2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 星海爭霸 StarCraft 覺唔覺得神族好弱?
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 1
go

[心得] 覺唔覺得神族好弱? [複製鏈接]

原帖由 霉乂男 於 10-8-14 05:54 PM 發表

的確……
人族塞化突擊真係萬試萬靈,雖說坦克可以用鳳凰葬送,
但遇上塞化玩法多數都係互相對峙,開開礦……
神族空軍又需要經濟基礎。

題外話:我發現哨衛開護盾對陸戰海特別有效。

係呀....佢好似吸收2點傷害-口-'''

打神族好似通常空軍...

對左幾次....全部都係用空軍-口-'''

搞到好鬼麻煩~_~'''要控超多維京...

次次用神最驚都真係同人打-_-
d人 d兵真係好似無限咁-_-
清左佢50幾隻..等多5分幾7分鐘又黎多波..
神完全唔夠時間出好d兵-_-
一對住人咁玩真係唔夠打..

原帖由 wah225 於 10-8-16 03:58 PM 發表
次次用神最驚都真係同人打-_-
d人 d兵真係好似無限咁-_-
清左佢50幾隻..等多5分幾7分鐘又黎多波..
神完全唔夠時間出好d兵-_-
一對住人咁玩真係唔夠打..

神族陸軍靠空間之門出兵還是很快的……

主要是空軍麻煩吧。

我想問..人族係偵察方面應該要點?

佢出獵海...有咩可以頂住佢地?.?

獵海其實沒什麼特別
攻擊力 防衛力也沒什麼特別高
只是數量多 人類用人海戰一般都可以應付
如果數量真是比不上的 人類可以打戰術
就是要有3條防線
第1人海 人海後小量坦克是第2防線 第3大後方主力坦克
因為一情況人海和獵海交戰中 看到坦克 一定用空間移動去到後方 先攻擊坦克
但空間移動是不可連續使用 所以你的坦克後方還有坦克的
你就可以和人海前後一起攻擊

十週年勳章(賀詞)

唔係神族弱     只係人類今集比較強     蟲都少血左

其實人族正係玩3m流   就打到神族  蟲族都幾頭痛

人類係今集真係太強...
係巴哈已經有一堆人抱怨緊人族太強..
我自己玩神族都試過幾次..人族真係好難打,贏都係贏d比較嫩的玩家..
人類玩法多變...出兵快,幾乎拍得出虫族既出兵速度...而且佢剋人地既兵種好多..好易就出到
就算你破左佢MM海,之後佢好快可以補返兵力..但係神族就唔得..最後就變左神族輸
就算比你補返兵力..佢又有一堆坦克..距離超遠唔再講..佢炸你兩野d兵就死鬼哂..
總結:遊戲有不平衡,人類較強,另外神族同虫族就差唔多
PS.人類是很強..但不可以說是無敵..但是對上會玩人類的玩家,其他種族勝出的機率真的很微

原帖由 jacky020 於 10-8-19 10:42 PM 發表
人類係今集真係太強...
係巴哈已經有一堆人抱怨緊人族太強..
我自己玩神族都試過幾次..人族真係好難打,贏都係贏d比較嫩的玩家..
人類玩法多變...出兵快,幾乎拍得出虫族既出兵速度...而且佢剋人地既兵種好多..好易 ...

我可以同你講中期開始沒一個族可以同神族鬥出兵快
10坐兵形開埋空間門
你想要幾多兵就有幾多兵
沒洗3分鐘爆埋200個口人都得

原帖由 NEC338 於 10-8-20 11:35 AM 發表

我可以同你講中期開始沒一個族可以同神族鬥出兵快
10坐兵形開埋空間門
你想要幾多兵就有幾多兵
沒洗3分鐘爆埋200個口人都得

我覺得3打3....神族影響好大

佢中期出兵真係好多

一堆一堆湧埋黎

十週年勳章(賀詞)

