2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 小sion子 請進
返回列表 發新帖 回覆
go

[美容-皮膚問題] 小sion子 請進 [複製鏈接]

我之前在鼻上生暗「倉」,令我醜了好久,去美容院針清把裡面的東西都吱走,吱到血和水,沒辦法再吱到甚麼。本打算這樣就可以弄好,但是等了那鼻上的傷口好了之後,就發現摸起來還是有點突出,按那位置的附近的皮膚,看到那位置裡面好像有白色東西,試過剛才自行再針清,但是吱出來的都是血和水,吱不到其他異物,但是那位置還是摸起來有點突出。

我不知道那是甚麼,也不知如何解決,可不想鼻子一世都是這樣。
請你幫幫我,謝謝。

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

你係咪肯定個粒係暗瘡? (因為見你話係好耐之前已經有......)
因為如果係暗瘡的話, 美容師已經幫你唧過即係已經有膿頭, 有左缺口之後應該好快熟~就算裏面收埋好多膿/油脂都好, 你隔一兩日輕輕試一次、隔一兩日輕輕再試就應該可以清晒出黎~

同埋其實突唔係重點, 輕力按落去痛唔痛先係重點~
唧完會紅會腫好正常~有時可能裏面已經清左但係都仲係腫起~(不過如果腫左好多日就唔正常)

針清唔work的話, 有無試過其他方法? 例如3m暗瘡貼? 深層清潔mask? (假設係暗瘡的話)
另外去紅去腫, 例如搵隻溫和既toner敷下有無試過?.?

btw唔係好建議自己用黑頭針~始終太容易施力過大會整傷皮膚~尤其自己好在意d粒粒好肉緊既時候用多左力都唔會自覺的~

應該係粒暗倉未清晒..
你支完有冇查返d暗倉用品..

原帖由 小sion子 於 2010-7-22 15:55 發表
你係咪肯定個粒係暗瘡? (因為見你話係好耐之前已經有......)
因為如果係暗瘡的話, 美容師已經幫你唧過即係已經有膿頭, 有左缺口之後應該好快熟~就算裏面收埋好多膿/油脂都好, 你隔一兩日輕輕試一次、隔一兩日輕輕再試就應該可以清晒出黎~

同埋其實突唔係重點, 輕力按落去痛唔痛先係重點~
唧完會紅會腫好正常~有時可能裏面已經清左但係都仲係腫起~(不過如果腫左好多日就唔正常)

針清唔work的話, 有無試過其他方法? 例如3m暗瘡貼? 深層清潔mask? (假設係暗瘡的話)
另外去紅去腫, 例如搵隻溫和既toner敷下有無試過?.?

btw唔係好建議自己用黑頭針~始終太容易施力過大會整傷皮膚~尤其自己好在意d粒粒好肉緊既時候用多左力都唔會自覺的~

之前確定是,因為真的有暗瘡生在那位置之上,但是因為已曾針清去掉了裡面的東西,所以現在不確定還是否暗瘡。我按下去是完全不痛,只感覺到有點突起來,但是長期都有點微紅就不太正常,不是嗎?

我沒有試過這兩種。
英文不好,Toner是甚麼

我現在都沒有用了,不過照鏡時看到還是不太高興

原帖由 wai.. 於 2010-7-22 20:39 發表
應該係粒暗倉未清晒..
你支完有冇查返d暗倉用品..

應該不是吧?
因為裡面都沒東西可以給我吱出來了。

自己吱完沒有用哦。

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 缺心情 於 10-7-29 02:37 PM 發表

之前確定是,因為真的有暗瘡生在那位置之上,但是因為已曾針清去掉了裡面的東西,所以現在不確定還是否暗瘡。我按下去是完全不痛,只感覺到有點突起來,但是長期都有點微紅就不太正常,不是嗎?

我沒有試過這兩 ...

toner = 化妝水/爽膚水/收縮水.......有好多個名, 總之一般指水劑狀, 洗面後而乳液及面霜前 用既護膚品~
如果你肯定裏面已經無膿無油脂, 不如當佢係暗瘡印處理?
其實會紅就正常, 畢竟睇你之前描述似係大孖瘡/石頭瘡類, 又俾人唧過, 傷左都唔奇
但有少少突呢個就有d古怪~不過如果你知道裏面無野唧到出黎既, 咁理論上個印散左之後應該就唔會再覺眼~至於會唔會再平伏返就不得而知了......

我之前已經知道這是甚麼。

原來是蟹足腫,是癒合傷口時的骨膠原不正常的增生,引致傷口癒合之後會有突起來的傷痕,比較少看見。我在網上找到一個去疤膏還滿有效的(只是最近沒甚麼錢,所以沒買新一盒來用,所以還未可以完全去除傷痕)。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 03:16 AM , Processed in 0.030574 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存