2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 龍虎亂舞K1 小牛給王者,十字架與GM的一封信
go

[公會] 小牛給王者,十字架與GM的一封信 [複製鏈接]

玩過星曲WEB

各位K1朋友與08GM:

今天的比賽辛苦了一天, 最後加埋幫忙08仔到差不多12點, 回到家就已經很想打這一篇了,
但為了醫醫肚和整幾張相給公會朋友看, 現在4點多才有空打. 雖然有點長, 但希望有興趣既您可以睇完~

*********************以下是給GM和GAMEONE的***************************
首先我想多謝08GM大人, 我今天一直坐在他旁邊協助,
知道和感受上次他一人控制比賽的辛苦和壓力,
這次有幸能幫一幫到他, 也算是一種不錯的體驗,
希望你明天有空好好休息吧, 片段你可以慢慢揀再upload,
而抓圖我在後天左右也會幫你精選一些上載上來2000fun給大家欣賞.

不過我也想說說K1的發展至今也開始出現很多不平衡的情況了,
例如部份角色平衡度, 吸血石和雙打石的出現使攻防大失平衡等,
其他我不多說, 我集中今天比賽後的領會和看法,
只是我個人地認為, pvp本身是比併大家的技術(當然裝備也有),
換人卡的存在並不是不行, 只是行使的形式很大程度扭曲了超霸格鬥對戰的本身意義,
雖然有人會說各人都有權用換人卡, 可是發展至今,
原來所謂pvp最後演變成大家要機關算盡, 然後以最後幾秒換人鬥血,
或令兩個參加者兩位未比賽先滿血地陣亡(打和雙殺),
格鬥較量的意味到了哪裡去呢? 雖則戰略也是比併的一種,
但現時這狀況未免有點太那個了吧? GM大人,我今天向你提議,
假如日後再搞pvp比賽, 可以用不同做法去減低上述的扭曲情況,
例如不可使用換人卡(不過你好像認為不行)
或是我建議1分30秒內限制在最後30秒不能使用,甚至是只能限制使用1次等.
希望在兼及戰略,技術,裝備各方面之下,能使比賽有更平衡的發揮.
部份參加者可能之前很用功練習, 到參賽時可能落得作為指定"犧牲"的祭品,
尚未有一展武功之地就已勝了或敗了, 這種pvp真的是大家很喜歡追求的嗎?

*********************以下是給十字架的***************************

在對王者兄弟說之前, 我想向十字架說幾句, 我知道這次是黑秒狗阿康的告別賽了,
我也恭喜你們獲得很好的成績和獎品, 在我個人而言心中沒有恨意,
老實說, 我看到我們一方到最後都沒有埋怨什麼或破口大罵, 技術層面我認為大家各有擅長的角色,
不過至少我會認為這次你們的裝備,戰術,事前部署等都是做足準備的, 獲勝也很合理.

在賽後,我和幾位王者會友做了些檢討, 認為這次比賽也讓我們王者有很大的得著,
同時也對K1這遊戲有好的作用. 首先王者一直想做到最強, 上次第一屆比賽我們大勝,
但隨著遊戲內容的更新和對戰成敗因素的方向改變, 我們這次未能做到技術至戰略都很全面,
這次正好讓我們體會到, 在公會發展可以再加強的地方及其重要性.

另外, 能夠與你們十字架的較勁, 玩這遊戲更顯得有火花,意義和目標,
雖然兩方偶爾會又吵又嘈, 但都很正常, 加添一點敵意也可以等於加添各自的戰意,
同時新玩家們看到兩大公會比併激烈精彩, 相信對留住新人更有吸引力.
而並非進來K1只看到某某公會獨大, 而全部人走進這公會, 令K1少了很多火藥味與趣味.

正如上次超霸賽我們大勝後一樣, 這次輪到我們再次重整部署和磨刀銼劍了,
我王小牛pvp不甚出色, 也沒其他人不停通宵達旦練功的能耐,
但我會以我其他的擅長之處, 全力協助王者再次上路,
期望在2011年GM所稍稍預告的賽事中, 再與你們十字架, 其他公會和k1朋友決一高下~

*********************以下是給王者兄弟的***************************

對於王者的兄弟們, 今天大家的心情一定不好受, 我也與你們一樣,
不過難受之餘, 我也很開心今天日間大家對於這次比賽加聚會的準備和熱情,
我對很多位都有些話想說...

