2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 喜愛fez的老玩家 (字海!!)
go

[其他] 喜愛fez的老玩家 (字海!!) [複製鏈接]

我是一個由fez封測就開始玩到現在的老玩家, 自問玩過不少的online game, 但每次玩不到幾個月就會厭倦..然而唯獨fez能讓我留下來兩年多, 一直沒有放棄..
誇張一點我見證了fez由封測到現在的各種興衰..fez有自己的一套歷史, 甚至是回憶起來也使人感到熱血沸勝的歷史..我喜歡fez....

現在fez面臨我從未見過的衰退..無法想像那個在線人數的數目..竟然可以是如此不堪..
很多人說fez的人流大部份也被龍之谷搶走了..我很懷疑龍之谷的魅力所以便親自己嘗試一下這隻大受好評的遊戲, 玩了一星期後的感想就是..已經厭倦了, 那種無
止境刷副本刷裝備令我感到無聊..我並不是要說龍之谷的遊戲系統差之類的..也許是因為玩過了fez所以已經對其他類型的遊戲不大感興趣了..

很多人說fez還不是打仗打仗打仗有甚麼新意的? 我個人對這種說法並不同意, fez的每場國戰也是獨特的, 那怕地形一樣然而變化不同, 每場國戰也會有其自己的變
化..而我們玩家就是要依照戰場的各種變化來作出各種應對, fez更可以令每個玩家運用戰場上的地形, 回想起自己第一次運用各種高低起伏的地形逃離了追殺我的一堆
敵人, 甚至運用地形擊殺追殺自己的敵人, 那時的興奮是從來未有過的, 一款自由度如此之高的遊戲實在叫我喜愛..

有些人說a石無雙..摧毀戰場平衡, 我個人並不否認a石的可怕, 如果敵方是全軍a石的話..無疑那場國戰我方必輸無疑, 然而a石強大由如何? fez是靠技術的..“那家伙5a啊, 自己不夠打嗎? 我們幾個一起打!” 我個人認為至今為止沒有一款遊戲可以比fez更能說靠技術, 就以近期大熱的龍之谷為例, 大家都說龍之谷靠技術, 然而我親身嘗試過龍之谷的競技場, 大家都是二十級的玩家, 敵對全身的裝備都不知是+幾+幾了..就是一堆沖裝怪胎, 根本就是完敗!! 這叫做靠技術..也許是我技術不到家, 那難道連我的隊友也是? 反看fez, 縱使a石無雙, 然而能發揮a石的真直威力的機會其實並不多, 只要我方齊心協力, 對面的5a怪看到我方一堆還是只有夾著尾巴向後退..

fez的平衡在於每個人無論任何級數都只有1000hp(排除各種加血石)100pw, 並且每個人也能輕鬆頂防頂攻, fez的遊戲性在於合作和技術以及戰略, 沒有無雙這回事, 甚麼a石無雙? 你一個能打多少個? 還不是要依靠己方互相合作一起壓線a石才能發揮效用..

fez另外有一個我喜歡的系統(也許也不可說是系統= =)就是儲裝, 不像其他online game, 有新的強的舊的裝備便賣掉丟掉, fez不會, 每個玩了fez一段時間的玩家都應該有自己的裝備和武器, 有些人的裝備多得甚至可以開店舖了= =
實說我個人並不是在fez上用了很多錢, 兩年多大概也不到1300元吧, 然而我也有自己的不少裝備, 有寶石裝也有用星戒抽的輪盤裝, 我想有不少人也和我一樣有相同想法, “擁有不同的裝備, 配塔出更多款式”  我覺得這也是一種樂趣..

我喜歡玩fez, 正因為喜歡所以希望fez能一直做下去, 真心希望所有也對fez有愛的玩家也能回歸fez, 也許大家認為橙橙騙錢, 但不能用另一角度看嗎? 橙橙騙錢也不是第一天的事了, 不管你玩他的甚麼遊戲也好還不是會被各種手法騙錢, 那不是一樣嗎?

