2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 龍虎亂舞K1 [牛牛特約] 西九K1格鬥爭霸戰初賽戰報
go

[消息] [牛牛特約] 西九K1格鬥爭霸戰初賽戰報 [複製鏈接]

玩過星曲WEB

K1戰報 24-7-2010 特約小記者:王小牛

[K1戰報] 今日下午K1於西九龍廣場舉行“王者格鬥爭霸戰”的初賽,共有5+1組賽事,小牛因賴床關係(=.=”)結果到達時已在進行第三組賽事了!現場所見,參觀及參戰人數約2百多人,雖未及其他一線大game,但見人群中有不少人熱烈討論遊戲及比賽,更驚訝的是見到有群少女fans舉牌叫喊某男子名稱,未知是否K1的參加者呢?

↑小牛到達時,已經人頭湧湧~

↑台下參賽者等候區 (小牛聽到有人說起自己的幫會呢~)

亂鬥無雙‧大熱佔優
說回比賽,除了5組(A-E)的常規賽,更有敗者復活戰,由於初賽採取大亂鬥模式(電網場地),因此戰情緊張激烈,雖然大會方面安排了超級大電視作播放,但若無此遊戲經驗者可能在欣賞時會感到混亂;另外較可惜的是,每場賽事播放時只將鏡頭集中一位玩家身上,並未能直接而平均地看到其餘4位參賽者的表現,所以令部份參賽者的fans有所微言。

↑以上是其中兩組人馬,大家認唔認得邊個打邊個呢?

雖然小牛未能獲得全部出線結果(盼其他人士補充),但綜觀所看的比賽大多是由熱門人馬勝出,而且由於現場參賽關係,參賽者頗為緊張且打法較謹慎,導致大部份的殺敵數結果比較平均,並未見完全一面倒的情況。其中競爭結果較激烈的是第4組(D組),參加者有神零、鳳飛、女戰神雅典娜、降龍王小龍和入雲龍,經過5分鐘激戰後,畫面出現女戰神雅典娜與入雲龍同時取得10殺敵和7死亡的雙第一名情況,最終主持人詢問工作人員後宣佈入雲龍勝出此組賽事(因為同紀錄下以LV較低者勝)。

↑雖然未及看到A組,但D組的競爭也是十分激烈!

↑入雲、女戰平手……最終入雲以'低呢'獲勝

敗部復活‧“女人”天下
至於最後的敗部復活戰方面,則出現「三姬戰妖龍」的場面,共有3名玩家使用細細粒(女戰神雅典娜、端木若愚、鬱姬),另外2名男角色是老妖(奪命老表)和小龍(易小川),由於細細粒的一擊脫離式的技能強橫,故此大部份時間老表小川都在捱打狀態,甚至出現在空中被彈來彈去數次的情況,「細細粒們」可謂掌控全場,而最終3名出線者為鬱姬(13殺8死)、端木(13殺9死)、女戰神雅典娜(6殺10死)。

不過,雖然賽事有不少“細細粒”角色,但完全沒有一位“女性”選手,相信這一個真相會令不少男玩家感到極度灰心失望

↑果真“潛水怕屈機(鬱姬)”,13殺8死!!

↑其實“金羅漢”的技能玩大亂鬥都好利害,例如那招“芭蕾舞”~

↑雖然中間的參賽者個子較小,但小牛好憎主持不停叫佢做小朋友同埋「唔知小朋友出唔出到線呢?」講到呢位參賽者好似比人地弱咁…  

場邊勞蘇一籮籮
賽事尾聲時,小牛聽到現場兩位觀賽者在討論初賽應該用大亂鬥還是超級霸王模式,其中一位認為大亂鬥相對公平些;小牛也認為大亂鬥變數較多,可以盡量減低(只是盡量…而已)等級與裝備差異所引起的「屈機」情況,然而官方決定初賽及決賽均是使用大亂鬥模式決勝,未免減低了賽事的精彩性,因為小牛認為超級霸王模式可以反映參賽者另一方面的戰鬥能力(如反應、技能熟練度、臨場應變等),若然擔心等級與裝備差異問題,可以由工作人員分派指定的裝備、甚至現場安排同LV(但點數可由玩家自行分配)的角色予參賽者使用。相信亂鬥與對戰能力俱備之勝出者,才算是名符其實的K1格鬥王吧!

此外,也聽到一些觀眾對主持的功力所有埋怨,認為主持只懂在賽事時不斷重覆提示賽事的流程和剩餘時間,其他對賽事的論述一概欠奉,小牛也有所同感。因此小牛在此給大會主持一些建議,第一可以多點做功課,在比賽時多些介紹各角色及其技能特色,以及多論述各參加者的表現,相信氣氛會更好;第二可以在每組開始時介紹每位參賽者(角色名字);另外,雖然網頁有說明相同殺敵和死亡紀錄下以低Lv者勝,但主持在宣判時都可以多解釋一次,否則不知情或街外人會對最終賽果的決定感到“R頭”呢!

