2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 美容髮型講場 求各位推介好用的護膚品
返回列表 發新帖 回覆
go

[美容-產品] 求各位推介好用的護膚品 [複製鏈接]

本人是混合性,臉頰中性,T字位乾。

小時候沒人會教我護膚,所以不是經常錯誤的洗臉,就是不洗現在的皮膚不算很好,問題也滿多的,希望求得各會員使用過的一些好用的護膚品牌子及使用後的個人感想。

另外,可以的話,請說你們說早晚洗臉使用護膚品的次序。

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 缺心情 於 10-7-22 03:37 AM 發表
本人是混合性,臉頰中性,T字位乾。

小時候沒人會教我護膚,所以不是經常錯誤的洗臉,就是不洗現在的皮膚不算很好,問題也滿多的,希望求得各會員使用過的一些好用的護膚品牌子及使用後的個人感想。
...

推介唔敢講~始終我同你膚質唔同~我係t位油u位乾~整塊面既油脂分泌都算旺盛既混合偏乾皮膚~(我估其實有少少外油內乾啦~)
以下係我目前用緊既skincare, 已經順左使用次序~
同一行用分號分開既就係我會交替使用既唔同products~即係多數同一行既一次只會用一隻product~
分左唔同行既就係唔同step~但有時都會skip緊一d~例如朝早唔需要卸妝啦~

卸妝: shu uemura綠茶潔顏油; bioderma sensibio; 萬寧牌卸妝水
洗面: shiseido perfect whip; kose雪肌精supreme washing cream
toner: 雪肌精supreme refining lotion; mioggi生命水 (另外我會用clinique clarifying lotion 2做導出, 有時夜晚洗面後做完導出我會當用左toner, 唔係覺得塊面太乾我有時唔會再用多隻toner)
精華: kose純肌粹精華; bicelle hydra b5 gel; shiseido uv white whitening effector
lotion: 雪肌精supreme moisturizer I
cream: 雪肌精supreme revitalizing cream I

等你望左有無邊個product你特別有興趣~我再講個人感想啦~(因為都唔少product=_=)
其實你無講你皮膚有咩問題/有咩想改善~又無講budget~好難話推介product呢~

原帖由 小sion子 於 2010-7-22 16:17 發表

推介唔敢講~始終我同你膚質唔同~我係t位油u位乾~整塊面既油脂分泌都算旺盛既混合偏乾皮膚~(我估其實有少少外油內乾啦~)
以下係我目前用緊既skincare, 已經順左使用次序~
同一行用分號分開既就係我會交替使用既唔 ...

先謝謝你的推介。

我的皮膚問題很多...
我眼皮皮膚薄,從小到大都有黑眼圈,現在眼部有不知道是乾紋或細紋。
有幾粒雀斑。
上嘴唇的顏色比較暗沉(曾經磨砂,但看似作用不大)。
有時感覺皮膚透氣度不足的感覺。

還有,我想請問一下,在這季節裡,我這種膚質使用適合任何膚質的保濕面霜,有沒有問題?

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 缺心情 於 10-7-29 02:45 PM 發表

先謝謝你的推介。

我的皮膚問題很多...
我眼皮皮膚薄,從小到大都有黑眼圈,現在眼部有不知道是乾紋或細紋。
有幾粒雀斑。
上嘴唇的顏色比較暗沉(曾經磨砂,但看似作用不大)。
有時感覺皮膚 ...

um, 先答面霜, 其實你以上既問題都無太著重提及你既油脂分泌情況~所以唔容易判斷~
但其實呢, 你與其問我, 不如問你自己 - 搽完之後有無地方覺得乾/唔夠潤/太lup? 典型既易乾部位包括唇角, 鼻翼, 面頰~
又例如搽完訓覺, 訓醒之後會唔會成面都係油? 通常夜晚真係可以用d潤d既面霜, 然後朝早就用d清爽d既面霜, 因為曬住熱住都會出油出汗的~

然後黑眼圈同細紋呢........有無用緊眼霜?
其實眼霜最理想係18-20歲開始用, 係第一條眼紋形成之前開始用的話對眼會襟老好多~
(但我承認, 即使我已經2x我都唔係早晚勤力搽眼霜~_~懶之過~_~)
如果你既黑眼圈係後天形成, 即係例如皮膚薄+血液循環唔好, 或者係生活習慣唔好之類個d呢, 眼部按摩係有幫助既~
如果係先天的話呢, 咁當然都要勤力保養, 但就要有d心理準備點都會有d整唔走~_~"

雀斑都係麻煩野~出左黎好難先肯散~平時有無勤力做好防曬?
買支重點美白精華類product會好d~

唇色方面其實都有少少天生~當然用返防曬lip balm會好d~另外可以用嫩紅素搽嘴~都有d用既~
但如果係單純覺得化妝既時候麻煩的話呢, 買支lip concealer遮蓋左唇色之後先搽唇膏唇彩就ok~

點為之皮膚透氣度不足? (定係透明度?.?)
如果係覺得偏黃偏暗的話, 其實雪肌精line係去到黃同會白d既~(我個人感受=p)
不過我會更加覺得防曬會重要過你用緊既skincare係咪美白line~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 04:13 AM , Processed in 0.032283 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存