2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 戀愛疑難雜症 請問我愛你點解?
返回列表 發新帖 回覆
go

請問我愛你點解? [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

我琴晚同我女朋友傾緊msn既時候...佢突然間問左我一個問題:[你知唔知我愛你點解?]   我即刻冇聲出..之後佢就同我講:以後明白咩係愛先同我講'我愛你'
可能我平時同佢講得太多..所以佢覺得聽到都冇乜野...但我真係好鐘意佢..好彩最後我地2個都冇事..但係我都想問下咁多位師兄,師姐..>>愛<<點解
我覺得愛係種感覺..想要呢種感覺長久..就需要大家互相信任,尊重,體諒......   不過我覺得如果真係有個種感覺的話..要做到後面d野都唔係一件難事..對嗎?

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 hokagi111079 於 10-9-22 06:02 發表
我琴晚同我女朋友傾緊msn既時候...佢突然間問左我一個問題:[你知唔知我愛你點解?]   我即刻冇聲出..之後佢就同我講:以後明白咩係愛先同我講'我愛你'
可能我平時同佢講得太多..所以佢覺得聽到都冇乜野...但我真係好鐘意佢..好彩最後我地2個都冇事..但係我都想問下咁多位師兄,師姐..>>愛<<點解
我覺得愛係種感覺..想要呢種感覺長久..就需要大家互相信任,尊重,體諒......   不過我覺得如果真係有個種感覺的話..要做到後面d野都唔係一件難事..對嗎?

呢個問題 而你所想的... 可以說是十分對 萬分對的...
但也.... 很看人的本質或特性來說的...又或是在某人的人生路上 有沒有學會如何去信任 ,尊重 或是 體諒

有些人 不是不想去做  而是不懂得...
或是過少 過份的 過火的 去做...
懂了~~~~ 就會去做   或是   適宜的去做了~

有些人 可能是天生就懂   有些人因家庭教育就懂...

有些人 甚至 有 愛 的感覺   但卻 始終 愛自己(自私的那種愛自己得過份)..
他不是不愛你..而是..難自控的 自私的愛自己  以自己為大  以自己為世界的中央~!
而這種人的所謂尊重..體諒.....  他自身已覺得是無尚的付出
但對感受的人來說...根本就不是那回事~!!!

所以 根本很難說得清..
只可以說是...
你懂不懂  會不會..或是 你好不好~~~
並不是 自己去說的.......

兩個人相處時...  你們的想法 做法   可會互相調至大家都適合..????
懂得調至大家都適合   那麼就是 好~!!

對方說你好  你就是好~!  也是很主觀性的~!!

就正如  我在這裡也快一年時間了~
我經常提及的 [了解]  [互相]     就是這個道理~!
你覺得是好的  對方未必會覺得是好的~!

譬如 你是一雙鞋... 那管你是老虎皮做的  意大利出產的
你沒權去品評 自己是否一雙好鞋..
而是 由穿鞋的腳 去感受 去品評~!
穿得舒服 穿得合適....  白飯魚也是一雙好鞋~!

已有 1 人評分威望 收起 理由
hoyin2234 + 10 鼓勵

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

現今社會的[我愛你]=你有我喜歡的地方
而不是古代時的 請跟我走埋下半世既路~
這一刻我是愛你.這就是最緊要

回復 2# ☆可兒☆ 的帖子

我想我開始明白點解佢會問我呢個問題了...唔該曬

原帖由 lapya74 於 10-9-22 05:09 PM 發表
現今社會的[我愛你]=你有我喜歡的地方
而不是古代時的 請跟我走埋下半世既路~
這一刻我是愛你.這就是最緊要

唔知點解覺得你講既野好岩聽...哈哈..又學到野

我愛你 ..

就系 每個人都吾同

可能 我會為你付出1切 愛

各個人觀點都吾同

睇開D啦 呢D野
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-14 10:48 AM , Processed in 0.029388 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存