2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 鼠兔樂園 新寵物~呀木
go

新寵物~呀木 [複製鏈接]

買左返黎2星期, 不過佢好驚我, 不過洗籠果時同佢玩下右唔冇咁驚WO
點解叫呀木, 因為佢成日企係同一個位唔行唔食唔飲
重有有咩方法令佢冇咁驚

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

佢岩岩先返到你屋企2星期,佢未有咁快習慣,慢慢黎啦^^
如果佢唔抗拒你,俾野食前可以摸摸佢,等佢習慣你d氣味

你有冇買廁所俾佢用呀?
貼多幾張相可以分呀~

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 大餅^0^ 於 10-10-4 11:47 PM 發表
買左返黎2星期, 不過佢好驚我, 不過洗籠果時同佢玩下右唔係咁驚WO
重有有咩方法令佢冇咁驚
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs673.sn ...

養天竺 有問題時 歡迎隨時搵我交流

買左幾多錢呀 我係我熟識既鋪問過你依個捲毛多轉品種 4~6個月大 大約350~450 看色分價

影多d相啦

唔好用報紙+木碎底 日日換都臭死你 因為小天便便同尿尿 比兔更多

你換一隻環保軟身紙底啦 咁就可以捱幾日換一次

如果你買個廁所俾佢用 效果會好一半 但小天係唔同兔仔一樣 下下都廁所方便

要有少少技巧同手段 盡可能要佢知道尿尿要廁所 而便便就一定冇辦法 小天同倉鼠一樣到處痾便便既

只有尿尿可以教盡量去廁所而已 但一定要好花心機 我都係日日教 教左半年先叫做 大部份到廁所尿尿

記住小天係一種冇咩記性既小動物 唔好諗住有得教到熟 佢做到6~7成已經唔錯!

而小天主要食糧一定係草 草同水不能斷 菜瓜乾糧之類唔好太多 你可以每晚俾一d佢當做吸收維他命就ok 千萬不要寵壞佢口味 如果唔係好易生病同絕食

而小天亦係天生小膽鬼 所以唔好太強迫佢同係熟絡住 友情慢慢建立 太強迫性抱抱或大聲呼喊 有機會嚇爆膽死嫁

==============================================================================

暫時分享到依到 有唔明再交流啦

我小天宜家係唔關籠門瞓 已經好似養狗一樣 亦唔怕陌生人 仲要成日叫人抱 要人按摩 問人拎食 仲會叫我開冷氣 因為佢知道部冷氣機係邊到

一到夜晚大約7~8點就會坐係冷氣機下面 頭向上望住部冷氣機 陏都唔陏下 見我地冇反應就會行埋黎叫幾聲 問佢咩事 佢就走返去個位坐係到頭向上又

望住部冷氣機 如果開左之後 佢就會好安心係個廳瞓覺 係佢身邊行過都唔會理你

如果我坐瞓係梳化上睇電視 佢口啖啖仲會企高扶住個梳化邊望住我 唔理佢 佢又會出聲喊好過癮 我同我小天有今日都要成大半年先開始熟絡

成年多就成朋友 樓主俾心機啦 唔急得嫁

(ps.最好單人飼養 因為佢冇伴時 會更快同你建議友誼做朋友)

原帖由 小嫻兒o 於 10-10-5 01:49 AM 發表
佢岩岩先返到你屋企2星期,佢未有咁快習慣,慢慢黎啦^^
如果佢唔抗拒你,俾野食前可以摸摸佢,等佢習慣你d氣味

你有冇買廁所俾佢用呀?
貼多幾張相可以分呀~

我都想貼多幾張, 但係佢差唔多PO屎都係好似第一張咁
原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 10-10-5 02:24 AM 發表

養天竺 有問題時 歡迎隨時搵我交流

買左幾多錢呀 我係我熟識既鋪問過你依個捲毛多轉品種 4~6個月大 大約350~450 看色分價

影多d相啦

唔好用報紙+木碎底 日日換都臭死你 因為小天便便同 ...

