PM 發表
俾佢走到都紅血啦._.
而且破武頂多 ...

佢出左巨龍嘅破防is ok..未出破手..上面可覆講番

原帖由 唯一的我 於 10-7-10 06:21 PM 發表

佢出左巨龍嘅破防is ok..未出破手..上面可覆講番

哦 明白了._.

唔知今時今日仲有無人打加攻戰士係破足做開頭 我自己試過幾次都俾人兩野重壓秒

原帖由 05052 於 10-7-10 09:45 PM 發表
唔知今時今日仲有無人打加攻戰士係破足做開頭 我自己試過幾次都俾人兩野重壓秒

[認真mood]我係囉...其實只要你夠手快..食晒2下重壓機會係好低- -(好多時一下都食唔到的說....不過你話hk服多新手我無野講啦)

原帖由 唯一的我 於 10-7-8 08:57 PM 發表
見教學區n年都無人更新,自己由得閒無野做,,所以就來左開而個貼

首先我想講...本人唔算神手,有陣時仲會hea打下,想針著我係而d情況來串我嘅人可以唔洗睇落去下
刀遊每招技都好有用,唔好因為以為 ...

破防係好遠-.-
只要你混合滑步破防...黑都收9皮
只能說殘技缺一不可
柒黑無雙s9m

對新手/中手
打多d 10kill自己進步可以更多
打得多俾人插得多就會知國戰點解會成日死

原帖由 `◆舊恨乂 於 10-7-11 10:44 PM 發表

破防係好遠-.-
只要你混合滑步破防...黑都收9皮
只能說殘技缺一不可
柒黑無雙s9m

比破力破手遠都可以接受- -比黑遠誇左d咁
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-4 06:29 AM , Processed in 0.037243 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存