2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 幻月之歌 [十週年心得]夜矇矓的法師心得
go

[心得] [十週年心得]夜矇矓的法師心得 [複製鏈接]

大家好 我是英文SER的夜矇矓 剛不久賣了帳號
先自我介紹一下
本人80lv 毀滅系法師 玩左一個月到

在此,我想分享下點樣玩法師會比較好d,勁d
無奈我已賣ac 唔可以影太多相同大家分析法師@@

在此我大多以文字分析 盡可能精簡d 等大家易睇d
我亦專取點樣先玩法師玩得勁d 篇幅都會比較短

點解我剩係加靈唔加智?

因為1點智只得1點魔攻,反而1點靈可以加到15爆擊,
15爆擊相等於0.15%爆擊,10點就1.5%,100點就15%

當然,配點其實都唔係有太大影響,真真正正影響既係你既裝備
你裝備愈好,配點愈加得多

好啦 首先我比大家睇下 全靈80法師 全金裝既能力值先..

當然,一本好既書 對一個法師好重要,所謂"工欲善其事,必先利其器"

大家係圖入面都見到我冇開狀態都應該差唔多70%爆擊,開埋靈性水,小狐仙
爆擊率係去到80%,開埋冰炎曲就緊加係95%..如果你拎埋領地既狀態 當然可以超過100% 做到下下爆
所以 靈性對於法師 係極為重要,智力反而係次等既選擇

對於配點方面,我諗大家都會再作出考慮..當然會覺得全靈係有d 浪費屬點
去到110靈之後,每1點要13點屬點
但如果追求最高爆擊既,法師最高輸出,靈性一點都唔可以少

同時大家亦會問,唔加智,會唔會唔夠mp用嫁?
咁當然啦 你就算有好多mp 你唔補佢 佢一樣會好快用完
亦同時可以係度講..裝備加既智已經足夠
升lv一定要有隻小狐仙..有錢就用青龍啦 基本上升lv唔駛補mp都得嫁啦
亦可以講埋 你一招殺到一隻怪 比起兩招殺一隻怪 係咪硬加省到mp呢?

你玩得高爆擊法師,一定唔少得1粒軍神刻印..
基本上每當你打怪軍神刻印就長期開住 +24%爆擊傷害

你有左佢..爆擊同唔爆擊就真係差得遠囉
我用寒霜唔爆擊 打領地既78lv 龍騎士 只有1100-1200既傷害
但爆擊基本上係1下2600-2700

可以見到爆擊係好重要..傷害唔單止係雙倍輸出
想60lv 後1招寒霜殺到怪,一定要有爆擊先得

爆擊唔一定係為左pk,對於打怪既速度,副本既攻擊輸出都好重要

我諗講到呢到,大家都應該明白 靈性對於法師有幾重要啦@@

高傷害輸出係各人既夢想..想要高傷害輸出 爆擊就一定走唔甩嫁啦
我80lv法師開齊狀態打領地怪 80lv專精技流星爆擊過萬,怒焰連擊9千5,寒霜1下爆擊2700-3000

技能方面..寒霜,冰龍捲,焚燒,被動技 一定要學爆啦 變姑術 空間移動果d打副本都要學
魔能彈,雷擊術,震地術,碎岩術果d就唔好學啦..唔好哂錢 留番d錢整套好裝備..買雙經丸仲好

專精果邊,其實大家都應該識加..最緊要都係加爆擊傷害,焚燒瞬發,焚燒爆發,怒焰連擊,寒霜增加傷害姐
最後學埋流星就ok

升lv 方面 其實我都係用左20日到就80lv 點解?
我都可以向各位分享下
跟住任務黎升 我相信大家都清楚
但一定會有d lv 去到某d位 好難升
1.個重任唔好做(好似52lv重任)
2.直頭連重任同任務都冇(好似67lv)

通常都係上面既兩個情況..我每遇到呢個情況
我就會直接開雙經打怪升
可能大家會覺得咁樣好哂錢..
但要明白,法師殺怪速度係數一數二,你開雙經打一個鐘絕對唔會太蝕,分分鐘仲有賺添
一個鐘你可以打到經驗之餘 仲可以回番本打錢
由其係d ???,鑑完可能有紫鍵/飾 ,結晶 拎去賣 其實計番埋同1粒雙經唔差得好遠
亦都要明白 時間等於金錢..

