2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 捧打老虎雞吃蟲(分享玩法心得)
go

[心得] 捧打老虎雞吃蟲(分享玩法心得) [複製鏈接]

捧打老虎雞吃蟲(分享玩法心得)

眼見參與「捧打老虎雞吃蟲」既玩家人數越黎越少
(1/9更新後情況更甚)

作為「捧打老虎雞吃蟲」既fans之一 實在慘不忍睹

所以藉著今次分享自己一直以黎玩捧打老虎既心得

希望令更加多玩家明白呢個遊戲既玩法 從而提升返呢個遊戲既人氣

基本玩法:
你要確保你企果格既人數唔可以多過右手面果格既人數 否則你就會輸
即係假如你企老虎 你右手面果格係棒 如果棒少人過老虎 老虎就會輸

e.g 棒1人  老虎5人  雞4人   蟲3人
結果:老虎輸 (因為老虎右手面既棒比佢少人)
       棒唔輸 (因為棒右手面既蟲比佢多人)
       雞唔輸 (因為雞右手面既老虎比佢多人)
       蟲唔輸 (因為蟲右手面既雞比佢多人)

特別注意:

如果剩下6個玩家時,分別有2格企2人 2格企1人
情況一:
e.g 棒2人  老虎1人  雞2人   蟲1人
就會出現out 2格既情況 羸家會係企係老虎同蟲果2個人
原因:老虎右手面既棒人數比佢多
       虫加手面既雞人數比佢多

情況二:(修訂者:HopeNeverEnd)
e.g 棒2人  老虎2人  雞1人   蟲1人
雞同蟲係攻擊方
所以蟲同棒就係淘汰方

如果剩下5個玩家時,一定會有1格係企左2個人,而其他都係1個人
e.g 棒2人  老虎1人  雞1人   蟲1人
咁就會係老虎羸 因為唯獨老虎右手面果格既人數(棒2人)係多過佢

如果剩下3個玩家時, 就要確保你右手面果格唔可以冇人,否則就會輸

e.g 棒0人  老虎1人  雞1人   蟲1人
就會係雞同虫羸 因為唯獨老虎右手面果格冇人
而蟲右手面既雞有1人 而雞右手面既老虎有1人

如果其他玩家有心得分享 可加以補充

十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

以我所了解既
同你唔一樣呢
棒子>老虎>雞>蟲>棒子
首先每次10s數完搵出最少人既一方
如果最少人係棒子
就會棒子打死哂所有老虎
所以我會稱最少人既係攻擊方
佢既下家就係淘汰方

以你既例
如果剩下8個玩家時,而每格平均咁企左2個人
應該就會話各區人數一樣
無人淘汰再玩多次

如果剩下6個玩家時
情況一:
e.g 棒2人  老虎1人  雞2人   蟲1人
老虎同蟲係攻擊方
所以棒同雞就係淘汰方

情況二:
雞同蟲係攻擊方
所以蟲同棒就係淘汰方
(此例就會見到攻擊方可以同時係淘汰方)

如果剩下5個玩家時
e.g 棒2人  老虎1人  雞1人   蟲1人
老虎,雞, 蟲都係攻擊方
所以只有老虎留低
(易諗d就係因為得棒子無得攻擊,所以下家-老虎就唔會被淘汰)

如果剩下3個玩家時
e.g 棒0人  老虎1人  雞1人   蟲1人
因為棒子最少人=攻擊方
所以老虎就係淘汰方

以你既例
應該就會話各區人數一樣
無人淘汰再玩多次
我相信我既經驗 係呢個情況下 會係老虎羸

原帖由 wilson2216 於 10-9-10 10:05 PM 發表
以你既例
應該就會話各區人數一樣
無人淘汰再玩多次
我相信我既經驗 係呢個情況下 會係老虎羸

情況二:
雞同蟲係攻擊方
所 ...

咁如果得4個人每1區都係得1個人呢?
我遇過不下10次
都係會玩多次
情況2我都試過
絕對係蟲同棒子被淘汰
不過算啦
依d都係經驗之談
如果唔信人地既經驗
就跟返自己既理論吧(你我都是)
咁就唔會怨人

我- 棒打達人
只知道樓主錯左
人地幫你改正..
又唔信人face_l_18: face_l_18:
佢真係岩啵face_l_18:

我遇過不下10次
都係會玩多次

呢個情況下 會重玩

我- 棒打達人  
只知道樓主錯左
人地幫你改正..
相信靈晞、靈兒、JANICEBBB先係棒打達人

原帖由 wilson2216 於 10-9-10 11:50 PM 發表
我遇過不下10次
都係會玩多次

呢個情況下 會重玩

我- 棒打達人  
只知道樓主錯左
人地幫你改正..
相信靈晞、靈兒、JANICEBBB先係棒打達人

可唔可以解釋點解4個人每1區1個人就重玩
而8個人每1區2個人就老虎win呢?
之前你話係經驗
但解釋唔到人地都唔明

而之前你話無可能同時係攻擊方+淘汰方
咁可唔可以用棒2人  老虎1人  雞1人   蟲1人為例
解釋下邊個係攻擊方?邊個係淘汰方?

原帖由 HopeNeverEnd 於 10-9-11 12:16 AM 發表

之前你話係經驗
但解釋唔到人地都唔明

解釋 ...

