2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 貓狗情緣 煩請高手指教下 點教狗狗去次所
go

煩請高手指教下 點教狗狗去次所 [複製鏈接]

麻煩高手拍教1下 我隻係玩具順婦 2個幾月 返佐屋k 第2日了 我買佐支野 噴係佢要便便既地方 但佢都唔會走埋去痾 -.-只會通屋痾 請問用咩方式教佢去次所 同埋佢夜晚成日會叫 無人係度佢又叫  請問係唔係利誘佢 教佢去次所 定係用打打教佢去次所 同埋佢成日好似鍾意咬野咁 點樣解決   麻煩高手指教1下 謝謝

寵物大使 十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界

=3=又係Lee個狀況哦
岩岩養狗一定會問既問題哦…

係屋企你想佢去便便既地方放一蹋報紙
每次佢想去大小二便之前抱佢過去
慢慢佢就會慣左去報紙上面便便
就自然行過去便便的了

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

或者是去狗廁所也行。

原帖由 kristalltang 於 10-9-19 04:38 PM 發表
=3=又係Lee個狀況哦
岩岩養狗一定會問既問題哦…

係屋企你想佢去便便既地方放一蹋報紙
每次佢想去大小二便之前抱佢過去
慢慢佢就會慣左去報紙上面便便
就自然行過去便便的了

thx 但佢幾時想便便我都唔知 見到佢做動作時已經痾佐

寵物大使 十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界

原帖由 66903009 於 10-9-20 01:40 AM 發表

thx 但佢幾時想便便我都唔知 見到佢做動作時已經痾佐

=3=係咁聞地下
係同一個位轉圈

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

原帖由 66903009 於 10-9-19 03:02 PM 發表
麻煩高手拍教1下 我隻係玩具順婦 2個幾月 返佐屋k 第2日了 我買佐支野 噴係佢要便便既地方 但佢都唔會走埋去痾 -.-只會通屋痾 請問用咩方式教佢去次所 同埋佢夜晚成日會叫 無人係度佢又叫  請問係唔係利誘佢 教佢去次 ...

我係每次佢起身....食完野!!  就抱去佢狗廁所等佢去!!  

如果佢唔去  就1直冇得落黎!!   要有耐性@@

當佢去左...就比野食佢!!     佢依家自己去完廁所.. 我有時唔知!!  

佢會叫我...==  講比我聽     (佢係想我比野食佢)  

BB狗...牙痕..係會成日咬野!!  買d野比佢咬下!!   

我今天放佢入籠度 佢痾佐1次 我俾野佢食在放返出來 以為佢知驚 識得去果度痾 結果又係廳度解決 聽朋友講話佢聞到之前既味所以返去 我今日已經消毒佐地下 唔知佢點
仲有我想問下關佢入籠佢點先唔會不停叫 我次次關佢入去1下就心軟放返佢出來

原帖由 ivy﹍* 於 10-9-20 08:50 PM 發表

我係每次佢起身....食完野!!  就抱去佢狗廁所等佢去!!  

如果佢唔去  就1直冇得落黎!!   要有耐性@@

當佢去左...就比野食佢!!     佢依家自己去完廁所.. 我有時唔知!!  

佢會叫我...==  講比我聽    ...

謝謝   同埋你地有咩好既幼犬糧(貴婦既)介紹 最好可以送貨上門既 因為太重>_< 最好有網站睇下

轉貼既 真係好有用 但係我隻狗仔2個星期果時先識自己去次所>_< 得閒休息我去你度幫你教埋佢 你睇睇呢個野先

應該說引便劑不一定對每隻狗都有用,首先教導小狗千萬不能用打罵的方式,試想幾個月大的小狗也不過相當於人類小嬰兒的年紀,我想我們飼主應該有容忍牠犯錯的器量狗一般在1歲前由於牠的排泄系統尚未發育完全,如果沒有經過教導確實比較沒有忍耐的能力~
再者狗的記憶力是很差的,如果我們不是當場發現牠在做錯事,而是事後才發現的話,千萬不要打罵牠,因為牠根本不知道你打牠的原因是甚麼,甚至可能會認為在你面前大小便是壞事,而不敢在你面前大小便,卻背著你亂大~

