2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
go

[其他] maths [複製鏈接]

如果比個長方體你... 冇頂, 即係入面空心
佢問你總表面面積
你地會唔會計埋入面果d 表面既面積?

如果計埋咪變左裏面面積?!

原帖由 36661124 於 11-1-13 08:13 PM 發表
如果計埋咪變左裏面面積?!

以我理解, 總表面面積個表面唔係成個圖案既外面果度
而係只要你睇到,係表面就得

原帖由 蝶戀花乂 於 11-1-13 06:40 PM 發表
佢問你總表面面積

如果 計埋 入面只不過係 x2

而表面面積, 都係指 表面 , 而裡面都不會計算
(正常=> 折5個平面加埋)
就好似一 張紙, 我地都當佢係 "平面", 而冇人 當"體積"計
----------------------
除非你個長方體 是有 指定的 "厚度" (比如你用 發泡膠 做)(又要用卡紙遮蓋可見的表面)
那 才會計算

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 蝶戀花乂 於 13/1/2011 06:40 PM 發表
佢問你總表面面積

有顏色的就是"內表面積"。  (爛gag)

原帖由 YSC 於 11-1-14 07:30 PM 發表

如果 計埋 入面只不過係 x2

而表面面積, 都係指 表面 , 而裡面都不會計算
(正常=> 折5個平面加埋)
就好似一 張紙, 我地都當佢係 "平面", 而冇人 當"體積"計
除非你個長方體 是有  ...

你諗下,  如果個長方體冇左個頂, 我地都唔會將佢當"紙"黎睇,而唔計埋佢入面
你伸埋個頭去另一個角度, 你一定會見倒入面既表面面積

原帖由 蝶戀花乂 於 11-1-14 11:10 PM 發表

你諗下,  如果個長方體冇左個頂, 我地都唔會將佢當"紙"黎睇,而唔計埋佢入面
你伸埋個頭去另一個角度, 你一定會見倒入面既表面面積

所以...我都後補

除非你個長方體 是有 指定的 "厚度" (比如你用 發泡膠 做)(又要用卡紙遮蓋可見的表面)
那 才會計算

=w=

因為 一直讀書 "都係書上面學", 就很易 忽略左 "現實"
就如 "打開左個蓋的長方體"  就會 假定左 佢 "厚度" 係0 (接近0)  , 所以  拆  5個 面去 算計
從而 "裡面的表面面積"當作沒有的去看

而"現實" , 因為我地見到有一定的"厚度" , 所以 "裡面" 的就自然要 計算 ,  而計算時 就 會拆 5個面以上

不過 我覺得 .... 你d問題  當是  2d(平面) 還是 3d(立體)
紙 本身  雖然 係 好好好薄 . 但我地 "夾硬" 黎 都可以 說佢 面積 是 2面都 計算, 那只不過是 我地 當左佢係 3d 黎睇
而不是 當平面 , 平面 就只可以 用一面黎 計 (因為另一面是不存在)

所以

佢問你總表面面積

你拆5個面 ... 是 當  平面 睇
拆 10個面  就是 當 立體  
關鍵在於 你打開之後 ,  當佢有冇 "厚度"
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 11:52 PM , Processed in 0.027493 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存