2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Monster Hunter 3G tri 大鎚最好用咩裝
go

大鎚最好用咩裝 [複製鏈接]

大鎚最好用咩裝

全身3眼

回復 2# qzyb234 的帖子

幹........

個人愚見:鎚=比較高機動性的大劍...以爆頭暈怪見稱
所以都係用集中,拔刀或者減氣類似技能...想安全加上回2...秒怪就用火事

玩過星曲WEB

原帖由 私名前Terry 於 11-1-31 11:16 AM 發表
個人愚見:鎚=比較高機動性的大劍...以爆頭暈怪見稱
所以都係用集中,拔刀或者減氣類似技能...想安全加上回2...秒怪就用火事

鎚絕對唔等於高機動大劍架…

用鎚的話,請永遠追求最高攻擊力~
雖然鎚仔儲力時可以邊儲邊跑,但每下攻擊動作都需要花非常多時間,
比起一擊脫離,鎚仔更適合用壓倒性既攻擊力拼失衡值~

個人推薦,最基本就係銀火裝… 插珠上 攻大+弱點特效+業物 然後再加一種屬性+2,配合適當屬性既武器,攻擊力就已經非常可觀 (唔計火事的話)
此外,某D情況下都可以配迴1或耳栓,可能有效應對小咆哮,大咆哮就隨便吧,反正今集咆哮唔算太致命,除非有頂級護石,可以唔影響攻擊系技能既情況下出高耳,否則還是攻擊技能優先。

另外,如果係要推物攻,可以配 匠+達人+弱點,會心效果當你物攻愈高時,生價比就愈高~
不過今集玩純物攻,效果不及上集好,加上頂級的龍鎚(煌黑)有基本白斬,而大鎚本身打擊次數少,所以亦不必要頻繁地磨刀,其實匠既存在價值真係有限(特別係大鎚)

最後就係,大鎚是好物哦~
※ 一個玩了4代大鎚的人留,包括煌黑在內大鎚全種類討伐達成!

點解無人講用大鎚配KO術既

玩過星曲WEB

原帖由 windxz 於 11-1-31 04:17 PM 發表
點解無人講用大鎚配KO術既

用左又係咁暈,唔用又係咁暈…
感覺上影響不大…

你諗下,KO術效果,昏暈儲蓄值 x1.1,即係打10野加埋先儲到多一野…
咁倒不如配個耳栓,佢叫果下都唔只打多一野啦…

同其他特殊狀態唔同,昏暈值係100%發動,只要你有足夠技術追頭,唔使怕佢唔暈,反之,技術不足追唔到頭既,比多果1.1倍你,都唔會暈到=   ="
反而如果係用弩打減氣同撤甲彈就唔同,因為有彈數限制,1.1倍就係1.1倍~
所以KO術其實對大鎚既實用價值只算一般

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

而家套黑角比我做左錘裝
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 09:32 AM , Processed in 0.064154 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存