2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Monster Hunter 3G tri 統槍裝一問~
樓主: 阿傑╕
go

統槍裝一問~ [複製鏈接]

原帖由 qzyb234 於 11-2-2 10:55 PM 發表

純用爆彈打頭黎計(有+技的大爆g),下位3粒就爆到下巴,上位7粒(上位唔同任既下巴硬度都唔同,所以唔一定爆哂,要打多一兩野)

我講用炮擊打,係因為炮擊無視肉質,唔理硬定軟都係扣咁多
lv3既蓄擴炮,下位下巴約10炮 ...

其實你係咪想話擴砲在相近統槍下以佢ga砲轟打龍效率最高而且因肉為質無視所以唔洗睇位...
其實我諗我係唔識打爆鎚..就算你爆到佢個頭都唔係話贏哂=_=佢照樣係到砍地...望住你未又係得個擋...統槍d回避又短...的話側邊打佢會安全?我未爆過佢頭真係唔知

原帖由 qzyb234 於 11-2-2 10:55 PM 發表

純用爆彈打頭黎計(有+技的大爆g),下位3粒就爆到下巴,上位7粒(上位唔同任既下巴硬度都唔同,所以唔一定爆哂,要打多一兩野)

我講用炮擊打,係因為炮擊無視肉質,唔理硬定軟都係扣咁多
lv3既蓄擴炮,下位下巴約10炮 ...

其實係點計的-_-

原帖由 嵐jal 於 11-2-5 05:27 AM 發表

其實係點計的-_-

部位             怯み値
頭(顎破壊前)          250

頭部に一定ダメージ(怯み2回)
打撃以外でも破壊可

姐係話爆錘個頭 原設定為扣250血就會失衡一次,失衡兩次個頭就爆

村長 下位 ★5 脅威!火山の鉄槌! 怯み倍率 100  全体防御率  100

集会浴場  上位 ★7 火山の採取ツアー 怯み倍率180  全体防御率  75

之後係唔同任務,入面隻怪有d咩加成

下位個任兩個都係100%,姐係唔變,所以扣500血爆錘個頭就爆
大爆g1粒係150血,加技能1.3倍 =195
所以數字上,3粒就爆到頭  ,但實際操作上有d唔同,不過較複雜,唔講

上位 怯み倍率180  ,姐係失衡值x1.8  =  450  
所以上位個頭要扣夠900血先會爆頭

爆彈傷害 195   x    全体防御率  75(下位個隻係X100%,所以唔洗計)

195x0.75= 146

900/146= 6.xxxxx  所以我講7粒-0-

唔同任隻野既  全体防御率  怯み倍率都唔同,所以只可以參考

而且實際計算失衡,佢係一次次計,所以係上面結果,加多粒係最安全
已有 1 人評分Good 收起 理由
嵐jal + 2 你係得ge

總評分:  Good + 2   查看全部評分

回復 23# qzyb234 的帖子

原來統槍仲有咁多野可以計
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 09:02 PM , Processed in 0.026781 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存