八大初賽勝出者如下:(感謝入雲龍補充)
A組:藍殺神
B組:坂田金時
C組:幕後黑手
D組:瀧霸天
E組:入雲龍
敗部復活3名出線者:鬱姬(A組)、端木若愚(D組)、女戰神雅典娜(E組)

**由於未能看畢各場賽事,歡迎大家回覆補充各組賽事戰況簡報**

↑8大雄獅與4位image girl大合照

↑小牛分唔到邊位打邊位,但好多現場觀眾都讚中間那位對腳超~~~~~~~~長!

在此恭喜晒以上的8大雄獅~!! 期望決賽有更精彩的發揮和更好的主持~

已有 2 人評分Good 收起 理由
Blood_8198 + 1
★小寸°≠ + 1 多謝提供女女照片!!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

d女真係好正

GAMEGIRL+生活技書=出場動力

玩過星曲WEB

小牛想問下, 有無人可以補充返各組既戰況, 特別係牛牛趕唔切黎睇既a組同b組情況...好想知呢~

回復 4# marcoltw 的帖子

我lost左       一夠做埋黎一              
           3名入唔到     灰爆

我第1,屈機第2

A組好混亂,英雄天下幾隻小龍+屈機,觀眾睇個幕係過程都唔知邊個係贏,好似不相伯仲咁,最後完果下先知係邊個出線
B組無咩勁人,好多都無裝無LV,令到田金依隻小龍係依個弱手場威番幾手殺廿幾個,奪命老表殺7位居第2

有冇人可以講下果8位邊個打邊個,

戰況
= =d組^^
成班血牛~成場我自己好似無殺到人咁~最後出結果都自己嚇左一跳~竟然殺到7個

最激個時咪2個金羅漢一齊跳舞z.z~

D組 戰況激烈

瀧霸天 和 端木若愚 殺人數目一樣  只是瀧霸天 只死了5次  但端木若愚死!如冇記錯 是死了11次 今次D組 1、2真是叮噹 馬頭  瀧霸天 險勝 了死的次數少 其實 端木若愚 打法 都不錯 !

原帖由 瀧震天 於 10-7-24 08:47 PM 發表
瀧霸天 和 端木若愚 殺人數目一樣  只是瀧霸天 只死了5次  但端木若愚死如冇記錯 是死了11次 今次D組 1、2真是叮噹 馬頭  瀧霸天 險勝 了死的次數少 其實 端木若愚 打法 都不錯 !

謝讚賞 不過第一戰有d緊張>"<第2戰好好多

可以一睹霸天可風彩,真係三生有幸

玩過星曲WEB

咁a組同b組的第1名至第5名分別係點? 有無人影左賽果的相片?

今日我本要倍家人去街 但我都不去  專登去西九龍  睇比賽 幫 瀧霸天 打氣  去到 冇膽 行過去同 瀧霸天 打招呼 真係有D怕丑 不過我見 霸天 同人講說話   同在游戲 講野一樣   咁有風度 見到 霸天真人 都算 不往此行  祝霸天在總決賽 入三名 之內  動漫節 我再會去  默默 為霸天 打氣  加油呀?

有人暗戀霸天哥!

原帖由 bibuball 於 10-7-24 08:52 PM 發表
可以一睹霸天可風彩,真係三生有幸

黑兄  我一樣 能目睹莫後黑手 風彩 真是 今日無悔 榮幸  有時間 出來 食餐飯 OK 祝大家到決賽能 入三甲之內^_^

原帖由 小美88 於 10-7-24 09:06 PM 發表
今日我本要倍家人去街 但我都不去  專登去西九龍  睇比賽 幫 瀧霸天 打氣  去到 冇膽 行過去同 瀧霸天 打招呼 真係有D怕丑 不過我見 霸天 同人講說話   同在游戲 講野一樣  :smilie_:10 ...

這位好朋友 首先深感 多謝你的 支持 請問 您係邊位 好朋友 呀? 點解到現場 都不和我打個招呼!大家雖未見過面我還未知你係邊位 但 都可以打個招呼 交個朋友 如有緣在動漫節 見到面 交個朋友?

原帖由 瀧震天 於 10-7-24 09:12 PM 發表

黑兄  我一樣 能目睹莫後黑手 風彩 真是 今日無悔 榮幸  有時間 出來 食餐飯 OK 祝大家到決賽能 入三甲之內^_^

你衰啦,今日又唔預我~下次請我飲汽水呀!

原帖由 瀧震天 於 10-7-24 09:16 PM 發表

這位好朋友 首先深感 多謝你的 支持 請問 您係邊位 好朋友 呀? 點解到現場 都不和我打個招呼!大家雖未見過面我還未知你係邊位 但 都可以打個招呼 交個朋友 如有緣在動漫節 見到面 交個朋友?

霸天 hi  我見你地全都係男仔 我點好意恩 過來 你有冇裝咪  我在游戲裡  比我的id你 大家通咪! 不過 你唔好同佢地講我係邊個 我怕煩 可以嗎?

回復 19# 小美88 的帖子

我系藍殺,我同霸天日日都通咪架 skype唔錯
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-10 11:55 AM , Processed in 0.037142 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存