to 霸天:
我知道你很落力,又出錢減輕學生會友的支出壓力, 又為公會和比賽不停聯絡協調,
今天比賽後你更失了內有很多重要工作,朋友資料和聯絡手機, 希望你透過HTC和追蹤系統能尋回手機吧!
更重要是你昨晚到今朝辛苦地為我地準備了很正斗的炒飯, 真係好多謝你~

to 祺哥:
你又係出錢出力, 又成日不介意很多東西讓我們放手去做, 仲好努力練到而家既成績, 好難得~

to:大喪:
雖然人地成日話你喪喪地, 但係你整既野食就一定都唔喪, 仲好正好豐富添, 知道你去了3轉街市買完又再補真的利害~

to:女戰&健健:
呢段期間你地兩個最幫我, 知我都好想沖好d裝, 不停幫我找%卡,好感激~

to:天涯
你成日肯同我練功, 又唔計較, 好開心識到你~ 今日辛苦晒你的天涯嫂等左咁耐啦

to:入雲同蝶蝶
今日你地都好盡力又好辛苦啦, 雖然最後成績未如理想, 但係你地既付出係有目共睹,

to:小川
自從上次同你去書展, 你好耐無玩k1, 今天難得再遇故人,你仲陪足全程兼幫我gm做拍片工作,真係好開心

仲有卡卡,天翔,莎士,怪獸,十八,月夜你地(數漏別見怪), 都盡左好多力, 搶地盤打盟貢等等呢~

有你地一齊玩K1至今,我覺得同我以前打的GAME有所不同,
我地唔止係單純係打機升呢盲目地玩, 大家都好合作為公會之餘,
亦會時不時出黎玩下食下聚下(雖然次次你地打邊爐都撞左我返工 ),
又有時o係skype吹下水講下gag, 真係同好多我以往玩既online game都好唔同.
建立到公會亦識到多一班朋友. 而且大家年齡有些差距都無乜太大隔膜, 真係好難得~

小牛不才, 搶地盤唔快, 打pvp亦常常太慢熱失準, 但你們有心再一齊為2011年的成績戰而努力嗎?
我王小牛第一個先作此誓! 願者, 請在此post與我擊掌吧~ 哈哈!

最後送上今天的聚會照.......請欣賞~

一盤盤的大喪牌美食, 真係辛苦了! 由一朝早大伙兒整到中午

雖不是什麼華衣美食, 但份量十足, 味道不俗, 剩下的一些栗米我拿回家了, 我老媽也讚好~ 唯獨沙律難留,可惜~

想不到霸天爺炒飯一流, 更特別為素食的我整了一份無肉的素西炒飯, 蕃茄味香, 飯又夠黏口, 好想食多幾次呀,霸天爺

中途想o黎大合照, 可惜大家見到08仔放黎測試中的老祖宗出黎玩, 大家注意力即刻分散去了, 下次一定要齊人影相呀!!!!

↑ 蝶蝶,十八,女戰                                                                                   ↑ 蝶蝶,十八,小牛

↑ 女戰 & 小牛                                                                                    ↑ 蝶蝶一組力拚下得第4名, 我看到他們盡力了, 也不怨什麼, 即使好獎品俾
                                                                                                         冠亞季先揀晒了,但他們仍很知足, 遊戲比賽而已, 不用太喜或太悲~

吸血石和雙打石的出現使攻防大失平衡等,..

以前冇敏石果時-_-你會唔會話一些主命角色.命太高?不平衡..'

牛牛/口\ 我KEY個張係咩人黎= =

雖然我唔係王者/十字架其中一員, 亦無參與是此活動, 但我對王小牛既熱誠致敬!

我和上面位人兄一樣都不是兩大公會的人,也很敬佩王小牛既付出!

小牛昨日都辛苦你了,又要幫手做紀錄又要兼打比賽,今次比賽小牛講既野同我既想法差不多,今次輸我個人認為真的心服口服,十字架的事前準備工夫確實做得很好,尤其是全敏石裝加全爆發呢一著真係出乎意料之外,至於關於換人卡方面我都有同感,大家睇下B組決賽就明白小牛講既野,我隻邪神2局都冇打過就和對手一齊輸,連打既機會都冇@@,點都好啦,今次比賽都算順利完成,亦恭喜十字架奪冠,不過王者兄弟都千萬不要放棄,期待第三次比賽再和其他公會一較高下

牛鬼

十週年勳章(賀詞)

囧,雖然我已經無玩,
不過遊戲始終遊戲,
輸贏無咩所謂,
琴日忘了來觀戰

原帖由 o0小流0o 於 11-1-2 03:36 PM 發表
囧,雖然我已經無玩,
不過遊戲始終遊戲,
輸贏無咩所謂,
琴日忘了來觀戰

我們看透了~
遊戲的輸贏已不重要。

玩過星曲WEB

原帖由 ~~天俊~~ 於 11-1-2 07:41 AM 發表
吸血石和雙打石的出現使攻防大失平衡等,..

以前冇敏石果時-_-你會唔會話一些主命角色.命太高?不平衡..'

以前主命中的時代, 當然也有不平衡, 就是遊戲本身的設計令大部份人物們都只求加命中,
令加攻,防,敏,爆等質素變得意義很低, 只有個別幾個角色可以加多一些攻 或 爆, 如大飛之流

現時出時的吸血, 雙打石, 本身加30敏這一回事已離奇地高, 還可以不停開新人物去爭取全身14粒30敏石,
以往只有透過辛苦比賽才有的30質素寶石, 現在變得很太容易得到. 而已30敏石又加上吸血, 雙打這些技能,
這些石頭的出現簡直過份完美.... (GM亦認同有商榷的地方).  