回復 28# NEC338 的帖子

神族狂戰士 一開頭比人放風箏拉打   
人地就打住針 又有補血機  

最好笑10隻追獵者 打人地10隻掠奪者   
掠奪者死得2隻 追獵者就死哂10隻(就算比人受制都唔係敢啊?  
(有魔盾 照比人5炮1隻'又有技慢人 又比人屈風箏)

人類開頭玩3m海  中後期轉玩機械流都仲得

原帖由 緋村心太 於 10-8-20 10:16 PM 發表
神族狂戰士 一開頭比人放風箏拉打   
人地就打住針 又有補血機  

最好笑10隻追獵者 打人地10隻掠奪者   
掠奪者死得2隻 追獵者就死哂10隻(就算比人受制都唔係敢啊?  
(有魔盾 照比人5炮1隻'又有技慢人 又 ...

只係佢沒制好
你是不是忘了追獵者有信移 你用兩條腳可以走得有幾快 我一下信移就係你前面去了
重有玩機械你當巨像死加 重有神空軍可以講係3族最強
麻煩講野諗清楚想講

十週年勳章(賀詞)

回復 31# NEC338 的帖子

有信移又點? 掠奪者夠有慢人啦?
如果見到就閃走 可以啊     但係人地見你咁多隻追獵   就敢攻都得
又如果你一開頭d兵 死哂 人地照一照  見你冇咩兵  人地就成隊海攻過黎
但你神族開頭兵都唔係太夠打 你仲出巨像?空軍?
神族空軍係好強啊   但係得幾隻點夠做呢?   (鳳凰戰機 就ok啊   5~6隻 都可以去亂人地擴   又可以打坦克車
巨像 人地1隻女妖學隱型就煩到    升應爐 出女妖 學隱型 d資源仲平過你   出巨像 同 學遠攻
其實最大問題係d反應爐   按一下  又唔洗太多資源升  就可以出中期兵
我只係想講 3m海好勁   未必唔夠打  但係唔易打
敢呢位朋友你咁大反應做咩呢?

你個問題都幾好笑
1慢人只係影響移動 我可以信移加話 你個慢人有咩意義呢??????
2我想問點解一開頭無啦啦我D兵死晒??? (得罪左神)所以無咩咩死晒
3咩年代阿 有人唔帶偵察機出街加咩
4你話人有得補血 係大形戰爭入面 人地幾隻兵攻擊同一個目標 一下死你補得D咩
重有係過3十隻兵加戰爭你有幾多加飛機補血 同時十機隻兵受傷 你D飛機補得幾多個
5你下下講到人族無敵我十分唔中意D咁沒理性分析能力加人
6玩陸軍我最怕加只係虫仔D炸彈虫 一班咁走埋黎殺都殺唔晒  神族好到有個力牆但都傷亡慘重
人加話當埸死左一大班 重有虫仔加雷獸打陸軍超一流 佢加攻擊唔係打一個人 係打一整個空間 又高攻 又高防
7都係果句沒最強種族 只有最強玩家 只要你清楚明白所有族的兵種和能力 一定有對策 可以用

十週年勳章(賀詞)

回復 33# NEC338 的帖子

1.我話  如果慢到1隻 果隻多數可能會死姐
2.你有冇見到我講"如果"   我既意思 你d兵打打下 見唔夠揪 走佬  敢人地唔識追你? 跟你d兵 搵你基地黎打?
3.我冇話 唔帶偵察機出街啊    我只係話 你出巨像 人地都可以出女妖啊
4.敢人地都係 有得補血啊   你神族冇wo   人地十幾隻兵受傷   敢你自己就唔會受傷= =?
人受傷仲可以補血   神受傷 可以做d咩呢? 敢補血機係咪1個優點呢?
5. 我冇講人族最強 無敵啊   我只係話 佢有d過強  
(本人都係神族玩家  你都可以add我好友玩啊  (但係我今日買左正版 轉左去玩亞洲區
7.你岩   但係我上其他網 見到另一樣見解   
當2個一樣實力既人  1個用拳頭 另1個拎刀  , 敢拎刀果個 比人打到最多係中1拳  用拳果個 比人打中 就係食左1刀
如果我有咩得罪  我向你道歉