雖然我個人也認為橙橙有一點過份, 在商言商是過份了一點..即使現實是需要有收入, 但某種活動還是過份了..
我只是一個fez的老玩家, 今天也只是出來說幾句我對fez的感想, (不止幾句了..= =)如果有看了全文的朋友, 我相信你也是對fez有一份感情的..^^

已有 37 人評分威望 Good 收起 理由
火炎仔仔仔 + 1 支持你!下次繼續^_^
阿穎 + 1 這個good是我給你的小支持.
淡彩x無華 + 1 希望上A石既單位死亡時 會減少更多國血
天津八雲 + 1 支持你!下次繼續^_^
miniyung220 + 1
零度瞅一 + 2 感謝分享!
路人荿 + 1 我會回來!!!
Oo打乜月翏oo + 1 請報上id =]
Cry‵櫻 + 1 精品文章
khsora + 1 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 5  Good + 44   查看全部評分

受到警告
好多字

yes 鐘意玩 其實都會繼續玩
唔鐘意 講乜都哂氣

十週年勳章(賀詞)

輕輕一推

FEZ

5a唔名怕,冇大團先可怕...你諗下一個國家最大果個團都係2打6,作為已經半放棄既街人,真係好可怕...

十週年勳章(賀詞)

有時見到風影大人,雖然入哂5a
但只要多1個人幫手,未又係死!!
a石對我黎講唔算重要,雖然銀行有成堆
但可能10場先用1-2場,,其他我都用國杖算,
我鍾意fez,但我唔鍾意我付出左咁多錢錢,
連1件我鍾意既野都拎唔到>_<

而家既上線人數,想玩都冇場入

我自己就唔係一個老玩家,玩左10個月到...
我是一個花心的人...最長玩過的遊戲只有5個月大約...
我認為fez 的優點是它不是靠金錢...沒有金錢的都可以打出好成績

但是朋友都轉左去玩龍谷~所以我都去玩玩
玩左10幾日...都好悶下...升lv.解任打副本...其他game都係咁啦
pvp ? 其他game 都有得打啦~

我認為fez 最好的系統是可以50 打 50, 這十分講求合作性

希望橙橙可以做返d野...

雖然現在fez人流少了很多很多..然而我還是抱有一絲希望,
希望終有一天fez的玩家能回流, 繼續享受國戰的樂趣..
我相信有不少有人還是對fez有愛的, 只是因為各種原因而暫時離開了而已..
我相信fez的魅力並不止如此!!

原帖由 BEN617776 於 10-11-26 05:26 PM 發表
我自己就唔係一個老玩家,玩左10個月到...
我是一個花心的人...最長玩過的遊戲只有5個月大約...
我認為fez 的優點是它不是靠金錢...沒有金錢的都可以打出好成績

但是朋友都轉左去玩龍谷~所以我都去玩玩
玩左10幾 ...

十分同意啊!! 龍之谷再講技術還不是沖裝無敵,
而fez所講求的合作性, 對戰況的了解, 何是進, 何時退,
再加上技術和戰術上的綜合運用才是fez的魅力所在!!
已有 2 人評分Good 收起 理由
ayshjohn + 1 我去玩大陸SER D人沖裝可怕到,,
10654132 + 1 電腦AI點都係有特定規律, 人同人互動係鬥智 ...

總評分:  Good + 2   查看全部評分

:cheers: :cheers: :cheers:

你d浸死左我啦(字海輕飄浮中

你講都岩..
玩得耐係會有份感情

我都想玩番...無奈我入唔到game

睇頭睇尾飛中間

支持你+已閱

支持新閱讀方式=]

睇頭睇尾飛中間?支持新閱讀方式=]

FEZ唔係唔入流
但係大眾認知黎講真係唔多夠
用今年動漫展為例, 我有d fd見到隻game重問我係咪新game黎(唔知舉過幾多百次)
二黎, 老手比例佔較高, 新手要達到標準既門檻比較高, 雖然國戰好自由, 但係新手會比人限制好多野, 好多未熟隻game唔識自己走盞既新手就好容易比人捉到錯處, 一係就送人頭, 一係就比自己友踢, 都係死路一條
三黎, 好多online都係炒短線, 招客唔留客, 雖然FEZ依家都開左段時間, 但係依家佢代理既手法同炒短線無咩分別
係呀, 掛網送道具好撚多人online, 但係個抽獎網呢? 搞左成個禮拜都未搞得出乜野樣, 做野欠缺效率同規劃, 亦無deadline比自己, 做唔切就用一萬個理由去幫自己辯護
其實好多野做得唔好, 我地講出黎, 係希望下次可以有所改善, 結果都係踢一下郁一次, 唔係無比機會橘子, 但係佢做到咁樣我想講句好說話都難
已有 3 人評分Good 收起 理由
禧尐 + 1 但係佢做到咁樣我想講句好說話都難
Polar@fez + 1 絕對同意~
←凜×雨→ + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 3   查看全部評分

支持有心人

繼續支持FEZ 不過唔支持輪盤國戰商店
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-27 01:04 PM , Processed in 0.044037 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存