2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 我老闆今日同我講:「民主係蠢人統治聰明人既一種手段。 ...
樓主: `Ah浩
go

[討論] 我老闆今日同我講:「民主係蠢人統治聰明人既一種手段。」 [複製鏈接]

原帖由 `Ah浩 於 10-7-20 10:56 PM 發表

這是值得討論
容我侮辱點說
這個世界,蠢人一定係多過聰明人
以金字塔排法
聰明人係最少,蠢人係最多
因為聰明既人,即係係一班人入面稍為突出,如果個個/大部分都突出,就唔叫突出了
因此蠢人多過聰明人係必然的 ...

第一,哩個金字塔分佈論本身就有問題
只係視乎你條線點畫
人o既智商分佈圖應該係normal distribution正態分佈
即極端聰明,同極端蠢o既人佔少數,大部份人都係中間
跟住1#所有論點都會被推翻

第二,即使以你o既分法
你亦唔係好明白管治哩個詞語,需要查查英文字典govern(v)哩個詞點解
民主選舉係投票,選民只係以選票投畀佢地覺得合適o既人選,並無管治權力
而所謂合適o既人選,係咪o係所謂金字塔底部到抽出o黎,咁就係未知數

你想點你講

我老闆今日同我講 我係你老闆

我諗左陣,都幾認同!

十週年勳章(賀詞)

民主係有接納聰明人GE意見架BO,咁點算係蠢人統治聰明人,可以調番轉都得架

原帖由 清君 於 10-7-21 02:25 PM 發表
我老闆今日同我講 我係你老闆

我諗左陣,都幾認同!

咁都要諗左陣

總之,並非數量與比例的問題,
而是控制力的問題。

我認為,真係夠聰明既人有將事情做好既能力,必然會上到位。
蠢人(大部份人)頂多只能夠投佢地一票,然後由聰明人黎統治佢地。
我唔認為呢個過程當中,蠢人有間接統治到聰明人。
因為權力始終o係聰明人手上!!
佢/佢地唔一定要按照大部人既意願行事,只要搞掂少部份既聰明人即可。

民主制度講既係少數服從多數,但聰明人有方法控制多數人既意願,
這是我的看法。
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:36 AM , Processed in 0.029857 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存