2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 來為gamania提出意見吧!!!
go

[其他] 來為gamania提出意見吧!!! [複製鏈接]

fez現在的情況我相信大家也很清楚
原本人數已經減少中,現在出了龍之谷.更不用多說.
但我相信gamenia對fez並唔係抱住放棄既態度
由龍之谷開服後不斷搞活動同開放國家商店等等.
令我覺得gamania唔係想放棄fez專注龍之谷.
而係想龍之谷同fez兩邊都一齊上.
因為龍之谷有疲勞度,
所以我覺得gamania係希望疲勞度0左之後黎fez打國戰.
但係暫時睇落,衣支歌仔唱得唔夠好聽.

近期gamania幫fez搞左d活動,召喚祭,ob祭等等.
希望多番d人玩,但偏偏相反.因為衣d活動基本上不夠吸引,什至因為衣d活動而令玩家更唔想玩fez.
雖然衣d活動唔成功,但至少我覺得gamania對fez仲有個心係度.
而上線活動..我覺得基本上沒什麼用.也只是在掛機.那些上線+國戰的活動也是一樣,掛機+掛水.
只會令國戰更不尋常.

始終fez有其他遊戲取代唔到既原因.你同我都好清楚.
而且我地都見到日版既版本更新,裝備更新等等.
令我地對港版亦有所憧憬.這也是我們留在fez的原因.

而現在港版小人玩既原因.除左龍之谷既影響之外.仲有其他原因.
包括各國人數不均,導致實力不均.令玩家無論輸還是贏,都感覺很乏味.
另外就是裝備,更新點裝次數太少,只利用國戰商店/輪盤的途徑更新.
而機率亦不高,令玩家更難擁有新裝備/武器.
先表明一下,我不是反對gamania利用國戰商店/輪盤的途徑來賺錢.
因為這對一間公司來說並沒有什麼不妥.我覺得玩家亦不能抱怨.
因為這始終是一個正常的交易.用錢買一個希望,而獎品表亦有列明清楚.
希望落空也是正常的事.除非沒有一個人抽中過獎品表上的物品,不然我覺得沒有問題.
利用國戰商店/輪盤的途徑來賺錢我覺得不是問題.問題是應否讓玩家只從這兩個途徑獲得裝備.
簡單來說就是點裝也有更新的需要.

以下是我覺得fez可以試試的方向.
1.處理各國人數不均的問題
    由於角色在某一國家中lv已經不低,亦沒有那麼多時從升.導致每個玩家都知道的人數不均問題,但又不能解決.
  而我亦覺得轉國服務是必須的.如果不提供轉國服務,人數不均的問題不能得到解決,最後做多少活動/更新多少裝備也是徒然.
    如果真的推出轉國服務,我會建議這一點.
  (5個國中,假設E國最小人,A國最多人,A>B>C>D>E.從A/B/C/D國轉去人數最小的E國為免費.相反,轉去A國為最貴
     當然要乎合人數的限制,{先清理一些多餘的角色,例如半年沒有開過的20LV以下角色},然後取5個的平均數,例如200,
   A國原有250人,則不能將角色轉去A國.什至轉國送裝,送石等{小財不出,大財不入})
2.裝備
     上面說了,國戰商店和輪盤外,點裝也是需要的
3.A石
     個人覺得A石可以直接購買外,可以在輪盤抽到.x5吧.
4.活動
    以下是我個人構思的活動(雖然不知道是否可行,我也盡管提出吧)
    轉國服務後
    (i)以國家為單位作長時問的一個活動.
      以一個星期為單位,該星期贏國戰分數最多的國家,在下一星期將會獲得雙星/雙經的國戰優惠.
      而第二個星期贏國戰分數最多的國家可以在第三個星期獲得雙星/雙經的國戰優惠.
      當然.第一個星期的勝利國只有獲得第二週雙星/雙經的國戰優惠,
      計分方式為2分,1分,0.5分.整場國戰中過峰時60或以上人數在場則勝利得2分.超過20人+小過60人在場則勝利得1分.
      20人以下則0.5分

以下這個我相信可行性不大   
    (ii)以團為單位.中土設立特別的3-4個場作為團戰之用.場地由團長報名.而報名的限制是,該團人數超過100
     同時上線人數為至小30.例如8:00pm上線人數多於30人,則可報名參加9:00pm的場次.以一個月為單位.
     勝出最多的團可獲得雙星+雙經的國戰優惠.連同活動(i)就是4倍,開書更爽
     詳細的內容先省略吧.因為不知道可行性.

