2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 淺談彩虹氣泡失敗之處
go

[分享] 淺談彩虹氣泡失敗之處 [複製鏈接]

相信大家係1/9改版後..都明顯察覺遊戲玩家大量流失
而睇完某幾個有關帖子後,我諗真係有需要開個帖出黎講下彩虹氣泡既失敗之處
特別係寫俾某幾位認為一切只係關金錢事既版友

唔講近幾次改版,係好耐之前已經不斷有玩家反映"開始悶"/遊戲失敗之處
其實尼d不足之處已經有足夠原因令玩家離開
而每一次改版,只不過係一條導火線

以下歸納三項較為災難性既失敗之處

1.推出物流系統

無錯,係物流推出既一刻,係可以方便一眾玩家
但長遠呢?
以前想合時裝戰裝,所以材料都要自己掛工作整,或姐慢慢同其他人收<---尼個過程可以稱為"目標"
合到出黎,而又唔係太多人有,自然有"滿足感"
而家呢?只要買一張時裝卡,去物流禁幾個制就有,周街都有人著,咁我仲要黎做咩?
再者,因為係物流購買同自己工作整既,幾乎一樣價,咁點解我仲要花咁多時間開電腦掛工作?

以上尼個兩個原因,已經足以令尼款遊戲1個較為有特色既 "工作系統" 消失

2.技能樹

每一位玩家係初玩既時候,我相信都會覺得有8系,每系有咁多技真係好多元化
不過相信過左60lv之後就會發覺,真正有用既技係少於30%
而高等級玩家,90% 都係末日巫師 ,同邊個組隊都係 煉火/暗劍
咁我仲花咁大時間去升lv做咩? 我高你幾lv,都只不過係數字上既唔同 ,咁不如去玩網頁遊戲<---缺乏目標+滿足感/順帶1提,大部份人都係介乎60~70lv放棄遊戲

唔可以否認,廠商係技能樹方面有下過苦功
不過係技能既強弱度/取代度上就太大意,多體技--煉火/單體技--暗劍   係可以話完全唔會俾其他技取代
加上近日新推出既9階技能 ,售價高之餘威力太弱/發動條件困難 ,就算去到90lv,都只不過仍然係煉火/暗劍,咁我仲玩落去做咩?<---缺乏目標+滿足感

3.練功地方+主線任

我可以講,我玩得最開心既時候係 30lv~60lv,因為有目標
30lv時1路解主任1路打王1路升上去...玩到50lv 唔夠打黑王? 升多幾lv同人組隊去打 ,升到60lv終於去得聞名已久既木猴區
咁之後呢? 去75副打怪升? 怪少經少仲識放毒,去85lv副升更加無可能,咁我仲花咁多時間升黎做咩?升完又係原地踏步<再一次缺乏目標+滿足感

總結:
我只係一個玩家,無讀過任何同網絡遊戲有關既marketing
不過我知道目標+滿足感 對於一名遊戲玩家係非常重要
目標,
係可以驅使人1路玩落去, 就如低lv時候有明確目標(升lv打主任王/去新地圖升級/升新技),
所以你會發覺多數人都係60lv後先會唔玩(係離開之前我已經發覺除左每日機械式日任,仲有咩可以吸引到我玩落去)
而滿足感,
亦都係60lv後消失,個個1樣戰裝1樣技能1樣時裝,我相信而家仲有玩落去既,都只不過係遊戲入面既朋友驅使

最後,
而家同6月時間既彩虹氣泡比較, 收益/介面/物品 好多野樣都已經唔同哂
可以睇得出遊戲係係未完全制成/測試既情況下推出,導致而家每次改版,都會令一眾玩家難以適從
我唔否認 彩虹氣泡係有潛質成為一款好遊戲
不過最大敗筆之處,係佢太早推出,太早推出害到佢變成今日既局面

我支持第二

呢隻Game職業真係好唔平衡...

戰士同毀滅相比
八階既鳳天;七階既煉火
可以煉火勁過鳳天咁多?

我都支持第二
都5明點解成隻GAME都是煉火/暗劍玩曬

十週年勳章(賀詞)

除左第2之外...其他都唔係好認同-_-

十週年勳章(賀詞)

原帖由 chumak6 於 10-9-5 04:16 PM 發表
特別係寫俾某幾位認為一切只係關金錢事既版友

或者我對號入座啦 , 但甘似講緊我既
但你梗係無睇過我篇文章 【好文章】我‧對彩虹汽泡的看法

十週年勳章(賀詞)

技能我自己出都覺得出到好悶
我職係幻巫, 出黎出去都係煉火多金orz
跟住見到狼仔招石魔, 咩動力都冇哂

而家隻game變到咁真係好可惜
我係巴哈都見到殺破狼篇文
http://forum.gamer.com.tw/C.php? ... nA=4522&tnum=15
其實咁耐以黎,大家覺得隻game不足之處,最主要都係覺得隻game愈玩落去愈單調

技能..先唔好講威力 就以發動條件黎講 9階根本就唔可以好似煉火/暗劍咁做主技
其實技能上仲可以有好多調整,毀滅係以破壞力做賣點我無異議
但係其他職其他可以有d改變,如旅人升到50技點可以升招同商人有關既技(可參考巨商)
戰士技能可以附加有機率暈眩等等既負面效果(可參考魔獸3)

jy03721524
(妖妖殺破狼)/發言日期: 2010-09-07 04:13:07
我蠻希望的是....
雷爵有良心一點!!!!!
把遊戲關一關.......點數全數退回!!!!!
出這種未玩成品遊戲.....別再獻醜了!!!
關一關....吸取經驗!!!他日再來吧!!!
這遊戲這樣拖下去....不會有好下場!!!!還給自己一個臭名!!!
大家還是很愛這遊戲.....他日封測..公測...必定重來!!!

如果好似殺破狼係巴哈篇文所講..彩虹氣泡可以關一關..重頭再黎,我諗好多人都會願意等佢整..

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

彩虹汽泡...砍掉重練啦
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 03:43 AM , Processed in 0.030113 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存