另外,大家係簡怪打既時候..盡量簡d 近攻加行得慢既怪..咁可以減少你扣血既情況
姐係減少你補血既時間..亦即係加快左你打怪既過程

我其實唔係太執著留唔留任..因為 有時d任務咁岩同重任既怪係同一隻又易一齊解哂既
咁又不如解埋佢 當然 要留任我亦都唔會阻止

法師升lv 都係兩招 焚燒同寒霜 爆擊高既 不妨用埋怒焰連擊..仲有80lv既專精技流星

如果你單一招寒霜殺唔到1隻怪
咁就用焚燒再放寒霜啦
60lv以下咁樣打法基本上隻怪係死硬
60lv打後 冇爆擊既話 就焚燒加2下寒霜啦

其實升lv 我都無乜好補充..因為 隻game係任務做主導,基本上你跟住做係一定無死嫁啦
但我向大家推薦一定要做既重任 組隊就更佳
41lv既免姑,45lv既葉一尾,60lv既王子,68lv企鵝,71lv岩怪

仲有向大家分享多少少既bug..
就係法師既裝甲技能
當你進入左一d 可以pvp既地圖 盡量唔好開住裝甲技能黎升lv啦
否則人地近戰開紫打你..你招裝甲技能因為發動左 你自己都會紫埋
到時比人殺左人地又白名 你又跌野就唔抵啦

希望各位法師會有所得著..

大家有咩問題可以留言 答到我一定答 大家支持下
最後祝各位法師同其他職業既朋友  早日80lv^^

最後 大家幫手推薦下

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
ngai + 100 活動
SiU紙 + 1 十卜!~!!~!

總評分:  威望 + 100  Good + 1   查看全部評分

想知@@咁唔會唔夠法用????

我都想知點解法C升得咁快

ccccccccccccccccc

3Q.............

20日-0-?
超快
睇下先

呢個版吾可以用hide文架-0-

咁我改番佢啦~~唔該你先

夜..=0=..等我支持下先,,,

多謝0c9

脆過脆板腸=口=

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

雖然我唔係玩法師
但係都十卜十卜你=3=

夜懞懞不玩了@o@

好精彩 搞到我想重練

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

暴得180? 

搞到我都想重練 a_a

15爆擊相等於0.15%爆擊,10點就1.5%,100點就15%
>15點 = 0.15%
10點 = 1.5%
何解10點 > 15點?

原帖由 Dragon619 於 10-7-29 03:07 PM 發表
>15點 = 0.15%
10點 = 1.5%
何解10點 > 15點?

我所謂既15點爆擊 = 入面顯示既數字
唔係配點

姐係加1靈=15爆擊 10靈=150爆擊 100靈=1500爆擊
姐係1靈=0.15%爆擊率 10靈=1.5%爆擊率 100靈=15% 爆擊率咁解

可能我唔係咁清楚 唔好意思

原帖由 abq12345 於 10-7-29 11:32 AM 發表
暴得180? 

法師係睇隔離果度

180係物理爆擊

原帖由 TingGgg_Bb 於 10-7-29 01:47 AM 發表
脆過脆板腸=口=

其實法師本身就係好脆
pk對戰士 暗忍 機工呢d
人地埋黎幾招就可以ko你
因為佢地隻隻都有暈技之類 完全係牽制住黎打
即使你血多幾百都一樣走唔甩
單挑基本上好難贏..
所以我捨棄加體全加靈

所以我認為法師既定位係pk入面係企係後排 作為攻擊輸出既角色
所以應該好好利用法師既特質 將佢發展到一部強力攻擊輸出既角色咁解姐
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-4 02:25 AM , Processed in 0.041691 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存