大家一起來發表一下意見吧.
不管你覺得是不太可能也可以提出.至小也是一個方向.
但也不要太over...
這個帖我希望正能量可以多一些,大家也不想fez倒的,對不.
ps:希望大家用gamania/遊戲橘子來代表代理商.
已有 5 人評分Good 收起 理由
鈴奈 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!
skytim + 2 真.字海 慢慢睇先-.-
禧尐 + 1 重點係 日本批准先得=-=
icer-power + 2 同意
1peter1 + 1 支持你~~~~~

總評分:  Good + 8   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

d活動似趕人多過吸人 呢點我絕對同意

之前就3隻死靈 依家就垃圾ob

回復 1# 花帶桔 的帖子

最後果個真係無咩可能

當有正能量, 個人就會變成正_樣

簽名被屏蔽

2.裝備
     上面說了,國戰商店和輪盤外,點裝也是需要的
點裝冇乜可能...

回復 4# 10654132 的帖子

好凍

我都贊成開放轉國, 等D 弱國多D人

原帖由 快圖美 於 10-11-22 06:12 PM 發表
唔知講咩好
不如你打份報告書比gamania
係到講冇用的

初音成日上2kfun的a___a
已有 1 人評分Good 收起 理由
13313313333 + 1 上又點丫?D玩家講左咁耐A石咪又係唔下架!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

阿桔

原帖由 lung2012 於 10-11-22 06:28 PM 發表
我都贊成開放轉國, 等D 弱國多D人

可能會倒番轉

取消用點買a石

吾要咩過3關 召喚祭 方尖塔活動
好似台灣咁出個惠惠子NPC(可免費轉職) 我就覺得好耐玩
已有 1 人評分Good 收起 理由
Tsuna34416912 + 2 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 2   查看全部評分

國戰商店都慣左啦
睇亞橙哥都唔會出D裝響輪盤

而家只有1個期望
就係A石下架
有A石響身果D就回番D寶石俾佢地

A石取得方法變更
例如前排掛機3日 送攻A 防A 星水 命之橙火咁
又好似N年前情人節活動
抽新娘新郎裝果陣
有機率抽到A石

A石擺道具店買真係

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

為了增加玩家買點裝,我們決定推出免費轉職!
為了增加玩家抽輪盤,我們決定增加輪盤機率!
為了增加玩家的流量,我們決定推出遊戲廣告!
為了增加遊戲耐玩度,我們決定推出雙星雙經!

新增系統:
中立海之釣釣樂!
玩家只需用500寶石購買魚竿(永久).
再用200寶石購買魚餌(消耗品),
就可以釣到咬著石頭的魚!(攻AX5,BX10,CX15 防AX5,BX10,CX15 建AX5,BX10,CX15 血AX5,BX10,CX15 魔AX5,BX10,CX15 召AX5,BX10,CX15)

空中之城!
玩家只需用500寶石購買飛行器(永久).
再用200寶石購買空水壺,
就可以收到各種水!(星紅X99 星藍X99)
已有 2 人評分Good 收起 理由
T_Aki + 1 路尼亞戰記??
skytim + 1 我中意咬著石頭的魚 xd

...由壓測開始,橙就一直俾人問候到依加
其實做到今日咁嘅爛局,有唔少因素

外在因素:

- 無限輪盤流
    無記錯早期嗰陣,有部份日版嘅寶石靚裝都變左港版輪盤裝
    橙當玩家on9,自然有知情人士睇唔過眼出黎爆大鍋
    只係當時FEZ仲算係盛年期,所以先冇大量流失玩家

