2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 水族歷奇 前日買左個缸,同理8條魚(新手)幫幫手唔該 ...
go

前日買左個缸,同理8條魚(新手)幫幫手唔該 [複製鏈接]

養左4條細條新仙魚,2條米奇老鼠,二條肥扑扑魚金魚,一條清道fu
買左一個細細地既缸,過慮器,一支燈,氣bow 溫管
問題一 請問重有無買野要買,
問題二 其實支溫管要教幾多度先岩我以上果幾條魚?
問題三 聽人講魚唔識飽 要喂幾多餐一日,同理份量,有冇得睇佢地夠飽未
問題四 有幾條魚 係咁swim來swim去 係唔舒服定係正常係咁
問題5 如果打理得好,佢地有幾長壽命
唔該晒各位c兄

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 underaloha 於 10-8-15 01:06 AM 發表
養左4條細條新仙魚,2條米奇老鼠,二條肥扑扑魚金魚,一條清道fu
買左一個細細地既缸,過慮器,一支燈,氣bow 溫管
問題一 請問重有無買野要買
基本上都冇乜問題 可以唔洗買住
問題二 其實支溫管要教幾多度先岩我以上果幾條魚?
依家熱天可以唔洗落住 凍個時就較24~26度就ok 太低溫好易有白點病
問題三 聽人講魚唔識飽 要喂幾多餐一日,同理份量,有冇得睇佢地夠飽未
其實一日一餐已經足夠 想知份量有個方法可以試下
餵個時唔好落太多住 十分鐘內食得哂先再餵 直到唔太搶就停止 咁你大約會知道份量
問題四 有幾條魚 係咁swim來swim去 係唔舒服定係正常係咁
問題5 如果打理得好,佢地有幾長壽命
年半~年 或以上
唔該晒各位c兄

清道夫係指琵琶定金青台或其他魚?
神仙 米奇 金奇 仲加清道夫大混養
小弟之前見過有朋友既琵琶啜甩金魚既鱗同眼

原帖由 `闇魔愛-) 於 10-8-15 08:54 AM 發表

清道夫係指琵琶定金青台或其他魚?
神仙 米奇 金奇 仲加清道夫大混養
小弟之前見過有朋友既琵琶啜甩金魚既鱗同眼

唔該晒c兄...今日起身 肥扑扑果條金魚死左一條...
果條清道夫既size 同佢地差唔多大條...果條應該係清道夫成日cup住地下果條
唔該晒c兄熱心既回覆><"

同理想問我買左個溫度計...佢長計都係32度 係咪姐係壞=.=

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 underaloha 於 10-8-15 06:48 PM 發表
同理想問我買左個溫度計...佢長計都係32度 係咪姐係壞=.=

拎出黎度下室溫睇下幾多 再放返落水睇下幾多 因為大部份5~10蚊既溫度計都唔太準....

原帖由 `闇魔愛-) 於 10-8-15 08:07 PM 發表

拎出黎度下室溫睇下幾多 再放返落水睇下幾多 因為大部份5~10蚊既溫度計都唔太準....

我買左二支 1支8蚊 1支5蚊,5蚊果支放入水8蚊果支放出面,我試過放落雪櫃佢又有move 但係我開住cold氣機,有咩理由重係30度
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-16 08:35 AM , Processed in 0.029630 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存