2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 星海爭霸 StarCraft 新手之輸到媽媽都唔認得
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 新手之輸到媽媽都唔認得 [複製鏈接]

今日玩左好多場....一路係甘輸

同人玩3p3....唔知點解次次隊友都勁快比人滅

因為我自己唔識快攻...通常都係儲好兵

跟住先再攻人地...

次次都未等到...已經少左一個隊友

========================

跟住同人玩1p1

次次都輸左兵種,因為自己儲左d兵又唔敢攻@o@

我想問打人類,1p1 人地架起左支炮

我應該點樣應付佢先岩???

因為我次次架完支炮打佢

前面d兵已經死得七七88~

問題係你想玩邊個族先
每個族加發展 進攻方法都唔同

十週年勳章(賀詞)

原帖由 火狼cool 於 10-8-21 03:44 AM 發表
今日玩左好多場....一路係甘輸

同人玩3p3....唔知點解次次隊友都勁快比人滅

因為我自己唔識快攻...通常都係儲好兵

跟住先再攻人地...

次次都未等到...已經少左一個隊友

========================
...

吾一定要正面突破架!!!!   可以用死神周圍跳上去攻  夠哂方便

我教你一個比較易上手既方法吧
一開始起軍營 之後 再起 工廠(可以起坦克個隻)
再研發 炮台
整幾架tank 轉做炮台mode  期間 再起死神 升加速
不斷用死神 騷擾對方

你睇下人地高手D對戰片 參考下都有幫助   另外我個人建議玩埋戰役先
尼類game 戰役除過劇情之外  仲可以訓練一下你既技術
你同人打之前  試下同電腦玩下  電腦可以配合返你既程度  等你唔洗玩得咁辛苦

十週年勳章(賀詞)

打人類,1p1 人地架起左支炮,可以用空軍打,坦克不能打空軍

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

未練好1打1
吾好去玩團體戰
會害死人
當你以為你隊友因為廢而比人ko左既時候
其實佢係因為無隊友支援先比人ko
如果同隊個個掛住儲兵
敵方是但搵一個黎集體攻撃
實ko一個..隊友有事一定要救..當你有事時隊友都必須救你
吾救就可以等收皮

原帖由 暴力狗 於 10-8-23 10:24 PM 發表
未練好1打1
吾好去玩團體戰
會害死人
當你以為你隊友因為廢而比人ko左既時候
其實佢係因為無隊友支援先比人ko
如果同隊個個掛住儲兵
敵方是但搵一個黎集體攻撃
實ko一個..隊友有事一定要救..當你有事時 ...

有時救完都唔得=[

隊友起兵起太少

兩個人兵力唔夠三個人玩

我同街人一齊打通常輸

但係同我自己朋友一齊打人地..通常都win

感覺上有兩個虫族有時係一樣麻煩

虫族起唔到雙磺..真係好難做>_<!!!

d水晶就多..但係亞斯就好少~

假如你係用人類既話
對付神族Stalker (追獵者)
可用三兵營開局
次序大約可以用
兵營>氣礦(兵營完成先生一隻陸戰)>陸戰後為兵營附解tech lab (科技研究)
要一直挖gas tech lab 完成後可開始生產掠奪 再研發震撼彈
tech lab完成後大約就可以開第二兵營(反應爐)
看情況加第二氣磺跟第三兵營(tech lab)
不停造 掠奪&陸戰 可攻 可守  這大約是我個人稱的 雙MM三兵營開局
由於個人也是一位神族玩家 不能給你太多在人類上的資料

到神族的快攻/小防守法
一開始一直建worker
到快滿10worker時用在採礦中的worker去建你的第一pylon(水晶塔)在門口
之後可去做observer的工作/採礦
一直生產worker
到13~14時可建第一氣磺
在這之前要注意一下
pylon可多建一個
在第一個gate(傳送門)
建成之後 請快速建你的機械控制核心可以base內/gate旁
完成後請開發空間之門
在這時間 你可以按情況建pylon和worker
切記在空間之門完成前後的小段時間內 base/門口必須要4個gate作傳送
這樣的生兵會快一點
而且在這時候你可以用stalker跟zealot(狂戰)的組合作一個rush
對人類的時候 可以生多幾隻哨衛出來放力場和shelid
力場可以有效地防止敵人退後 shelid可以為部隊減低遠程傷害
你亦可以在敵方base附近建pylon  可以用空間之門 快速傳送部隊 再作快攻騷擾

這就是我個人的神族4gateway開局

最後..這些東西還是要多練習才有效率

原帖由 火狼cool 於 10-8-24 12:19 AM 發表

有時救完都唔得=[

隊友起兵起太少

兩個人兵力唔夠三個人玩

我同街人一齊打通常輸

但係同我自己朋友一齊打人地..通常都win

感覺上有兩個虫族有時係一樣麻煩

虫族起唔到雙磺..真係好難做>_

其實只要適當地使用虫族的偵察單位 王虫
就能夠對敵人的開局方法作應變

假如對方的起兵慢
你可以試試用虫族既小狗快速造兵
去rush對方
造成對方既部隊/經濟損傷
如果對方真的很慢
你可能還可令他提早gg退出比賽
如果rush對方時不太成功
可以快點多建點小狗 作二波攻擊騷擾/直接沖去打worker 使對方的經濟掛掉
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 11:22 PM , Processed in 0.032602 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存