我並不認為不需要新道具/寶石, 而是在推出的時候, 廠方是否有考慮到對遊戲模式所帶來的影響和平衡性?
我認為關於這些還可以有更多的討論空間, 不過就不方便在此post繼續深入討論了

十週年勳章(賀詞)

原帖由 zala031031 於 11-1-2 06:23 PM 發表

我們看透了~
遊戲的輸贏已不重要。

在於我的角度,
遊戲已不重要,
金錢才重要。

玩過星曲WEB

原帖由 十八 於 11-1-2 10:33 AM 發表
牛牛/口\ 我KEY個張係咩人黎= =

我想你是指打橫4個人坐那一張吧? 是灰狗的臉,哈哈!

原圖:

上面的圖是由以下連結找到的,內有很多古惑仔正圖, 我尋晚忍不住download了很多,當中也很有多介紹古惑仔這套漫畫的情節和背景:
http://tieba.baidu.com/f?z=833108709&ct=335544320&lm=0&sc=0&rn=30&tn=baiduPostBrowser&word=%B3%C2%BA%C6%C4%CF&pn=0

原帖由 o0小流0o 於 11-1-2 06:47 PM 發表

在於我的角度,
遊戲已不重要,
金錢才重要。

金錢不重要,但我需要
暫時係我生命中,小說最重要。
生命?誰管他早死遲死也要死。
正所謂
男兒路,只一步,生死榮華莫回顧!

原帖由 o0小流0o 於 11-1-2 06:47 PM 發表

在於我的角度,
遊戲已不重要,
金錢才重要。

膠仔流 咩對你最重要唔係要變返正常 唔再膠咩-v-

原帖由 marcoltw 於 11-1-2 06:58 PM 發表

原圖:

上面的圖是由以下連結找到的,內有很多古惑仔正圖, 我尋晚忍不 ...

咁有冇睇過古惑仔牙?好正嫁~
我無記錯你哩張係福田一役既其中一期的一頁(又講廢話了- -唔好見怪)
除左浩車同大飛其他人都死曬,灰9更比地中海一刀一分為2!
有冇人要個網牙~~?
我分享下先
http://zcomic.com/zxmh/book1457/
哩個味夠齊

http://www.zcoco.cn/Viewthread.php?tid=22627&EXTra=PAGE%3D1
哩個齊曬(仲更新緊的)不過成日彈d廢網出黎仲有時睇唔到

唔記得左講~福田一役係1214期開始
以下係廢話= ="
成日聽人講八壯士都有見過係game有人叫八壯士大飛
八壯士係邊八個?
就係
陳浩南,太子,大飛,立花正仁(即山下忠秀),灰狗,亦龍,大天二,生蕃
最後得陳浩南同大飛生存~想知點解~自己睇啦=p

玩過星曲WEB

小牛兄好...
今次比賽睇黎都幾好..
可惜我已經冇玩...
唔係都想為貴盟盡一點綿力...

玩過星曲WEB

原帖由 azsx77 於 11-1-2 11:05 PM 發表
小牛兄好...
今次比賽睇黎都幾好..
可惜我已經冇玩...
唔係都想為貴盟盡一點綿力...

好耐無見你上, 歡迎你得閒上黎坐, 甚至做客席幫手~

玩過星曲WEB

原帖由 赤紅 於 11-1-2 09:26 PM 發表

咁有冇睇過古惑仔牙?好正嫁~
我無記錯你哩張係福田一役既其中一期的一頁(又講廢話了- -唔好見怪)
除左浩車同大飛其他人都死曬,灰9更比地中海一刀一分為2!
有冇人要個網牙~~?
我分享下先
http://zcomic.com/zx ...

最初期, 中期到最新的期數都有睇, 只係未得閒睇返大頭仔, 舊東英五虎那些年代
遲d先去漫畫cafe追番, 你俾的網頁 好多早期的期數load唔到呢~

原帖由 marcoltw 於 11-1-2 06:58 PM 發表

原圖:

上面的圖是由以下連結找到的,內有很多古惑仔正圖, 我尋晚忍不 ...

灰狗>< fk>< 支持灰狗 唔準笑灰狗\_/

玩過星曲WEB

原帖由 tkodick 於 11-1-3 03:20 AM 發表

灰狗>< fk>< 支持灰狗 唔準笑灰狗\_/

無, 我哈哈兩聲係笑十八認唔出我用灰狗的臉key落去, 並唔係笑灰狗呢個角色

我本人都喜歡灰狗呢個角色,福田一役他慘被腰斬成半, 我都好鬼傷心~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-17 01:19 AM , Processed in 0.042202 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存