我係I LOVE免仔到買190炸

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 大餅^0^ 於 10-10-5 09:55 AM 發表

我都想貼多幾張, 但係佢差唔多PO屎都係好似第一張咁

我係I LOVE免仔到買190炸

好平wo 小天幾大左右

原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 10-10-5 10:01 AM 發表

好平wo 小天幾大左右

應該都係你所講4~6個月到掛

(1樓打錯左, 我係想講洗籠果陣同佢玩佢右冇咁驚先岩)

原帖由 大餅^0^ 於 10-10-5 10:05 AM 發表

應該都係你所講4~6個月到掛

(1樓打錯左, 我係想講洗籠果陣同佢玩佢右冇咁驚先岩)

4~6個睇落好似太大隻咁 係唔係個籠大妯反應關係呢

我長毛品種我買左800 呵呵

原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 10-10-5 10:08 AM 發表

4~6個睇落好似太大隻咁 係唔係個籠大妯反應關係呢

我長毛品種我買左800 呵呵

可能係我放得太埋影姐, 800蚊好似真係貴左D

原帖由 大餅^0^ 於 10-10-5 10:12 AM 發表

可能係我放得太埋影姐, 800蚊好似真係貴左D

因為有打針卡 有出世紙等等 同埋品種+色澤問題 而且仲拍過電影海報

所以我接受個價錢

我隻品種係t1種
http://www1.2000fun.com/bbs/view ... &extra=page%3D1

原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 10-10-5 10:38 AM 發表

因為有打針卡 有出世紙等等 同埋品種+色澤問題 而且仲拍過電影海報

所以我接受個價錢

我隻品種係t1種
http://www1.2000fun.com/bbs/view ... &extra=page%3D1

有冇PO過張海報上黎, 分享下好WO

原帖由 大餅^0^ 於 10-10-5 12:19 PM 發表

有冇PO過張海報上黎, 分享下好WO

我post過呀 今晚我問問老婆係咩戲先 到時你上網就搵到

係一套外國用鼠做主角既電影笑片 香港方面就搵左5隻天竺bb做海報

原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 10-10-5 03:13 PM 發表

我post過呀 今晚我問問老婆係咩戲先 到時你上網就搵到

係一套外國用鼠做主角既電影笑片 香港方面就搵左5隻天竺bb做海報

其中一隻就係你果隻拿

原帖由 大餅^0^ 於 10-10-5 04:45 PM 發表

其中一隻就係你果隻拿

係呀...果時應該大約2~3個月左右 如果你知邊套戲搵到宣傳海報 就會一眼認得我隻小天

因為5隻小天中 只我一隻係長毛同香賓金身白頭小天

據我所知道 我養果隻小天係佢物種屬原色種 宜家好多都混色種了 商人都太無良 所以價錢都可以偏低 大量繁殖但不顧原色物種 唉........

原帖由 ☆魔鬼皇☆ 於 10-10-5 07:14 PM 發表

係呀...果時應該大約2~3個月左右 如果你知邊套戲搵到宣傳海報 就會一眼認得我隻小天

因為5隻小天中 只我一隻係長毛同香賓金身白頭小天

據我所知道 我養果隻小天係佢物種屬原色種 宜家好多都混色 ...

本身都有一隻全白色, 但係佢隻眼唔多精神, 所以買左呢隻

原帖由 大餅^0^ 於 10-10-5 10:21 PM 發表

本身都有一隻全白色, 但係佢隻眼唔多精神, 所以買左呢隻

好彩咋 全白你會後悔 除非你每3~4天同佢沖一涼啦 如果唔係會俾尿尿搞到d毛黃晒

同埋我係相中見到你用報紙+木碎底 聽我講轉啦 一來好易臭 二來都見到你既小天底毛濕濕 一定係俾尿尿浸到

一定唔會係好事 好易皮膚病或脫毛 如果唔換或材 你就加底板俾佢啦

依到係我小天既舊相 宜家個樣都唔同晒 因為俾我剪短左d毛毛 同埋個籠入面既擺設都唔同左位

但你可以睇下既係...我用既底材同加左或板 都有相係到
http://www1.2000fun.com/bbs/view ... &extra=page%3D5

睇返3月份既相 我先發覺我小天長大左不少 現體型比相中更大一點 呵呵

w0w好得意

原帖由 大餅^0^ 於 10-10-4 11:47 PM 發表
買左返黎2星期, 不過佢好驚我, 不過洗籠果時同佢玩下右唔冇咁驚WO
重有有咩方法令佢冇咁驚
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs673.sn ...

佢個名令我諗起頭文字D既杜文澤

超可愛~~~

原帖由 銀河戰國 於 10-10-7 05:54 AM 發表

佢個名令我諗起頭文字D既杜文澤

大家都傻下傻下咁
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-6 01:34 PM , Processed in 0.036302 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存