2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 星海爭霸 StarCraft 唔夠神族追獵海打
返回列表 發新帖 回覆
go

[疑問] 唔夠神族追獵海打 [複製鏈接]

我蟲族飛狗流,次次都唔夠神族玩追獵勁
開頭異型蟲又唔夠佢狂戰打,過左一陣佢d追獵又多過我d飛螳
用異形蟲又好快比人清晒
蟲族有咩戰術可以克到神族 狂戰+追獵

兵量一定要多 玩蟲族  中期可以放棄狗仔 血太小 頂得一兩下就死左

追獵海都可以用小強同次蛇打既
但係我上次出一大堆小強同次蛇 打追獵
點知追獵後面有3,4隻巨像,殺死曬我果d 蟲
之後我就出飛螳,雖然打爆左幾隻巨像,但係果d追獵 已經射死曬我d飛螳
最後基地都比佢打爆
都唔知點對付好

我之前都試過用小強同次蛇攻佢架
但係佢勁多光砲,加埋d追獵
根本就打唔入
基地有成5,6個光砲
門口又有
傳送門又有
都唔知點攻佢

玩過星曲WEB

原帖由 cc061495 於 10-8-12 06:34 PM 發表
追獵海都可以用小強同次蛇打既
但係我上次出一大堆小強同次蛇 打追獵
點知追獵後面有3,4隻巨像,殺死曬我果d 蟲
之後我就出飛螳,雖然打爆左幾隻巨像,但係果d追獵 已經射死曬我d飛螳
最後 ...

對付光炮最強兵器 - 寄生王虫
有你打,冇佢打 =   ="
巨像 - 請愛腐化飛虫
對付神族其他兵種,海一下小強+刺蛇,但唔好用A,要手動操作,對住佢1隻1隻咁清,你只要有10隻以上刺蛇,基本上集火一兩野攻擊就可以打爆1隻追獵,記住要行前小小打,唔係你D刺蛇前面果排會擋住後面果堆,結果得幾隻可以攻擊,玩虫唔使升防,科技全部投資落攻擊力就OK,因為你兵比人便宜,數量比人多,1隻換人1隻你就有賺了!仲有,神族建築要依賴水晶塔供電,如果對方係1支水晶放幾隻光炮,你只要打爆個水晶塔就嬴左了,平時唔好比對手掌握到你既軍力,我自己中意將D兵收係隻地下迴虫度,要進攻時,先把OVERLOAD(王虫?)飛到接近敵陣既空地,然後申條地下迴虫出黎,好多時對方會不以為以,因為見你基地冇放兵,就以為你冇人手,然後你突然爆成堆野出黎,可以攻佢一個不備,加上要撤退時都可以用地下迴虫走人,一入左虫肚,除非你全部迴虫比人打爆晒,如果唔係係入面既兵都唔會有事,其實好屈機,仲有一招之前有見過,就係利用OVERLOAD成埋咁飛過去吸引對方光炮攻擊,反正玩得虫,晶礦應該唔會小,起多幾隻OVERLOAD應該難你唔到,等D光炮掛住打D唔關事既野,你既主力部隊再衝上去,除非對方手法好高明,可以手動控制光炮攻擊既目標(仲要唔會點到D OVERLOAD),如果唔係基本上你用呢招時,已經羸左個先機,勝算自然大好多。

原帖由 小小赤 於 10-8-12 06:52 PM 發表

對付光炮最強兵器 - 寄生王虫
有你打,冇佢打 =   ="
巨像 - 請愛腐化飛虫
對付神族其他兵種,海一下小強+刺蛇,但唔好用A,要手動操作,對住佢1隻1隻咁清,你只要有10隻以上刺蛇,基本上集火一兩野攻擊就可以 ...

thx 你><
我自己番去訓練下先

請問咩叫overload

首先你要明白,
任何戰略GAME大忌都係響中後期仍然量產單一兵種。

何況飛螳一次需要兩項資源各100,在瓦斯消耗高峰期並不適合量產。

其次,
追獵者本來就剋飛螳,兩海對碰你被滅理所當然……

飛螳本身有彈跳攻擊,能力不俗,對抗籍由要塞化撐過早期的人類其實相當實用。
但神族鳳凰戰機跟追獵者可謂必產兵種……那就很難應付了。

空間之門海量建成後的無限蜘蛛增援更是可怕……對神族用空軍感覺作用有限。

其實同時期有其他兵種可供選擇,
微操技術好的話潛地蟑螂相當難纏,那個再生速率真是犯規啊
刺蛇的破壞力也相當驚人,而且長的很可愛

而早期對方應付速攻,守在狹窄小路時切忌強攻,小狗兵只適合空曠地型交戰。

小狗兵嘛……圍得住就嬴,圍不住就滅……很簡單的區分

對神族...唔好出咁多飛螳...人地一定出追獵者
出刺蛇好d...相信1換1都有利...

量先係王道...已經完全放棄防...中期內一定KO對手...
如果唔得...等死吧

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

由開波到中期..一直放狗狗去擾礦搞對方經濟..早期跟狂戰遊花園
拉遠後追工兵殺..必升新陳代謝加快狗速
中期會有光炮封門及對方會谷後期空軍或出追獵
可先由毒爆破門..狗海沖入去再次擾礦
由於你既不停快攻..你用既資源吾多但已做到拖住對方經濟
你係第一波攻撃時就先要開副礦
吾好比佢停..狂攻佢..特別當見到星際之門時..要加梗攻擊
當對方龜到幾隻舫母時..你既死期都不遠了
最梗要係封鎖對方經濟..以兵多去壓住人地..死多小都不用怕
因為虫既特點就係兵多

人類應該點對付呢一招@o@

d bg unit係前期廢到乜咁
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 03:54 AM , Processed in 0.030297 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存