2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 童話交流區 應是被騙了 心情很低落.
返回列表 發新帖 回覆
go

[其他] 應是被騙了 心情很低落. [複製鏈接]

前日有個人話收我既童錢 要14e左右.
佢話佢係澳門 匯錢過黎要2日, 結果我信左, 我一直無拎對方電話, 只係比左自己電話人地.
今日佢sd左張好朦既入數紙黎, 叫我睇, 對岩名, 幾錢, 入數時間, 銀行No.
結果我就出左事, 本身憑一個信字諗佢唔會呃啦, 當初都叫佢影再清d既, 或者掃瞄一次比我睇, 不過佢又話無.
點知一下之間無左13e5左右.....
當比完之後我問佢拎電話, 廢事有咩問題可以打比佢, 佢比左電話號碼我, 但我無即時打過去.
當我133試打個時, 無宜個電話, 之後game度鴿佢, 又無左宜個人, msn 亦都off埋.
心知不妙既時候, 已經出事了....
佢msn 係  bby0431@hotmail.com  
佢game名叫 狼煙 , 我想問下有無人識佢, 知道佢有咩正身?

老友!!節哀順變.....童話夠哂童真!!人就越黎越窮心!!!理由只得一個,你遇到個超級老騙子了...

回復 2# 真島哥 的帖子

我只怪自己太蠢了.
之前一路有賣開野, 好多時未去check數, 叫人sd入數紙黎, 睇入數紙, 見岩名岩數, 咁就憑個信字比錢人.
點知今次真係太蠢太心急出事了 , 不過 錢總會賺返既, 只係時間問題.
宜家只係覺得心好痛, 自己太蠢, 咁都可以比人呃到..
宜個教訓真係貴, 要成三千蚊幾的.........

其實都唔係話冇辦法拎返果13e既,不過肯定大工程囉,睇你想唔想拎既o者

回復 4# 真島哥 的帖子

電話是假的, msn是新申請, game acc 已del, 仲有乜野辦法呢請問?

佢有SD比你睇果張入數紙架嘛,只要有呢張紙,仲可以証明到

回復 6# 真島哥 的帖子

張入數紙係假既應該.
如果唔係佢都唔洗咁心虛啦 ~ 不過我有報警既意思.
不過我諗十成唔會拎得返任何野

*****如果你想搞大件事的話,,,,,1,報警備左案先<<對你有好處既日後,第日先報,好易比人問起,點解當日唔通知警方,,2,留低佢同你MSN傾過既野,3,佢SD比你睇果張入數紙,你可以SD/印出黎去警管搵人幫你放大/整清楚O的,4,佢既人名你可以鴿/悄GM008,叫佢幫你查下呢個人DEL AC前既數據交易紀錄做『証明』<<方便日後真係要証明果陣一早有係度!~5,我認為大拿拿13E左右,真係唔係小,雖然『你』覺得冇左可以再搵過,但係咁樣會引來更多既犯罪者犯罪,貪念一起,下個受害者更可憐,『我』係認為你有時間又覺得要拎返的話,係可以報警,睇下幫唔幫到手,就算真係唔夠料幫,起碼用左最後努力...對得住自己良心先!!<<<<<呢樣野我認為好重要,一切睇你做法..別失望,越唔自在越有意外

回復 8# 真島哥 的帖子

首先謝謝你.

不過我會係星期一, 最後睇下佢有無入到數, 雖然我認為佢一切心虛既行動已經表明左係呃我.

如果星一無入數, 我可能會報警, 不過有無C兄可以比D 提議我? 有無人試過好似我咁比人呃野又報左警?

如果我報左警 之後我會上黎再交代返d情況 , 不過要等到星期一.

總之佢所有同你接觸過既電話/MSN/等等既野,唔好DEL,因為你應該知道,IP/數據係逃唔過電腦既追查<<<呢樣野夠唔夠精!?  有冇聽過一條罪叫執而不報<<<呢條友仲衰過汁左唔報案 ,都算係罪,警局會受理

原帖由 hkopend007799 於 10-10-2 11:48 PM 發表
首先謝謝你.

不過我會係星期一, 最後睇下佢有無入到數, 雖然我認為佢一切心虛既行動已經表明左係呃我.

如果星一無入數, 我可能會報警, 不過有無C兄可以比D 提議我? 有無人試過好似我咁比人呃野又報左警?

如 ...

我想問下,佢係咩銀行入比你/你又係咩銀行,因為唔同銀行入數比對方,時間只需要『最多』1日到...應該話...雖然今日星期六..但係佢DEL左人物..MSN...電話就知中哂招..

回復 11# 真島哥 的帖子

佢係澳門既中銀過比我香港既中銀.
上網睇過 澳門匯黎香港都要一兩日時間的.

我明白你心情....可能你仲認為星期一會收到...但係SORRY...我都係覺得..你唔好有呢小小既希望啦...電話假MSN新開人物DEL埋..何來有咁既事..
我都好同情你...但係我就覺得...唉...有時有啲事情..真係有因必有果...真係冇入數比你果陣,你先報警就可能遲啦...因為時間一過左,係追唔返

回復 13# 真島哥 的帖子

首先, 報警都要講證據架嗎, 所以我諗應該要等到星一先得, 到時佢先受理既..

你而家咁既心情,我都唔想同你討論報唔報住..因為我『個人』就覺呢...早小小比差佬接手會比較好...其實你自己好明白...都矛盾緊報定唔報..但係你都要知道,如果我地市民有証據,仲駛乜要差佬,我地自己拎証據比法官,法官CALL 拉得人入去受啦,O岩唔O岩先~?

回復 15# 真島哥 的帖子

雖然你講得無錯, 不過都要 個個買家真係無入數我報警先有用架, 如果佢真係入左數我又報警(雖然已經無希望), 咁就麻煩了.
我如果報, 應該係打去 科技罪案組(TCD) 報 !

其實唔係架,你對有懷疑欺騙既文件,係可以交比警方幫你証實的<<<重點,其2係就算真係入左,咪最多係一埸誤會,你同差佬果面講返理由原因,就可以DEL左個FILE的,你打去TCD 啲人唔會彩你- -一定要經由報案室SD過去,先會幫你跟下咁

我上網睇係話 科技罪案組(TCD) 專查宜D, 有個熱線既, 最多聽日打去問問!

係會查...但一定HEA查囉...因為佢唔知你真定假...最好報案室SD過去係最快...應該話,你打左去報案室果度,叫佢開FILE..再扔去TCD果度會比較好...不過點都好...越唔自在越有意外...訓教了..再見

回復 19# 真島哥 的帖子

點都好, 謝謝你, 晚安了.
遲D再係度傾.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-31 11:21 AM , Processed in 0.034744 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存