小狗平常會去大小便的時間:
1)早上籠子放出來時 
2)午睡起來後
3)喝水或吃飯後10~30分鐘
4)遊戲中  

這幾個時間是牠可能會大小便的時間,先觀察自家的狗可能會大小便的時機,狗要大小便時通常會轉圈或聞地上,覺得牠好像要大小便時馬上帶牠到可以上廁廁的地方去方便(只能固定一個地方) 當牠正在上的時候提高音調誇獎牠很乖,或是可以在牠上完的那一刻給牠零食,讓牠知道這裡是主人讓牠上廁所的地方

在教導的過程中,如果牠大錯地方但你沒有當場抓到,這時也不要對牠生氣也不要對牠有所反應,用漂白水加100倍的清水稀釋漂白水將拖把稀釋的沾漂白水來清洗牠的味道,這樣牠才不會以味道來習慣~

教狗狗大小便的時間大概是牠剛到你家的時候就要開始訓練了,以下是幾點建議:

1. 先去買個狗籠,當作小狗的窩。如果你白天傲出門上班前,把牠放進籠子,等你回家後,才放他出來,放出來馬上讓他到指定地方大小便(不過裡面要放水,食物不用放沒關係,因為狗狗只要早上,晚上各吃一頓的話,就足夠了),沒有在指定地方大小便,就再放回狗籠子

2. 定時用餐的習慣也很重要,固定幾天定時餵牠用餐,這樣牠大便的時機會比較好抓,以後他便便的習慣可以控制在早上與晚上散步的時候,重點就是要花幾天的時間緊迫釘狗直到牠學會。早晚各餵一次,食物不吃就收走,因為食物放著,狗狗不會專心吃飯,因為隨時想吃都可以,如果不吃,收走的話,狗狗就會慢慢養成把食物吃完的好習慣,而且食物放著不收,很容易產生味道,屋子內的味道就很不好聞喔

3.餵完食物後,馬上把狗狗放到你希望他大小便的地方,比方說是鋪好的報紙或塑膠盆,狗狗剛吃完飯時,比較會有便便的欲望,你要耐心陪著牠,如果他走出你要他大小便的地方,你要再把它抓回去放好在指定地方,一直到它大小便完畢。你可以事先準備好狗狗喜歡的零食,當他在你指定的地方大小便,馬上摸頭讚美並且給她吃零食,這樣他就知道做對事情會有好的獎勵(獎勵牠作對的事情會比當年牠做錯事情再來責打他有用喔)

4.如果大小便完,你還有時間,可以跟牠小玩一下,再把它放進狗籠子。這樣的訓練要等到他養成習慣後,才可以從狗籠中出關解放(從他做對到養成習慣,至少要三四個禮拜的時間,等習慣養成就不用在關籠子,他自己就會到指定地方大小便了)

5.在牠習慣養成前,不要以為剛剛已在指定地方完成大小便,就把牠從狗籠子放出來無限制的自由活動,因為我們不知牠何時要進行第二此大小便活動,有可能狗狗被解放後,隔一兩個小時後,第二次大小便就又搞怪了,這是因為牠還沒有完全養成習慣

6.關籠子也是避免白天主人上班去,小狗在家亂搞的又抓不到現行犯的方法,有時候狗主人會認為把狗關籠子很於心不忍,但如果是一兩個月的行動不自由,換來良好習慣的狗狗,總比一時的心軟,讓它變成有壞習慣被人討厭的狗,每次做錯事就被K,要好的多吧。而且當主人不在家時,牠在籠子大小便,主人也比較好清理

7.另外再提醒,你的小狗如果以前沒被關籠子,現在突然要關牠的話,剛開始牠可能會在籠子裡亂叫,當他亂叫時,要與以制止,如果叫個不停,用布把籠子蓋住,讓他看不道籠子外的景物,千萬不要牠一叫,就心軟把牠放出來,那狗狗會誤以為牠只要叫幾聲就可以引起主人的回應喔!有問題歡迎發問喔~

已有 1 人評分威望 收起 理由
kristalltang -5 惡意灌水

總評分:  威望 -5   查看全部評分

我也很烦这个,我家的泰迪我网上的方法都用便了还是教不会。
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 07:23 AM , Processed in 0.034033 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存