2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 星海爭霸 StarCraft 新手攻略偏
返回列表 發新帖 回覆
go

[原創] 新手攻略偏 [複製鏈接]

第1不要一開始只固發展基地
高手一開始只會做1~2隻礦工 之後存錢馬上做兵營
門對我個人來講封門唔封門係沒所謂 因為有兵營 後馬上生兵 用兵當敵人的攻擊
第2有兵營 不要只做幾個士兵 就認為安全 全力發展基地 那是大錯特錯 如果對方有心快攻
那你的幾個士兵100%當不到敵人的攻擊
所以你兵營的生產線不可以停下來 要一邊發展基地 一邊不停地生產士兵
第3那當然就是一開始就要看清楚對手是用什麼種族
對手使用神族 你一開始 就要小心 找清楚 基地所有地方有沒有神族的礦兵 他會用在你基地起炮塔
虫仔 沒什麼好說 一開始 只怕6狗快攻 和發展後要小心地道虫
人族 一開始只怕他用死神來殺礦兵 在礦兵旁起一個炮塔那什麼問題都沒了

我係玩左30MIN的超新手可不可幫我解答1個問題:點增加可生產士兵數

十週年勳章(賀詞)

你講既野入面有好多問題
汁汁佢

十週年勳章(賀詞)

回復 2# 死神乂徐 的帖子

人族就起補給站,神族就係水晶,而蟲族就係王蟲。

門對我個人來講封門唔封門係沒所謂 因為有兵營 後馬上生兵 用兵當敵人的攻擊

rush = byebye

佢應該係控兵有番咁上下既人....如果唔係唔會咁講

封門都要一路搞人地一路起士兵

E加好多新人都係是但做一樣野= =~?

我都係睇台灣"貝塔"教人戰術學野JA~~

十週年勳章(賀詞)

"高手一開始只會做1~2隻礦工 之後存錢馬上做兵營
門對我個人來講封門唔封門係沒所謂 因為有兵營 後馬上生兵 用兵當敵人的攻擊"
如果人地唔rush 龜兵你經濟上已經輸左
"高手一開始只會做1~2隻礦工"
5,6 隻 工兵 夠唔夠支撐兵營既錢?
仲有一隻去左探查

原帖由 beachaaaa 於 10-8-27 12:04 AM 發表
佢應該係控兵有番咁上下既人....如果唔係唔會咁講

封門都要一路搞人地一路起士兵

E加好多新人都係是但做一樣野= =~?

我都係睇台灣"貝塔"教人戰術學野JA~~

人族兵仔一開始應該點都唔夠虫族d狗打掛?

狗仔速度快甘多,點都追到吧?

原帖由 火狼cool 於 10-8-29 03:31 AM 發表

人族兵仔一開始應該點都唔夠虫族d狗打掛?

狗仔速度快甘多,點都追到吧?

都係..我見高有D手用SCV加 M仔... - -

不過老實講...都真係幾難打.... = =~~樓主可以係高手呢

我自認係低手=  =

因為有兵營 後馬上生兵 用兵當敵人的攻擊

原帖由 beachaaaa 於 10-8-30 01:23 AM 發表

不過老實講...都真係幾難打.... = =~~樓主可以係高手呢

我自認係低手=  =

我諗1 隻掠奪...同兩隻陸戰都唔夠6 隻狗打

如果唔封面我諗應該都要起吊保掛~

十週年勳章(賀詞)

人類唔洗理乜族,,封門就得
常見有1個兵營+1個補給封門
都有d係2個補給+1個堡壘封門
6狗快攻,,2隻陸戰加1隻工程車就守到

樓主所說的不用封門,,是錯的
若果對面用惡狼/狗仔等等高移速的單位
不封門..一比佢地走入黎基地,,d工兵唔死都重傷..經濟都一定受影響

>高手一開始只會做1~2隻礦工 之後存錢馬上做兵營

這是戰術的問題,,完全跟玩家的技術無關
你所講既開局是rush的一種
缺點是失敗的話,,經濟會大受打擊

其實根本唔洗刻意去存錢,,當你一直採礦,,生工兵的係用唔晒你d錢,,咁就會有錢起野
例如人類..你一路起工兵,,工兵一路採礦,,當起到十人口的工兵就會有錢起1個補給
呢個時候一直起工兵,,去到12,13人口的時間就有錢起第1個兵營,,大約14,15人口就起個瓦斯場
呢個係人類最基本的開局

註:我係人類玩家

順便求帳x1比我凌晨玩v_v

原帖由 beachaaaa 於 10-8-30 01:23 AM 發表

我自認係低手=  =

呢個貝塔講過
係用SCV做肉盾,,令d狗點唔到陸戰
但係真係好難,,一唔小心就死傷慘重--""

一句曰:情報最上,判斷為首,經濟為根,技巧為輔。
已有 1 人評分Good 收起 理由
緋村心太 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:01 PM , Processed in 1.055847 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存