T既空降比較麻煩,又能補血,幾次都係輸呢樣野,守家不足

原帖由 緋村心太 於 10-8-21 10:05 AM 發表
有信移又點? 掠奪者夠有慢人啦?
如果見到就閃走 可以啊     但係人地見你咁多隻追獵   就敢攻都得
又如果你一開頭d兵 死哂 人地照一照  見你冇咩兵  人地就成隊海攻過黎
但你神族開頭兵都唔係太夠打 你仲出巨像? ...

神種嚟講我講得一開波係要識用 Sentry 去 封斜坡, 再配合埋 Stalker嚟擋住第一波
之後睇清況嚟決定攻唔攻上去.

我有一場係用 2 Sentry + 5 Stalker 擋住咗人地7隻Marauder + 5隻 Marine, 靠GE就係Sentry 的 Force Field
出埋Observer之後睇到人地攻多防少, 擋完第三波就爆埋佢基地 GG 完場.

神族一開始真係比較弱勢,要靠Scouting 嚟出相剋的兵嚟擋第一波

十週年勳章(賀詞)

真係睇唔過眼
成日話人族人族有幾勁
事實上真是咁勁咩?

只係睇人族的優勝之處
mm海很強嗎?你不懂出毒爆?不懂出巨像?
只懂出狂戰,追獵?只懂出小狗?

10隻追獵不夠10隻掠奪者打,,
很出奇嗎?麻煩你自己看一下力能吧.
掠奪者對重甲有20點傷..追獵得11囉
打掠奪仲用重甲單位?弄清楚兵種相剋才說話吧!

人類有回血?神族沒有?
我都會喊神族有護盾,,回得超快阿!!為何人類沒有?
每個種族都有自己的特性,,不要只看表面的
家家有本難念的經,,當你去玩人類時..又會覺得神族太屈了

技不如人,,就不要賴種族太弱
在排行榜上,,前20名的種族分佈是十分平均
這足以証明..種族沒有強弱之分

十週年勳章(賀詞)

回復 37# ♀牙樂♂ 的帖子

你明唔明  人類正係出初頭果幾隻兵種  陸戰同掠奪  
就要逼到神族要上巨像 聖堂武士(嘩  大佬  神族初頭既兵種都貴   同樣初級兵種  點解差別會咁大?
我可能係技不如人 但我都係亞區打左過百場  我唔敢話次次對mm海都一定敗   但同樣 遇到控得好既mm 真係苦戰
2分鍾速死神     死神又對輕甲傷害超想像     人類打虫族  可以堡壘封人地門口(我對鑽石 白金等級既玩家  佢地大多數都敢玩

十週年勳章(賀詞)

http://www.youtube.com/watch?v=yD-iAvEdxLI&feature=sub

http://www.youtube.com/watch?v=A8E39TX4gjk&feature=sub

神族打mmm海,,神族嬴,,可能係人類太廢,,神族太勁掛.
但係方法係有的,,中期mmm海簡直被秒殺

十週年勳章(賀詞)

回復 39# ♀牙樂♂ 的帖子

我唔係話冇方法殺3m海    只係話佢一開頭難殺
仲有你咁奇怪既?    你上網見到 神族打勝左人類3m  就放上黎話 神族太勁  人類太廢
敢如果我搵 神族敗左人類既影片   係咪又要講  人類太勁 神族太廢?
我打得多人族(先話3m難搞'(當然唔係個個人族 都係用3m流
其實場場對手都唔同 場場都要用其他戰術 要變通

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 01:24 AM , Processed in 0.043731 second(s), 9 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存