- 萬惡國戰商店
    其實同上面講嘅大同小異,只係輪盤-->國戰商店咁啫
    一D係日版受歡迎嘅裝,就俾橙放左入國賤商店,逼你焗住用真錢抽
    睇下早排嗰套小夜曲就知橙手段有幾厲害
    類似嘅情況仲有國商地精裝,拳手金幣裝
    好地地係日版唔洗用錢買嘅野,港版居然變左唔俾真金白銀都買唔到嘅野
    亦因為咁引起部份玩家不滿 (當然依然有唔少人好樂意咁繼續進貢D錢俾橙橙洗 )

- 搞活動無誠意
    日版曾經有搞過唔少活動,召喚祭,1.5星戒週,75 vs 75等等
    但就唔知橙橙係無權修改活動細節
    定以為全部玩家都係崇日狗,一跟住日版出活動就high到噴水
    所搞既活動無考慮過係港版運行會有咩問題
    最熟悉嘅例子就係今次召喚祭
    場場淨係見到3隻死靈掃場,騎士呀龍呀嗰D就出一下招都提心吊膽
    因為一唔留神就屁股一痛然後讀秒
    咁嘅活動仲強逼玩家玩3-4個星期,結果就係搞到有人寧願玩少一排都唔去參與尼個活動
    其實係咪GM自己平時輪唔到出死靈,所以先搞個咁嘅活動黎過癮咋 ?

- 賣道具唔理民意
    有睇開FEZ近況都知,早前陸版同日版因為玩家強烈反對出新道具破壞平衡
    所以嗰堆護身符,特強藥水全部都胎死腹中
    反觀返港版,由出A石開始嘈到依加FEZ就執笠
    依然見到有堆有米仔場場上A石打國戰
    FEZ所謂「考技術」嘅地方居然係建立於有買A石嘅前提下
    A石面前,真係連有技術嘅窮人都要_ _

至於內在因素不外乎

低LV無人罩,踢
唔滿攻滿防上前線,踢
隊友無位入,踢

結果FEZ其實就係教緊班未入社會做野嘅中學雞們
做人要有錢(入A石打國戰),如果唔係就會俾人蝦
做人要靠邊企(入大部隊),咁樣就話之你前線起死門定低lv上前線送人頭,其他人踢極都踢你唔走

另外想講下嗰班用到$1000↑,只係為抽一套裝嘅人
其實你地知唔知點解你地用嘅錢越黎越多?
就係因為你地養大左橙嘅胃口
每次出親真錢抽靚裝就見到有人不停吊緊橙
而同一時間又會見到國戰多左唔少人著左尼套裝
明知係唔合理嘅事,都仲一味出錢死抽爛抽(當中更有唔少人係一路吊一路抽)
橙見到佢個抽裝活動出得再難中都會有水魚無限量buy佢
在商言商,你會唔食住上?

如果你係做緊野,拎緊自己錢黎抽嘅人
依加樓價咁高,趁後生就儲多幾個錢
到你日後生活穩定左,你方到時無得你玩咩
如果你仲係求學階段,問老豆老母拎錢黎抽裝嘅人
你無得救架喇,廢事多講
已有 2 人評分Good 收起 理由
LoK.) + 1 字海 加完再睇文
skytim + 1 港版FEZ執笠果時應該重有a石 ...

原帖由 花帶桔 於 10-11-22 05:54 PM 發表
fez現在的情況我相信大家也很清楚
原本人數已經減少中,現在出了龍之谷.更不用多說.
但我相信gamenia對fez並唔係抱住放棄既態度
由龍之谷開服後不斷搞活動同開放國家商店等等.
令我覺得gamania唔係想放棄fez專注龍 ...

轉國幾岩...

可以平均返五國人數!!
支持

又見到對fez 有heart的人了~
在下十分支持你
但gamania 最有可能改到ge 野係A石
and 轉國有好有唔好....

十週年勳章(賀詞)

轉國..?
好老實..
港服人就係得咁多..
鐘意玩強國既..一早就轉左,
留守既..一直都留守原本既國家..

有邊個會去轉呢...?
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-22 12:42 PM , Processed in 0.045477 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存