樓主果d錯晒......
正常全部4格人數一樣,一定全部留低
我自己都試過4開...一入場都係得自己4隻...
1人企1格...我掛左一陣...
轉頭番黎已經當我全部人輸晒
應該有時間限制
老虎,雞,虫都係攻擊方..但老虎係企第一....得老虎嬴
係我心目中,只有nb係棒打達人
但現家棒打少左好多人玩
我id:木之本楓

原帖由 gn02519991 於 10-9-11 12:27 AM 發表

應該有時間限制
老虎,雞,虫都係攻擊方..但老虎係企第 ...

其實我係想樓主用佢既理論解釋~o~
因為你既理論係同我一樣= =

原帖由 gn02519991 於 10-9-11 12:27 AM 發表

應該有時間限制

又有個人話樓主錯啦...
唔係只有我話你錯...
台版ccb果陣已經係達人啦

原帖由 HopeNeverEnd 於 10-9-11 01:04 AM 發表

其實我係想樓主用佢既理論解釋~o~
因為你既理論係同我一樣= =

有幾多個攻擊方..自然就有幾多個淘汰方
所以攻擊方同時可能係淘汰方

原帖由 wilson2216 於 10-9-10 07:54 PM 發表
情況二:
亦都會out 2格 而令次會out老虎同虫
原因有點複雜 未能在此詳細解釋 請見諒

我想知係咩原因連虎都要死....而棒唔洗死

同埋3個人果度...係咪左右調轉左....
玩棒打都係靠最後果3-4秒..決勝關鍵
玩得多自然就熟

原帖由 HopeNeverEnd 於 10-9-11 12:16 AM 發表

之前你話係經驗
但解釋唔到人地都唔明

解釋 ...

我分享既情況都係我留意過好多次 我係100%肯定我先會分享出黎
至於你問我點解4個人每1區1個人就重玩
而8個人每1區2個人就老虎win
我只可以答你 並唔係每次4格同人數就重玩 呢個要問遊戲既始創者先知

應該有時間限制

楓哥=.=
呢樣我知 我亦都係上面講左每格1個人會重玩
但8個人時 每格2個人 就會係老虎win

而由於你點解會4個人輸晒 係因為如果不斷重覆出玩每格人數一樣 所有人就會輸 出現從缺

我id:靈晞=0=
ps:我都認為nb係棒打達人 可惜佢冇玩了

原帖由 gn02519991 於 10-9-11 03:09 AM 發表

有幾多個攻擊方..自然就有幾多個淘汰方
所以攻擊方同時可能係淘汰方

同埋3個人果度...係咪左右調轉左....
玩棒打都係靠最後果3-4秒..決勝關鍵
玩得多自 ...

楓哥 呢個我自己都唔明 我只可以話比你知
我見過呢個情況好多次 我亦都試過咁樣輸左
都係果句 棒打係有d情況解釋唔到 我只可以講
佢所訂既規則唔係必然

之前你話係經驗
但解釋唔到人地都唔明

解釋 ...

呢個情況我都覺得有d怪 我只可以咁講
佢訂立既遊戲規則並唔係必然

解釋
或者我用另1個情況解決比你知
點解唔可以同時係攻擊方+淘汰方
e.g 棒1人 老虎2人 雞0人 蟲0人
係呢個情況下 以你所講棒就會同時係攻攻擊方同淘汰方 結果會出現從缺
但以我所講 棒只係淘汰方 係呢個情況下老虎會羸
因為佢係計最少果格

原帖由 姜太人 於 10-9-11 01:10 AM 發表

又有個人話樓主錯啦...
唔係只有我話你錯...
台版ccb果陣已經係達人啦

咁我反問返你
係咩情況下會出現out3格既情況呢?
有請台灣棒打達人解釋解釋

靈唏 以我經驗同人數要重玩啵
做乜老虎唔洗死既
可能我仲係新手

原帖由 wilson2216 於 10-9-11 08:39 AM 發表

咁我反問返你
係咩情況下會出現out3格既情況呢?
有請台灣棒打達人解釋解釋  

我幫你答
OUT3既情況好簡單
棒3 老虎2 雞2 虫2
咁老虎係最細數目可以淘汰雞 雞又可以淘汰虫 虫再踼走埋棒
咁老虎呢?!因為佢前面個棒數目大過佢 !
老虎唔該留番低!係咁簡單! 傅說中既一1OUT3
遊戲ID:阿金

原帖由 wilson2216 於 10-9-11 08:19 AM 發表

楓哥 呢個我自己都唔明 我只可以話比你知
我見過呢個情況好多次 我亦都試過咁樣輸左
都係果句 棒打係有d情況解釋唔到 我只可以講
佢所訂既規則唔係必然

點會呀= =一定有得解釋既
除非隻捧打有BUG 但我未遇過
不過講起BUG 唔該GM搞搞個1秒入格都要死既BUG先啦

原帖由 177663281 於 10-9-11 09:20 AM 發表

我幫你答
OUT3既情況好簡單
棒3 老虎2 雞2 虫2
咁老虎係最細數目可以淘汰雞 雞又可以淘汰虫 虫再踼走埋棒
咁老虎呢?!因為佢前面個棒數目大過佢 !
老虎唔該留番低!係咁簡單! 傅說中既一1OUT3
遊戲ID:阿金

唔該晒阿金既解釋 呢個情況我上面亦都講解左
只係想知台灣棒打達人分享多d經驗
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 06:51 AM , Processed in 0.040158 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存