2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 對於817-五人鬥法盃(初賽)小小意見
go

[討論] 對於817-五人鬥法盃(初賽)小小意見 [複製鏈接]

首先好多謝 有關人員舉辦非官方活動

成埸賽賽我只係睇到 A組 「志在參與隊」-> B組「型英帥令正」 叫開賽就走左-.-
之後係點我唔知0.0

不過有小小意見想講下
1) 關於先後手問題-
     注:大會會安排雙方獲得先手機會的次序,舉例大會安排TEAM 1在第一場獲得先手,若TAMB 2在第一場被系統分配獲先手,則需全體防禦(含寵物)把先手機會讓給TEAM 1
     (讓先手的回合不計算為第一回合)

*其實防禦會增加人地對你既傷害減免 同埋迴避, 咁樣對team 1 好唔公平, 有時真係可以打小成1半傷害
        *再加上 賽制容許 係第1回合 使用負面狀態(令對方)性質與正面狀態,
              eg. team 2 用左高森(1回) 之後要讓先手 防禦.. 咁樣team 1 既攻擊力就會大打節扣
                             再而到team2攻擊 用聖靈再出技.. 對於冇防禦到既team1真係好不利

2) 比賽時間問題及後名問題
       初賽:2010年8月17日(星期二) 晚上 8:30 - ? 於彩虹城競技場內進行。
      比賽隊伍應於比賽時間必須已到達於競技場,若比賽時間到還未見到有關參賽隊伍出現,與其對戰之隊伍將自動獲勝,
           因此建議參賽隊伍提前15到30分鐘準備好比賽所需物資及到達比賽地點

*時間大會定了, 但因為點名而令大家等左18分中先開始
        *另外對於我入左電台,我感到抱歉, 因為我真係唔知只為報到而置, 一直以為比賽消息會係電台公報
       *如果再有同類活動,建議 報到制 改為 隊長報到. 無須每個隊成員報到
         *另外建議 比賽時間可以再細分為  (eg.) 8:40   team1 vs team2       8:50   team3 vs team4
          之類就唔會浪費大家時間  好多公開比賽都係咁 (eg排球)

3) 變身水問題
       選手不能使用任何種類的變身水
         * 睇黎全部參賽者都犯左規,但冇人留意到呢點= =  成個競技場都變左Zoo

或者 有人會覺得我在找渣  至於係找渣定係意見  視乎你點睇 我冇所謂的說

一名觀戰者上    (唔show名啦  廢是人地話我博上位 )

十週年勳章(賀詞)

第3點係因應初賽變身水問題引致太混亂 , 所以改成決賽不能使用任何變身水 , 減低混亂。
第1點 , 其實不會產生任何不公平情況
根據賽制,雙方第一回合均不能使用扣血(令對方)性質攻擊(含普攻),負面狀態(令對方)性質與正面狀態性質不作限制
違規隊伍會被取消資格,以上條款適用於寵物。
所以 , 即使TEMA 1隊要在先手讓比TEAM 2隊而防禦亦不會產生不公平情況 , 因為所有令人扣血性質既攻擊都不能使用,
所以即時讓先手時TEAM 1需要防禦亦是對雙方都沒有任何影響的

另外 , 你舉例的情況是不會出現的,否則會視作犯規論
舉例TEAM 1在第一場獲得先手,若TEAM 1在第二場仍被系統分配獲先手,則需全體防禦(含寵物)把先手機會讓給TEAM 1 (讓先手的回合不計算為第一回合) , 所以若出現這個情況 , TEAM 1第二場一入戰已經係需要防禦把先手機會讓比TEAM 2,不會有機會能夠使用高森 , 而在讓先手回合過後 , 當TEME 2獲得先手機會後才再跟隨先、後手限制進行。

而係時間方面 , 不設定時間係因為每隊作戰時間的長短係一個未知數 ,
舉例若設定每組時間為30分鍾 , 那第5組就需在2小時之後 , 但若某幾組別特快 , 就會造成中間空檔時間過長
為免產生到時要再次召喚大家、重新報到、講解要求 , 只能需要大家在場保持待戰狀態
正如法庭因傳召時間係未知數 , 證人亦需要提早在等待室等待
我亦知道有一隊係因為有個隊員沖左涼而搞到發皮氣 , 但我只能講好抱歉 , 賽制設定係甘
並唔可以因為你一個隊員既問題 , 而令比賽唔進行下去
甘亦會對某D因為等到比賽完晒先去食飯、做其他既參賽者產生唔公平

最後 , 發現大家都好少上2KF睇清楚賽制 =.= ,  
所以決賽前一晚8:30會在電台舉行賽制發問會 , 請獲決賽資格的4隊清楚了解賽制 ,希望唔會再有出現違規的情況

十週年勳章(賀詞)

原帖由 Mr.豪 於 10-8-18 03:53 AM 發表
第3點係因應初賽變身水問題引致太混亂 , 所以改成決賽不能使用任何變身水 , 減低混亂。
第1點 , 其實不會產生任何不公平情況
根據賽制,雙方第一回合均不能使用扣血(令對方)性質攻擊(含普攻),負面狀態(令對方)性質 ...

決賽唔用變身水
係人都認得我
我隊得一個女

第1點可能我對先後手既規則未有完全既了解..
         但係第1回可以使用正面狀態就未敢苟同 ..
            在第1回 信仰系 不能使用 十字 ..但金剛結界仍能使用.. 且只要頂到32回就ko
                難道舉辦既人員想 以前官方pk賽 的星野隊伍事件 歷史重演?

我建議每埸比賽定為10mins(非30mins).. 就算有空檔都唔會太耐   咁樣起碼大家有個心理準備
報到時間可以係開打前由隊長表示到齊  排除非必要既時間
賽制規則各比賽隊伍應事前了解清楚  無須到時再講解一次

法庭係每個case都定左時間開庭 .. 證人係果個case開庭之前到庭等候 -.- 1次審判還1次審判
唔洗係前幾個case前到庭等候

最後, 還是感謝你們為大家舉辦活動
每個單位 無論是舉辦人員 還是比賽隊伍 都應該要賽後檢討
以達求下一次的完美

(文我不回了 以免別人說我找渣)

十週年勳章(賀詞)

原帖由 MLY1314 於 10-8-18 04:46 PM 發表
第1點可能我對先後手既規則未有完全既了解..
         但係第1回可以使用正面狀態就未敢苟同 ..
            在第1回 信仰系 不能使用 十字 ..但金剛結界仍能使用.. 且只要頂到32回就ko
                難道舉辦 ...

金鋼結界解釋過好多次啦 , 因為呢D係戰略性技能無理由禁止 , 禁得金鋼結界、其他既技能就會有人要求禁 , EG.暗劍
如果唔係 , 就會變成偏成偏坦某方 , 所以初賽係先使用積分制 , 決賽再計人頭

時間既問題 , 會檢討下 , 多謝意見

金鋼結界不是無敵=]麻吉大亂舞

代表你隊的職業都可以是決膀關鍵

其實我覺得已經訂得好好架啦.. 至從你地無上線之後.. 我都無玩啦T___T~
話事話.. 睇到彩泡D人氣直線下滑,都咪話唔心...UP...
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-15 09:02 PM , Processed in 0.029055 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存