2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 水族歷奇 新手第一次開缸 ,, 請各位指教
go

新手第一次開缸 ,, 請各位指教 [複製鏈接]

24"缸 ~ 行桶濾
開缸係父親喜歡 , 希望魚仔健康成長 , 所以請教各位巴打
開缸果晚有5條紅蓮燈, 好似有2條係新燈...
2條唔知咩鳳凰 (因買魚時我無在場)
仲有2條好似鯊魚仔咁 , 仲有2條差唔多既魚 , 不過透明既
個咀向下吸吸下, 聽講係食微生物
仲有十隻蝦仔左右
開缸果晚睇溫度計 26度 , 所以無放暖管 。
家人都認為唔需要當晚餵魚糧比佢地食。
但係凌晨無開燈時, 我見到條新燈追住條紅蓮尾 , 好似咬佢咁
第二日起身見到死左一條紅蓮 同一隻蝦仔被分開兩截
請問點解會咁既??? 係咪D魚太肚餓??
上網睇紅蓮燈要生存o係弱酸環境 , 咁樣混法係咪錯左??

已有 1 人評分威望 收起 理由
封之介 + 20 鼓勵

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

我就唔太建議魚蝦一齊養
因為水又唔算深  2者好易打成一片
釣魚同蝦你都應該知點解吧 =]

魚就保乜問題
打同唔打都分別不大  打唔死的

原來當日死既果隻蝦...應該係脫左殼@@
因為問番屋企人,  原來死左3隻都係空殼黎!! 佢地以為死左
今晚又死左條新燈....點解連死2條都係新燈黎架.. 係咪好難養

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

呢個做法夠嫁啦, 你屋企人無做錯

新開缸死魚死蝦好正常, 因為d水既物質會不斷有好多變化
大概一個月後會開始穩定

只係你養緊既魚蝦大部分都頂到呢d變化先唔會太易死
新燈係比較難養, 死先係正常

另外你呢個環境會慢慢變成弱酸嫁啦

原帖由 BOBBBY5555255 於 10-11-22 11:00 PM 發表
呢個做法夠嫁啦, 你屋企人無做錯

新開缸死魚死蝦好正常, 因為d水既物質會不斷有好多變化
大概一個月後會開始穩定

只係你養緊既魚蝦大部分都頂到呢d變化先唔會太易死
新燈係比較難養, 死先係正常

另外你呢 ...

bob大 , 而家個情況已經變左好多...
先是兩條鳳凰染上風寒 , 已知要升溫去醫佢 ,
後者是剛剛家人見到缸底魚糧發霉, 於是乎用左好多方法去清 ...
最終搞到成個缸都係發霉魚糧飄下飄下 ...
佢地最後決定重新開缸... , 用左個大鐵盤 , 拎左魚缸入面D水暫時養住D魚同蝦...
一齊搞左2個幾鐘先搞完個缸.... 加左D去氯劑(因為D魚o係個鐵盤好似就黎死咁!)諗住快D清左氯先
等左1個小時左右先放番D魚落去, 中間我有嘗試打氣比佢 (拎個杯仔載入面D水再高少少咁打番落去)
最後都死左2條紅蓮 , 而家有2條紅蓮半浮沉... 但見佢個鰓有開合 ... 諗住睇下聽朝會唔會有轉機
其他魚就好驚咁 , 有時會忽然衝上缸頂又落番去 , 有D就游到邊邊角位匿埋
好驚佢地會死哂...唉 ...

以下係重新開缸前狀態:

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-7 05:59 AM , Processed in 0.027740 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存